‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAfacere cu lonicera. Ce spune Dumitru Trocin despre această cultură

Afacere cu lonicera. Ce spune Dumitru Trocin despre această cultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lonicera este o cultură ce se află la început de drum în Republica Moldova, dar după cum susțin experții are un potențial mare de dezvoltare. Lonicera sau afinul siberian este un arbust ale cărui fructe sunt recunoscute pentru calitățile lor nutritive și medicinale.

Contactat de Agrobiznes, Dumitru Trocin, unul dintre producătorii care cultivă lonicera, a menționat că aceasta este o cultură de perspectivă pentru Republica Moldova, dacă se vor planta soiuri corespunzătoare.

„În țara noastră sunt niște încercări mici de a studia care soiuri sunt pretabile pentru condițiile climatice. Din câte cunosc soiurile care au fost plantate de către unii fermieri nu au fost alese corect. Este nevoie de a studia mai mulți hibrizi pentru a alege care este potrivit. Personal, am plantat circa 30 de hibrizi pe care i-am cercetat și am rămas cu 3 hibrizi. Concomitent, lucrez și asupra elaborării unui soi autohton, care să fie inclus în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova”.

Pe parcursul mai multor ani de cercetare, Dumitru Trocin a reușit să identifice mai multe aspecte ce țin de cultivarea afinului siberian.

„Cultura data este o plantă de zi scurtă, ea își formează florile și frunzele în perioada în care intensitatea luminii și temperaturile sunt mai joase. Evident că, atunci când se înregistrează temperaturi mai înalte planta începe să sufere. Respectiv, cultura dată se confruntă cu arsurile frunzelor, dar și cu mana. Cu toate acestea, bolile fungice nu o afectează foarte mult. Problema cea mai mare totuși rămâne a fi arsurile solare a frunzelor. Totodată, există diferite discuții referitor la polenizare. Conform literaturii disponibile este nevoie de plantat 2-3 soiuri pentru a se poleniza. Din studiile pe care le-am efectuat am observat că planta este autopolenizantă. O problemă care încă nu are un răspuns sigur este cum se recoltează fructele cel mai bine, care tip de coroană este mai potrivit pentru recoltarea manuală sau mecanizată. S-au făcut mai multe testări, inclusiv în Polonia, ca să se recolteze cu combina, dar s-a demonstrat că plantele nu sunt potrivite pentru recoltarea cu combine”.

‹ adv ›

Se spune că este o plantă destul de rezistentă, iar cei care doresc să-și înființeze o plantație trebuie să atragă atenția la mai multe aspecte, dar cel mai important este totuși soiul.

„Determinarea soiurilor potrivite pentru zona noastră reprezintă cheia succesului unei plantații de lonicera. Consider că, principalul avantaj al acestei culturi este faptul că se coace foarte devreme, adică este unul dintre primele fructe pe care le putem consuma, înainte de căpșune, cireșe. Din punct de vedere a conținutului de antioxidanți este net superior altor culturi. Afinele siberiene conțin antioxidanți, vitamine și minerale. Există mai multe cercetări care arată că fructele de loniceră sunt mai presus decât murul, zmeurul, afinele. Un alt avantaj ar fi și prețul de comercializare. Un kg de fructe costă până la 150 de lei și consumatorii sunt gata să achite acest preț. Pot să vă spun că, la moment eu nu am atâtea fructe ca să-i pot asigura pe toți cei care doresc să procure. Oamenii care au gustat aceste fructe mă caută și mă întreabă despre cum ar putea să le procure”.

Arbuștii încep să înflorească în luna februarie, iar fructele se coc pe la mijlocul lunii mai. Din afinele siberiene se face suc, dulceață sau compot. În mare parte, fructele se consumă în strare proaspătă.

„Lucrările de întreținere care trebuie realizate sunt destul de simple, odată la trei ani trebuie să fie realizate tăieri pentru a înnoi planta. De la bază se limitează numărul de tulpini, de fapt se face o rărire, astfel ca să ajungă lumina mai profund în coroană”.

După cum ne-a spus Dumitru Trocin, sunt deja persoane interesate de a cultiva lonicera.

„Problema cea mare este faptul că aceasta nu este inclusă în Registrul soiurilor de plante. Intenționăm să introducem în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova soiul nostru autohton, dar încă mai avem de lucru la acest capitol, am înființat un lot de testare. Am dori să putem introduce această plantă, astfel ca producătorii să poată primi subvenții de la stat. Cultura dată merită atenția producătorilor”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›