Porumbul este una dintre cele mai importante culturi agricole. Recolta potențial ridicată și costul relativ scăzut al cultivării contribuie la răspândirea sa în întreaga lume.
Astfel, în prezent, volumul anual al producției de porumb este de peste 1 miliard de tone. Cu toate acestea, obținerea unor recolte înalte ale acestei culturi este posibilă numai prin utilizarea mijloacelor agrotehnice complexe și respectarea tuturor particularităților conform necesităților sale în anumite etape de creștere și dezvoltare.
Un element important al tehnologiei de cultivare a porumbului este protecția împotriva organismelor dăunătoare: dat fiind faptul că dăunătorii, buruienile și bolile provoacă daune semnificative culturilor și afectează negativ recolta.
Pentru a le combate cu succes și preveni efectele lor dăunătoare, sunt necesare cunoștințe despre biologie, luarea deciziilor în timp util cu privire la calendarul și standardele de aplicare a pesticidelor.
Protecția semințelor
Semințele de înaltă calitate reprezintă baza pentru formarea semănăturilor extrem de productive la orice cultură. Și porumbul nu face excepție.
Cu toate acestea, indiferent de potențialul productiv al hibridului, fără o protecție eficientă împotriva bolilor, acesta nu este capabil să-și realizeze pe deplin potențialul genetic.
Prin urmare, tratamentul semințelor este primul element obligatoriu al tehnologiei de cultivare. Acesta ajută la protejarea atât a semințelor, cât și a plantulelor tinere de porumb de infecțiile care provin de la semințe, din sol și, în unele cazuri, chiar de infecțiile aerogene.
În cele mai multe cazuri, fermierii achiziționează material pentru semănat deja tratat, prelucrat preventiv cu substanțe fungicide și, dacă se solicită, și cu insecticide.
Cu toate acestea, în unele cazuri, dacă este necesar, acesta poate fi tratat suplimentar cu îngrășăminte foliare Avancard Start, 2,0-3,0 l/t.
Produsul va majora energia de germinare a semințelor cu 3-5% și germinația lor cu 8-10%, ceea ce în combinație va contribui la apariția plantulelor omogene timpurii.
Iar conținutul unui complex echilibrat de nutrienți și aminoacizi în compoziția îngrășământului va ajuta la pornirea rapidă a plantelor tinere, la dezvoltarea unui sistem radicular puternic și la rezistența față de factorii de stres.
Lupta contra buruienilor
În general, mai mult de 200 de tipuri de buruieni se regăsesc în culturile de porumb. Acestea, în măsură diferită, duc la pierderi semnificative de productivitate a acestei culturi.
Deci, fiecare centner brut de buruieni duce, în mediu, la pierderea a 28 kg de boabe și 134 kg de masă verde de porumb la hectar. Pe lângă reducerea indicatorilor cantitativi ai recoltei, buruienile provoacă, de asemenea, o scădere a calității acesteia.
Momentul aplicării erbicidelor pe porumb trebuie ales cu atenție, luând în considerare toate „capcanele” posibile. De exemplu, pe solurile cu un nivel scăzut de humus sau pe solurile îmbibate cu apă, utilizarea erbicidelor poate duce la manifestarea fitotoxicității.
Iar în cazul secetei severe și prelucrării neuniforme, eficacitatea lor poate scădea.
În plus, distrugerea buruienilor trebuie efectuată nu „orbește”, ci dirijată, în funcție de compoziția speciei buruienilor și de gradul de infestare.
În aceste scopuri, erbicidele post emergente (după ce a răsărit cultura) sunt perfecte. Deci, în caz de contaminare semnificativă a culturilor cu buruieni dicotiledonate și samurasla de floarea-soarelui, care este principalul premergător al porumbului, trebuie de aplicat erbicidul Agent (2,4-D 2-etilhexil eter, 452 g/l, în echivalent acid, 300 g/l + florasulam, de 6,25 g/l) în cantitate de 0,4-0,6 l/ha.
Perioada optimă de aplicare este de la a 3-a până la a 7-a frunză de porumb. În cazul contaminării și cu specii de buruieni graminee, pentru extinderea spectrului de acțiune și creșterea eficienței, este necesar să se utilizeze amestecul de rezervor Agent 0,5 l/ha + Tivitus, 70 g/ha + adeziv Tandem, 0,15%.
Atunci când se alege un erbicid de asigurare, ar trebui să acordați o atenție deosebită și posibilităților reale ale întreprinderii de a efectua tratamentul în timp util: deoarece majoritatea preparatelor au reglementări clare de utilizare – de la 3 la 7 frunze.
Între timp, aceste faze trec, adesea, repede din cauza unor circumstanțe neprevăzute (condiții meteorologice nefavorabile, lipsa echipamentului etc.), iar utilizarea anumitor preparate fără ca acestea să aibă efect fitotoxic în raport cu cultura devine imposibilă.
În astfel de cazuri compania „UKRAVIT” recomandă erbicidul Miladar Duo (mesotrion, 100 g/l + nicosulfuron, 45 g/l). Acest preparat asigură controlul simultan al buruienilor graminee și speciilor dicotiledonate, prezentând în același timp o toleranță ridicată la porumb.
