‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAfacerea cu legume a familiei Caraman din Brăviceni

Afacerea cu legume a familiei Caraman din Brăviceni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aşa se întâmplă, că locutorii satelor noastre, în special cei mai tineri, aflaţi la început de cale, se confruntă cu o situaţie, când sunt nevoiţi să facă o alegere: sau să rămână în sat, sau să plece în „căutarea norocului” peste mări şi ţări, informează MAIA.

A trecut prin această perioadă dificilă şi Dumitru Caraman, din Brăvicenii Orheiului. Şi-a pus şi el în gând să plece undeva, peste hotarele raionului şi ale ţării, acolo, unde poate că îl aşteaptă „viitorul luminos”. I-a fost dat, însă, să-l întâlnească în sat pe Vlad Cociorvă, un antreprenor începător pe atunci, mai târziu devenit şi primar al localităţii. Viitorul primar l-a şi convins (prin mai multe exemple), că şi prin alte părţi nu mai aleargă cânii cu colaci în coadă şi că ar fi cazul să încerce pe loc, acasă, să pornească o afacere.

La început businessul era unul foarte modest. O seră mică, construită chiar în spatele casei. Dar, fiindcă Dumitru şi soţia sa Caterina, sau dovedit a fi oameni harnici şi pricepuţi în creşterea legumelor, cu încetul, dar şi cu ajutorul unui proiect polonez, implementat de acelaşi neobosit primar Vlad Cociorvă, afacerea familiei Caraman s-a dezvoltat şi a început a genera şi venituri. Banii obţinuţi se investeau în construcţie, astfel, ca după câţiva ani, din cei 30 de ari de pe lângă casă, 20 de ari erau ocupaţi de sere. Evident, că odată cu extinderea suprafeţelor a crescut şi volumul legumelor crescute şi comercializate de familia Caraman. Respectiv, s-a majorat şi venitul familiei.

maia.gov.md
maia.gov.md

Facem aici o paranteză, pentru a vă povesti, că odată cu extinderea businessului, se mărea şi familia. Acum părinţii, Dumitru şi Caterina cresc cinci copii. Cei mai mari sunt deja de ajutor. Zic de ajutor, fiindcă munca-n sere nu-i o ocupaţie dintre cele uşoare. Dar fiindcă băiatul şi fiicele acestor părinţi sunt harnici şi îndemânatici, ei reuşesc să facă la timp şi calitativ toate lucrările de creştere şi îngrijire a plantelor şi în rezultat cresc o recoltă bogată. De câteva săptămâni, zilnic în sere se recoltează zeci de kilograme de castraveţi, iar acum câteva zile s-a început şi culesul roşiilor. Piaţa de desfacere-i pe loc. Toată lumea cunoaşte că în această gospodărie sunt crescute cele mai gustoase legume, astfel familia ne având probleme cu comercializarea producţiei.

Între timp, au dispărut şi frământările de altă dată ale capului familiei, Dumitru Caraman. Azi el nu mai este cu gândul la plecare în ţări străine. Venitul de pe urma ocupaţiei permanente este suficient pentru a acoperi necesităţile gospodăriei şi ale copiilor. De ce atunci, ar trebui Dumitru să-şi lasă soţia şi copii şi să plece în căutarea unor iluzii inexistente?

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov a aflat povestea acestei familii vizitând gospodăria fermierului şi luând cunoştinţă de lucrurile bune şi intenţiile de viitor ale lui Dumitru şi Caterina, care au de gând să-şi extindă afacerea.

‹ adv ›

„Ar fi bine ca mai mulţi locuitori ai satelor noastre să urmeze exemplul acestor şi altor gospodari, s-a dat cu părerea ministrul, – ei ne demonstrează că şi pe loc, la noi acasă omul, dacă are dorinţă, poate să-şi schimbe viaţa spre bine”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›