‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAfacerea familiei Scutaru de la Edineț

Afacerea familiei Scutaru de la Edineț

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe dealul oraşului Edineţ, de după case se iveşte o splendoare de plantaţie multianuală de mere. Rândurile drepte de pomi cu ramurile pline de mere roşii, verzi şi galbene te învăluie şi te fac să te simţi ca într-o minunată poveste.

Fondatorii și proprietarii acestei plantaţii de poveste sunt Familia Scutaru – tatăl şi cei trei feciori. Tendinţa de a porni un business familial, la care, umăr la umăr să munceacsă toată familia, şi ideea de a lansa o afacere profitabilă pe meleagurile pământului natal i-a inspirat în primul rând pe tineri. După un studiu minuţios al cererii la producţia agricolă de pe piaţa locală, au constatat că merele sunt cele mai solicitate atât pe piaţa locală, cât şi pe pieţele internaţionale. Ideea, de a avea toţi copiii acasă şi de a munci împreună cu ei în perioada când majoritatea tinerilor pleacă peste hotare, l-a încântat pe tatăl familiei. Zis şi făcut…

În anul 2003 a fost înregistrată Gospodăria Ţărănească „Scutaru Victor” cu activitatea de bază — plantarea livezii superintensive cu împlementarea tehnologiilor moderne. Prin licitaţie, au încheiat contractul de arendă pentru teren agricol din rezerva primăriei or. Edineţ pe un termen de 50 de ani. Pentru înfiinţarea plantaţiei multianuale intensive de mere, au apelat la specialişti din domeniul horticulturii. Cu ajutorul rudelor şi prietenilor, au fost plantate primele 20 hectare de livadă.

‹ adv ›

În prezent, familia deţine 66 hectare de livadă de măr pe rod cu soiuri contemporane solicitate pe pieţele de export cum ar fi: Discovery, Slava Peremojtiam, Papirovka, Early Geneva, Jonagold, Gala Must, Idared, Renet Simerenko, Florina, Gloster, Fuji, Golden Delicious, Szampion; 11 hectare livadă de prune cu soiurile: Stanley, Udlinennaia, President, Haganta, Vizion şi 3 hectare livadă superintensivă de cireş cu soiurile: Cordia, Regina şi Summit.

mere-livada

De asemenea, proprietarii mai deţin în arendă un bazin acvatic cu o suprafaţă de 0,6 ha, special amenajat şi destinat irigării livezilor. Producerea fructelor este axată pe utilizarea celor mai moderne şi eficiente tehnologii de producere a merelor care au calităţi gustative înalte şi o aromă plăcută, specifică fiecărui soi.

‹ adv ›

Pe parcursul activităţii, familia Scutaru a lansat mai multe proiecte cu atragerea surselor financiare, au participat la diferite instruiri şi seminare tematice, au fost în deplasări cu schimb de experienţă în Polonia şi Olanda.

Din anul 2009, gospodăria este un exportator activ de fructe. Merele şi prunele produse în Moldova se deosebesc prin calităţi gustative şi nutritive înalte, fiind la mare căutare atât pe piaţa autohtonă, cât şi în afara ţării. Întreprinderea, la moment, face parte din lista companiilor acceptate pentru exportul fructelor pe piaţa din Rusia.

Din lipsa facilităţilor pentru păstrare, anterior, fructele produse nu puteau fi vândute la preţuri avantajoase, astfel că membrii gospodăriei au fost nevoiţi să găsească soluţii. Cea mai reuşită idee a fost să investească în construcţia frigiderului modern pentru păstrarea fructelor. Astfel, proprietarii au reuşit conformarea fructelor la standardele europene şi comercializarea acestora în sezonul rece, când preţurile oferite de comercianţi sunt mai mari. Existenţa unui asemenea frigider performant permite prelungirea perioadei de păstrare şi menţinerea calităţii iniţiale a fructelor.

‹ adv ›

mere-familia-scutaru

Toate aceste realizări au fost făcute inclusiv cu suportul primit din partea statului sub formă de subvenții de la AIPA. Sumele primite pentru procurarea tehnicii agricole, a sistemelor de irigare și construcției depozitului frigorific se estimează la circa 2,5 mln lei.

În toamna anului 2015, contractând creditul prin proiectul IFAD-5, întreprinderea agricolă a început realizarea unui nou vis comun, procurând echipamente de sortare şi ambalare moderne, de origine olandeză, care permit obţinerea producţiei după condiţii moderne şi eficiente şi care determină aspectul comercial şi calitatea fructelor. Până la roada din 2016, după cum declară proprietarul, instalarea şi montarea acestora va fi finisată.

„Investim în calitatea fructelor noastre la toate etapele de producere, de la materialul săditor până la recoltare, inclusiv în calitatea îngrăşămintelor minerale şi a pesticidelor. Am reuşit să instalăm şi un sistem de irigare prin picurare. Deţinem certificat GLOBAL GAP şi SGS, care reprezintă indicatorul garanţiei privind calitatea şi inofensivitatea produselor agricole pe care le creştem. Anume datorită acestui fapt avem parteneri constanţi care achiziţionează fructe doar de la noi, ceea ce ne-a motivat să contractăm încă un credit pentru a investi suplimentar în dezvoltarea afacerii noastre şi anume în linia de sortare. În cazul nostru, creşterea fructelor nu este doar o muncă agricolă, ci o afacere de familie. Am 4 feciori, 3 dintre care, Victor – administratorul, Vladimir şi Dan, participă la toate etapele de producere, de la sădit şi până la cules, având fiecare responsabilitate personală. Mă bucur că ei au ales să rămână la baştină şi să muncească într-un domeniu în care ţara noastră pe timpuri a deţinut locuri de frunte. Deja avem şi şapte nepoţi care, sperăm, că vor continua afacerea familiei Scutaru!”

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›