‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAfacere de familie cu tăieței ca la bunica: „Vrem să ne lansăm pe piața...

Afacere de familie cu tăieței ca la bunica: „Vrem să ne lansăm pe piața românească”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum 3 ani, la Tohatin, lua naștere o idee de afaceri care astăzi își propune să treacă hotarul și să cucerească piața românească.  Tăieței tradiționali, după buna rețetă a bunicii, dar și ceva revoluționar în lumea culinară autohtonă – tăieței colorați, reprezintă ideea care a stat la baza afacerii Alionei Vrabie și a fiicei sale, Natalia Mușat.

Cele două, ajutate de către soții lor, au pornit cu încredere acest business. Toate, însă, doar acum par atât ușoare și limpezi, căci dacă nu erau tăiețeii, familia ar fi luat drumul străinătății.

„Ideea îi aparține fiicei, Natalia. Aceasta a absolvit universitatea, iar eu având studii în domeniul economiei am decis ca fiica-mea să nu plece peste hotare, ci să rămânem în țară și să inițiem o afacere de familie. Am studiat mai multe domenii și am înțeles că tăiețeii de casă sunt o oportunitate și n-am dat greș. Metoda de fabricare a tăițeilor e metoda bunicii. Orice gospodină poate să-și prepare acești tăiței în condiții de casă. Noi am scos produsul pe piață pentru oamenii care nu dispun de timp pentru a face tăiței”.

Natalia Mușat// Sursa: facebook.com

Cercetarea pieței, susține doamna Aliona, le-a adus pe cele două la concluzia că, în Moldova, nu prea avem tăiței naturali, așa precum se afirmă pe ambalaj.

„Am studiat piața și am văzut că un produs sută la sută natural nu prea avem. Dacă mergem prin magazine și vedem tăiețeii de casă și citiți lista de ingrediente, vom vedea că unul sau doi producători nu folosesc apă, în rest, toți adaugă apă. Acest lucru înseamnă automat că produsul nu poate fi calificat drept tăiței de casă. Atunci am văzut că este loc și pentru noi. Am început să lucrăm cu magazinele mici, cu piețele și foarte mult am crescut datorită pieței „Eco local” și expoziției „Fabricat în Moldova”.

‹ adv ›

Fabricați din ingrediente naturale, fără pic de adaos, tăiețeii din Tohatin s-au afirmat ușor pe piața locală.

Ingrediente// sursa: facebook.com

„Ingredientele sunt toate naturale. Pentru tăiețeii colorați, dovleacul și spanacul le luăm de la piață și ne facem rezerve.  Le dăm prin mărunțitor și le punem la înghețat pentru iarnă, vara avem produse și din grădina proprie. Ouăle le luăm de la un furnizor de la nord, din Edineț. Am început să lucrăm doar cu ouă de casă, dar acum afacerea s-a extins într-atât încât nu reușim să lucrăm cu ouă de casă și punem și ouă de casă și ouă de fabrică. Făina o luăm de la o bază angro. Am testat foarte multe tipuri de făină, am ajuns la un numitor comun în privința acesteia – avem nevoie de făină de calitate dură”.

Afacerea de familie este condusă de către cei 4 membri. Potrivit doamnei Aliona, bărbații le ajută cu distribuirea produsul și cu livrarea materiei prime, însă în secția de producere lucrează aceasta, ajutată de fiica sa, plus încă o doamnă angajată. Pe viitor, afirmă doamna Aliona, planifică să angajeze încă două persoane, odată ce volumele vor crește.

În ciuda majorării prețului la materia primă, în ultimii ani prețul pastelor a rămas neschimbat.

Varietatea de paste colorate// Sursa: facebook.com

„Prețul, de la deschidere, nu l-am mărit niciodată, păstrăm prețul cu care am ieșit pe piață în 2017, cu toate acestea lucrăm la volume. Făina s-a scumpit de atunci, la fel ca și ouăle. Un pic ne este greu, dar ne bazăm pe volume și sperăm în curând să ieșim la export, în primul rând pe piața românească. Produsul nostru e interesant prin faptul că e natural și asta înseamnă un termen de valabilitate de 5 luni. Nu folosim deloc niciun fel de coloranți, aditivi, nici măcar sarea de bucătărie. Sperăm să impresionăm cu produsul ăsta, căci avem tăiței colorați”.

‹ adv ›

Către cei interesați de lansarea unui produs cu tradiții, dar și cu spațiu de inovații și experimentări, doamna Vrabie vine cu un sfat:

sursa: facebook.com

„Este o vorbă foarte înțeleaptă „Moldoveanului dacă-i iei frica și lenea, el răstoarnă dealurile”. Noi nu am avut nici frică, nici lene, ambele fug de noi. Dar cel mai important, le sugerez tuturor să nu-și dorească tot și-n aceeași clipă. Trebuie să aibă răbdare, doar așa izbutești. Plus, trebuie să aibă un produs calitativ, fără să-i schimbe pe parcurs calitatea. Nu trebuie să vreți mulți bani și toți într-o zi. Fiți răbdători și harnici. E greșită ideea că-n Moldova nu poți face nimic. Poți, dar e greu”.

Pastele Cuca pot fi găsite în 10 rețele de supermarketuri și magazine din toată țara și degustate în 4 restaurante din Chișinău.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›