‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAfacere de familie: Creșterea iepurilor decorativi

Afacere de familie: Creșterea iepurilor decorativi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, la oraș a devenit un fel de modă să ții în casă un iepure decorativ. Aceste animăluțe sunt dulci, afectuoase și pot face orice copilărie fericită și interesantă. Creșterea iepurilor decorativi este o idee bună pentru o afacere de familie. Sunt mici, se înmulțesc repede și plus la toate nu folosesc multă hrană. Să nu credeți însă că și prețul la care se vând este la fel de mic.

O mai mare cerere pentru astfel de iepuri există în general la orașe și în zona capitalei. Din câte ne-am interesat noi, un iepure decorativ cu vârsta de 3 luni ajunge să coste peste 300 de lei, iar în cazul animalelor adulte prețul urcă și mai mult. Cele mai frecvente canale de distribuție sunt piețele, magazinele de animale de companie și, desigur, pe internet. Publicitatea pe internet poate fi făcută pe mai multe canale: site-uri de anunțuri, forumuri, bloguri, rețele sociale, etc.

Iepurii decorativi se deosebesc de cei obișnuiți mai ales prin dimensiunea mult mai mică și aspectul exterior ˝exotic˝. Adulții cântăresc maxim 1-1,5 kg. Iepurii decorativi sunt crescuți în cuști. Se hrănesc în principal cu fân, morcovi, varză, cereale, crengi de copac, adică cam tot ce mănâncă și frații lor mai mari (iepurii obișnuiți).

‹ adv ›

Cei care plănuiesc să se facă cu un astfel de animal de companie trebuie să știe că iepurii decorativi nu sunt capricioși. Nu necesită să fie scoși la plimbare și învață destul de repede să-și facă nevoile într-un colț al camerei, la fel ca pisicile. Sunt animale extrem de comunicative și se deprind repede cu compania oamenilor.

Animăluțele sunt destul de fertile. Femela își duce sarcina o lună de zile, iar asta înseamnă că anual poate aduce pe lume până la 8-9 generații de urmași. În dependență de rasă, femela iepurelui decorativ poate naște chiar și 16 pui. Iepurașii cresc foarte repede. La vârsta de 6 zile greutatea lor practic se dublează, iar peste o lună ajung să cântărească de 10 ori mai mult decât la naștere.

S-ar putea să vă gândiți că, dacă într-adevăr au capacități de înmulțire atât de bune, nu mănâncă mult și pe deasupra și se vând la un preț ridicat, atunci de ce această industrie nu a prins în rândul fermierilor. Adică de ce nimeni nu-i crește în număr mare? Există o mică problemă cu creșterea iepurilor decorativi la scară industrială. Chestia e că acești iepuri sunt animale de companie, care ulterior trebuie vânduți oamenilor (copiilor), deci persoana care îi crește trebuie să fie în contact permanent cu ei. În caz contrar, animalele devin sălbatice și nu mai poți face nimic cu ele. Iată de ce vă spunem că această afacere presupune implicarea a maxim 2 persoane, în condiții normale, casnice.

‹ adv ›
FOTO: euforia.tv
FOTO: euforia.tv

 

Câteva sfaturi pentru cei care au decis să-și încerce norocul și priceperea în această afacere:

  • Pentru reproducția iepurilor decorativi este nevoie de mai multe celule separate în cuști: pentru masculi și pentru femelele cu puii. În celule se instalează tot de ce au nevoie pentru a se hrăni și bea apă.
  • Înainte de împerechere, iepurilor li se verifică starea de sănătate și de pregătire a procesului.
  • Pentru împerechere femela trebuie plasată în celula masculului și ținută acolo ceva timp (până la 3 împerecheri). Există cazuri în care iepuroaica refuză să se împerecheze. În acest caz, trebuie să așteptați câteva zile și să repetați procesul.
  • După împerechere trebuie să treacă între 29-31 de zile până când femela va aduce pe lume puii. Între timp (anume după 29 de zile) în cușcă trebuie plasat mai mult fân, pentru ca femela să-și facă culcuș.
  • Puii se nasc orbi, surzi și fără puf. Deschid ochii după aproximativ 2 săptămâni de la naștere. Nu este recomandat să-i atingeți până când corpul lor nu se va acoperi cu puf.
  • Puii petrec alături de mama lor în jur de 45 de zile. Între timp ei trebuie să învețe să mănânce de sine stătător. Iepurii decorativi trebuie ținuți în curățenie strictă, hrăniți la timp și atunci totul va decurge cum trebuie.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›