‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
-5.6 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleAfidele sau păduchii de plante – tratamente la legume și pomi

Afidele sau păduchii de plante – tratamente la legume și pomi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Păduchii de plante (afidele) au o răspândire foarte largă, afectând un spectru foarte mare de culturi agricole importante. Aceștia pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun.

Cum produc păduchii daune culturilor? Direct, sugând elementele nutritive din plante cu ajutorul aparatului bucal de înțepat și supt.

În acest articol aflați:

‹ adv ›
  • Ce sunt afidele. Informații generale despre păduchii de plante
  • Relația dintre păduchi și furnici
  • Cum evităm răspândirea afidelor
  • Metode de combatere a păduchilor de plante pe suprafețe mici
  • Produse omologate pentru combaterea afidelor la legume, pomi și alte culturi

Informații generale despre afide sau păduchii de plante

Afidele fac parte din familia Aphididae, care include câteva zeci de subfamilii. Cele mai populare specii apărute frecvent în culturi sunt Aphis pomiMyzus persicae, Aphis gossypiiHyalopterus pruni, Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi.

Lungimea corpului afidelor este de circa 1,5 mm, în funcție de specie, iar larvele păduchilor sunt mai mici și se aseamănă cu adulții. Păduchii pot avea atât forme aripate, cât și nearipate (aptere).

Ciclul de viață al afidelor este destul de complicat. Femelele fără aripi se reproduc fără fertilizare (adică prin partenogeneză) pe tot parcursul verii. Acestea sunt unice prin faptul că produc pui vii (viviparitate), spre deosebire de ouă, așa cum se întâmplă la majoritatea celorlalte insecte.

‹ adv ›

În cele din urmă, planta care conține astfel de afide și descendenții ei devine supraaglomerată. Când se întâmplă acest lucru, unii descendenți devin adulți cu două perechi de aripi membranoase mari. Acești adulți aripați zboară către plante noi.

La sfârșitul verii sunt produși atât masculi, cât și femele. După ce se împerechează, femela depune ouă care iernează. Aspectul alb lânos al multor afide este rezultatul secreției glandelor cerifere. Afidele sunt adesea controlate de inamicii naturali, cum ar fi buburuzele.

Relația dintre păduchi și furnici

Probabil ați observat că mereu în preajma păduchilor se află furnicile. Ei bine, această prietenie nu este tocmai favorabilă pentru culturi și recoltă. De fapt, de cele mai multe ori, furnicile sunt numite păstori ai păduchilor, având o grijă deosebită de aceștia, deoarece le asigură cu hrană.

‹ adv ›

Primele în acest sens sunt secrețiile dulci ale afidelor, numite deseori rouă de miere, care sunt pe placul furnicilor. Pentru a nu pierde această sursă valoroasă, furnicile protejează insistent afidele inclusiv de vreme nefavorabilă, inamici naturali, ba chiar le transferă de la o plantă ofilită sau supraaglomerată la alta.

Potrivit studiilor, unicele populații de păduchi care s-au redus la prezența furnicilor au fost cele de Eriosoma lanigerum (Păduchele lânos), în rest, furnicile au atât de bine grijă de păduchi încât populația acestora la prezența furnicilor crește mult.

Astfel, pentru a evita răspândirea păduchilor de plante, este foarte importantă menținerea sub control a furnicilor.

Pentru aceasta, pe suprafețe mici puteți instala brâie-capcană pe tulpina pomilor pentru a nu le permite să se urce, presăra cretă în jurul pomilor care încurcă la deplasarea furnicilor sau cenușă în locul unde acestea își au casa.

Totodată, puteți utiliza produse special concepute pentru combaterea furnicilor.

Cum evităm răspândirea afidelor

Pentru a evita răspândirea afidelor, trebuie combătute buruienile ce pot fi gazde ale afidelor, menținută sub control populația furnicilor, să asigurăm un climat favorabil pentru dezvoltarea prădătorilor naturali, cum ar fi bururuzele (detalii despre cum le putem atrage găsiți pe acest link).

În spații protejate, este foarte importantă utilizarea capcanelor lipicioase și de tip bandă pentru combatere, păduchii de plante fiind atrași de culoarea galbenă.