Fereastra tehnologică de aplicare a preparatului este cea mai largă în comparație cu alte preparate de pe piață (de la 3 la 10 frunze de porumb).
Datorită acțiunii sinergice a nicosulfuronului și mesotrionului, Miladar Duo poate controla chiar și astfel de buruieni dificil de combătut ca ceara albinei.
În plus, combate în mod eficient știrul, loboda, ciumăfaia, buruieni din familia cruciferelor, samurasla florii-soarelui și a rapiței, rogozul, pirul, costreiul, mohorul, mohorul verde, coada vulpii și altele.
Un alt avantaj important al acestui erbicid este acțiunea puternică în sol a mesotrionului și capacitatea de a reactiva și controla valurile ulterioare de buruieni dicotiledonate.
Norma optimă de aplicare a Miladar Duo este de 1,25-1,5 l/ha. Se recomandă utilizarea împreună cu adezivul Tandem 0,15%.
În mod separat, merită evidențiată problema buruienilor cu drajoni, în special Sonchus arvensis (susai), care nu numai că extrage umezeala, usucă solul, dar absoarbe și o cantitate mare de nutrienți destinați porumbului.
Deci, în medie, Cirsium arvense (pălămidă) extrage din sol 138 kg/ha-N, 31 kg/ha – P, 117 kg / ha – K, Sónchus arvénsis-67 kg / ha-N, 29 kg/ha-P, 160 kg/ha-K.
În cazul unei contaminări semnificative a culturilor cu buruieni, se recomandă utilizarea erbicidului Mastak (clopiralid, 300 g/l) – atât în formă pură cît și în amestecuri de rezervor cu alte erbicide. Norma recomandată de aplicare este de 0,5-0,8 l/ha.
Nutriția plantelor de porumb
După cum se știe, înainte de faza de 4-5 frunze, plantele tinere de porumb folosesc aproape toate rezervele de nutrienți din semințe și trec complet la alimentarea independentă din sol.
Însă, în această perioadă, sistemul radicular nu este încă suficient dezvoltat, astfel încât porumbul suferă adesea de carențe de nutrienți.
Pe lângă toate acestea, se mai adaugă temperaturile scăzute de primăvară, care, de asemenea, reduc gradul de asimilare a nutrienților din sol. Prin urmare, este important să ajutăm culturile prin efectuarea fertilizării foliare.
În primul rând, trebuie de acordat atenție zincului, deoarece acest element este unul dintre elementele cheie pentru dezvoltarea culturii în stadiile incipiente de creștere.
Activează un număr mare de procese enzimatice, participă la producerea clorofilei, influențează la procesele de reproducere, metabolismul carbohidraților, fosfaților și proteinelor și este, de asemenea, un co-factor în sinteza auxinelor.
În plus, este responsabil pentru rezistența culturilor la agenți patogeni și la diferite tipuri de stres. În aceste scopuri, în special pentru a preveni deficitul de zinc, specialiștii de la compania „UKRAVIT” au elaborat un îngrășământ concentrat ușor asimilabil pentru aplicare foliară Avancard Zinc.
Acest îngrășământ mărește rezistența la secetă și îngheț a culturii, îmbunătățește asimilarea potasiului și a magneziului, contribuie la procesele de creștere a organelor generative, mărește recolta și calitatea produselor cultivate.
Perioada optimă pentru utilizarea Avancard Zink este perioada interfazică de la 4 la 10 frunze de porumb, doza recomandată de 1,0-2,0 l/ha.
Iar pentru o nutriție echilibrată a culturii, activarea și accelerarea proceselor de creștere și mărire a imunității, este necesar să se aplice un alt preparat complex Avancard R Start în proporție de 2,0-3,0 l/ha.
În plus, pe lângă de un număr de macro -, mezo- și microelemente, conține aminoacizi, care sunt o sursă de energie suplimentară și servesc drept „material de construcție” pentru plantele tinere, precum și polizaharide care activează microflora solului în jurul plantelor cultivate.
Este important de menționat că pentru formarea unei culturi cu randament mare, porumbul necesită o cantitate majoră de azot. Cu toate acestea, compușii săi sunt absorbiți de cultură numai dacă este suficient asigurat cu sulf.
În plus, sulful contribuie la întărirea țesuturilor, la diviziunea celulară normală și la creșterea țesuturilor tinere și participă la o serie de procese enzimatice importante.
Prin urmare, pentru a îmbunătăți asimilarea îngrășămintelor azotate și pentru a oferi plantelor tinere forme ușor accesibile de sulf și magneziu, se recomandă utilizarea preparatului Magneton în proporție de 2-4 kg/ha.
Toate acestea în complex: utilizarea unui sistem integrat de protecție, nutriția corespunzătoare, selectarea preparatelor eficiente și respectarea termenelor limită și a normelor de aplicare, fac posibilă obținerea unei recolte bogate și sănătoase de porumb.
Detalii privind utilizarea eficientă a produselor de protecție la porumb le puteți primi de la consultanții companiei OBEREGAGRO, reprezentantul oficial al produselor UKRAVIT în Moldova.