‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgriCOOL! Sanda Sandu: Agricultura ne oferă posibilitatea să câștigăm bani cinstit, acasă, alături de...

AgriCOOL! Sanda Sandu: Agricultura ne oferă posibilitatea să câștigăm bani cinstit, acasă, alături de familie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Tinerii văd în agricultură un enorm potențial încă nevalorificat, mulți dintre ei fiind gata să se implice și se văd peste ani în fruntea unei întreprinderi sau companii de succes, chiar dacă mulți dintre ai ajung să cunoască ce înseamnă agricultură abia pe băncile universității.

Sanda Sandu este o tânără, care fiind în anul 4 de facultate a reușit să se angajeze la una dintre companiile de proiectare a plantațiilor multianuale și crede că anume acest job a motivat-o să studieze și să se implice.

„Sunt din satul Racovăț, raionul Soroca, un sat frumos, mare unde există o livadă foarte modernă și unde oamenii fac agricultură. După ce am absolvit colegiul și anume facultatea secretar-referent am decis să urmez și studii superioare și iată aici a apărut marea dilemă, la ce universitatea să merg? Altfel spus, aceasta a fost răscrucea când a trebuit foarte rapid să iau o decizie referitor la ce fac cu viitorul meu.

Venind la Chișinău am ajuns la Universitatea Agrară de Stat la îndemnul rudelor, care îmi cunoșteau foarte bine caracterul și au considerat că anume în domeniul agricol o să mă pot realiza. Sinceră să fiu, am ales facultatea mai mult din curiozitate, pentru că nu înțelegeam ce înseamnă horticultură. Din punctul meu de vedere, horticultura are un rol important în viața fiecărui om, pornind de la faptul că cu toții avem nevoie de alimente”. 

Fiind în anul doi de facultate a reușit să se angajeze și astfel, s-a îndrăgostit de tot ce înseamnă agricultură.

 „Când eram în anul 2 mi s-a propus să lucrez în cadrul unui birou de proiectare a plantațiilor multianuale alături de doi dintre profesorii universitari. La început mi-a fost destul de complicat, cel mai mult mă deranja faptul că nu cunoșteam anumite lucruri legate de specialitate. Dar, în același timp, eram încântată de cunoștințele vaste și aprofundate pe care le au profesorii și aceasta mă motiva să studiez și mai mult, să caut mai multă informație ca să ajung să cunosc cât mai bine domeniul.

Desigur că am încă multe de învățat, dar este îmbucurător faptul că am alături oameni gata să se împărtășească cu experiența lor, cu secretele meseriei. Doar activând am avut posibilitatea să înțeleg exact care sunt competențele necesare pentru a fi un bun specialist. Odată ce am început să muncesc mi-am dat interesul mai mult să învăț, să cunosc”. 

Întrebată de ce tinerii refuză să se înscrie la facultățile agricole, Sanda a spus că motivul principal este că nu există programe sau obiecte care ar ajuta elevii să se orienteze spre aceste specialități.

„Spre regret, în rândul tinerilor, există această prejudecată că a studia o specialitate agricolă este neserios, dar anume acești tineri ajung la 30 de ani și realizează că în acest domeniu se pot fonda afaceri frumoase, de succes. Fiind o țară agrară, în școli nu se studiază obiecte legate de acest sector, astfel ca să îndrăgostim tinerii de pământ. Până la urmă, agricultura este o ramură care ne oferă posibilitatea să câștigăm bani cinstit, acasă, alături de familie, copii, părinți și rude”. 

Sanda a recunoscut că niciodată nu a regretat alegerea sa, că a venit la UASM.

„La Universitatea Agrară de Stat din Moldova am avut posibilitatea să întâlnesc oameni deosebiți de la care am învățat și continui să învăț foarte multe lucruri interesante și importante pentru domeniul horticol. Sunt mândră că am făcut acest pas, chiar dacă la început eram puțin sceptică”.

Peste ani se vede femeie de afaceri, pentru că agricultura îi oferă posibilitatea să aplice cunoștințele și competențele acumulate pe parcursul anilor de studii. 

„Peste un an mă văd în calitate de masterand, dar mi-aș dori să încep o afacere proprie, cât de mică în agricultură. Urmează să analizez care sunt tendițele pe piață. Ceea ce am învățat până la moment, se bazează mai mult pe a produce, însă avem nevoie de o analiză ca să știm unde vom vinde ceea ce producem. Cu părere de rău, o mare parte dintre fermierii de la noi încep afaceri fară a se interesa unde vor realiza ceea ce cresc. Noi nu știm să vindem și aceasta este o mare problemă pentru acest sector. Dacă am vinde produse finite am avea un venit mai sigur și mai stabil”. 

‹ adv ›

Tinerii trebuie să analizeze oferta de pe piața forței de muncă ca să înțeleagă care sunt domeniile cu un potențial de realizare mai mare, a menționat tânăra. 

„Agricultura întotdeauna are nevoie de specialiști. Iar cei care merg la studii trebuie să învețe cu adevărat, pentru că vor avea nevoie de aceste cunoștințe. Până la urmă, vii la universitate nu doar pentru o diplomă. Dacă sunt o sută de studenți care învață de avocați, nu cred că toți vor ajunge să profeseze această meserie, Moldova nu are nevoie de o sută de avocați în fiecare an. Dar de specialiști calificați în agricultură a fost și este nevoie mereu”. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›