Metode de combatere a păduchilor de plante pe suprafețe mici

Pentru pomii din grădină puteți utiliza următoarele metode de reducere a populației păduchilor:

  • Plantarea de tufe de cimbru și levănțică alături de plantații – constituie repelent pentru păduchi. Totodată, puteți face o infuzie din aceste plante și pulveriza organele atacate (efectul este vizibil peste 2-3 stropiri efectuate o dată la 2-3 zile).
  • Stimularea înmulțirii prădătorilor naturali ai păduchilor, cum ar fi buburuzele.
  • Înlăturarea și distrugerea prin ardere a plantelor atacate cu tot cu păduchi.
  • Spălarea plantelor cu un jet de apă puternic – metodă utilă la o populație redusă a dăunătorului.
  • Stropirea plantelor cu apă și alcool sanitar (raportul 1/2). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide (se fac stropiri o dată la două zile).
  • Soluție produsă din: 1 litru de apă, o lingură bicarbonat de sodiu, o lingură săpun ras, o lingură ardei iute sau boia (puteți adăuga și usturoi).
  • Alți fermieri susțin că este eficientă infuzia din ardei iute (5-6 ardei la un litru de apă) aplicat o dată la câteva zile pe frunzele atacate.

Produse omologate pentru combaterea păduchilor la legume, pomi și alte culturi

Tratamentele trebuie aplicate mai ales pe partea dorsală a frunzelor (unde se formează coloniile de păduchi) pentru a fi eficiente. Insecticidele se recomandă a fi aplicate la apariția larvelor sau adulților, sau la depășirea pragului economic de dăunare, în funcție de dăunătorul țintă.

Cele mai multe substanțe omologate pentru combaterea păduchilor la plante conțin drept substanță activă Deltametrin (produse omologate pentru combaterea păduchilor la pomi și legume) sau Lambda-cihalotrin (în mare omologat parte pentru culturile de câmp).

Exemple de produse omologate pentru combaterea păduchilor la legume: Deltametrin (culturi vărzoase DECIS EXPERT 100 EC – 75 ml/ha, Delmur – 500 mL/ha, Deltam – cantități diferite recomandate), sulfoxaflor (Closer – 0,2 L/ha), săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20 pentru combaterea păduchilor în spații protejate (Flipper – 16,0 L/ha), tau-fluvalinat (MAVRIK 2 F – cantități diferite recomandate), flupiradifuron ( SANIUM SYSTEM – 4,5-5 L/ha, SIVANTO PRIME 200 SL – tomate, ardei, castraveți, vinete – 0,56 L/ha (pentru plante cu înălțime de 1m în maxim 200-1000 L apă), piretrin+ulei de rapiță (SPRUZIT – castraveți – 6,0 L/ha în 600 L apă (talia plantei <50 cm, 12,0 L/ha în 1200 L apă (talia plantei <125 cm), tomate spații protejate 6-12 L/ha în funcție de talia plantei, varză – 6,0 L/ha în max. 600 L apă, oxamil (VYDATE 10 L/ha).

Exemple de produse omologate pentru combaterea păduchilor la pomi: în perioada de repaus este recomandat uleiul de parafină în amestec cu insecticidDeltametrin (DelCaps 050 CS – măr 0,25 L/ha, DECIS 25 WG – măr, prun – 0,045 kg/ha (0,003%), DELTAGRI – cantități diferite recomandate, JACKPOT 2,5 EC – norme diferite), tau-fluvalinat (MAVRIK 2 F – livezi de piersic, măr, prun – 0,05% (0,5 L/ha în 1000 L apă)), Spirotetramat (păduchele din San Jose, păduchele lânos, păduchele negru al cireșului, păduchele cenușiu al prunului, păduchele țestos – 1,875 L/ha se aplică la avertizare de la sfârșitul înfloritului), flonicamid (cireș, cais – 0,140 kg/ha se aplică de la prima frunză desfăcută, piersic, prun – 0,012-0,014% (0,120-0,140 kg/ha), măr (păduchele roz galicol al mărului – 0,01% (0,15 kg/ha)).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›