‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAfacere cu ouă și carne de prepeliță în propria curte

Afacere cu ouă și carne de prepeliță în propria curte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mihail Bugai are 24 de ani și este originar din satul Șuri, raionul Drochia. La vârsta la care mulţi tineri încă se gândesc care ar fi cel mai bun drum în viață, Mihail știe deja ce are de făcut. Pasiunea lui Mihail pentru prepelițe l-a determinat să creeze o mini-fermă de prepelițe, o afacere profitabilă care generează venituri din comercializarea ouălor și cărnii de prepeliță.

Deşi are studii superioare în domeniul agroecologiei și tehnologiilor agricole, a trebuit să o ia de la capăt: ”Primele informaţii despre creșterea prepelițelor le-am acumulat prin intermediul internetului, am citit multe despre tehnologia de creștere a prepelițelor, am avut ocazia să vizitez și câteva ferme de prepelițe, unde crescătorii experimentaţi și-au împărtășit experiența”.

Despre modalităţile de administrare și lansare a unei afaceri, Mihail a fost infor-mat în cadrul proiectului ”Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”. Frecventând cursul de instruire ”Cum să inițiezi o afacere” Mihail s-a documentat cum se planifică o afacere eficientă; a beneficiat de asistență din partea proiectului la înregistrarea gospodăriei țărănești, i-a fost elaborat un plan de afaceri și a fost asistat în procesul de realizare a investiției.

‹ adv ›

Pentru a iniţia afacerea, Mihail a investit 120 mii lei, bani câștigați de tatăl lui care muncește de câțiva ani, ca și mulți alți moldoveni, în Rusia. ”Fiind pasionat de creşterea prepelițelor, planificam să inițiez o afacere. Îmi doream să fac orice pentru ca familia să fie integră și ca tatăl să nu fie nevoit să plece la muncă peste hotare, să se bucure de oportunitatea investirii banilor câștigați într-o afacere, care să genereze bani suficienți pentru întreținerea familiei” a menționat Mihail.

La început antreprenorul a construit încăperile necesare pentru creșterea prepelițelor, care corespund tuturor cerinţelor și a procurat un incubator. A avut ambiţii mari, important era să extindă mini-ferma de prepelițe. Beneficiind de un suport financiar, în valoare de 300 mii lei în cadrul Programului Național de Abilitate Economică a Tinerilor, a procurat alte două incubatoare și cuștile necesare pentru creșterea prepelițelor.

“Am decis să cresc prepelițe deoarece investiția inițială nu este una mare, iar procesul lor de maturizare este rapid şi-ţi poţi recupera investiția destul de repede”, precizează Mihail.

‹ adv ›

Mihail și alţi crescători de prepelițe din raionul Drochia fiind perseverenţi au înființat Asociația crescătorilor de prepelițe ”AGROCOM”, prima de acest gen din Republica Moldova. Asociația catalizează activitățile private în sectorul rural, dezvoltă aptitudinile antreprenoriale, și consolidează membrii acesteia pentru atragerea investițiilor ce impulsionează creșterea prepelițelor în Republica Moldova.

În anul 2012 tânărul a beneficiat de oportunitatea unei vizite de studiu în România organizată cu suportul Proiectului. În cadrul acesteia a cunoscut antreprenori care gestionează afaceri în diverse domenii, fapt ce a contribuit la îmbunătățirea abilităților lui antreprenoriale.

La moment mini-ferma este structurată pe spaţii predestinate: camera incubatoarelor, o cameră unde se cresc puii de până la 21 zile, cameră pentru tineret, cu păsări de 21 – 42 de zile și camera pentru prepeliţe ouătoare. Efectivul de prepelițe este 3 mii de păsări fiind unul fluctuant în funcție de cererea pieței.

‹ adv ›

”Am realizat că creşterea prepeliţelor nu este o muncă uşoară. Mă trezeam şi la ora 4 pentru a verifica temperatura aerului şi a observa păsările. Sunt mulţumit că afacerea merge bine, și în mod deosebit mă bucur că aceasta este gestionată de toți membrii familiei atât de părinți cât și de frate” a conchis Mihail.

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›