‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultoare: Ne-am ars. Am investit și suportat pierderi de 2 milioane de lei

Agricultoare: Ne-am ars. Am investit și suportat pierderi de 2 milioane de lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acest sezon agricol a afectat o bună parte din afacerile locale, printre acestea se numără și cea a familiei Guci. Pornind de la ideea lansării unei vinării, dar nefiind siguri de succesul acesteia din cauza pandemiei, aceștia au decis să investească în producerea culturilor de câmp, dar și înființarea unei livezi de alun.

„Timp de câțiva ani, familia noastră a strâns bani, iar în anul 2019 am arendat 110 ha de teren în Pașcani, Criuleni. Analizând toate opțiunile de investiții, dar și situația destul de complicată, am decis să le luăm pe rând și să diversificăm produsele agricole și ulterior și să lansăm o vinărie de familie. Totuși, până la finalizarea studiilor în domeniul vitivinicol, am decis sa înființăm o livadă de alun, una de vișin, iar ulterior plantația de viță de vie”, povestește Rebeca Guci, Rebeca Winery SRL.

Livada de alun a fost plantată în această primăvară, pe 25 de hectare. Tinerii au optat pentru soiuri italiene. Totodată, aceștia au semănat pe restul suprafeței porumb.

„Lipsa temperaturilor negative din timpul nopții au favorizat începutul vegetație, iar la mijlocul lunii aprilie am înregistrat un îngheț de -10°C, care a produs pagube foarte serioase. Folosind aminoacizi și alge marine, am reușit să reabilităm plantele, însă am avut cheltuieli foarte mari. Peste ceva timp, mugurii dorminzi au pornit în vegetație, apoi au urmat ploi. În paralel semănasem și câmpurile cu porumb. Am crezut că am trecut peste toate problemele”.

Tânăra povestește că în foarte scurt timp, seceta le-a distrus toate câmpurile semănate cu porumb, dar și a afectat esențial dezvoltarea pomilor de alun.

„Pentru porumb, am suportat cheltuieli de circa 10 mii de lei per hectar. Cred că nu vom uita luna iulie niciodată. În doar o săptămâna câmpul s-a transformat din verde în cafeniu. Am încercat să irigăm cu cisternele în livadă, însă acest lucru nu a fost eficient, iar în luna august am înțeles că toate investițiile făcute , circa 2 milioane de lei, s-au transformat în plante uscate. Autoritățile s-au limitat doar la întocmirea actelor de constatare a pierderilor și o eșalanorare a plăților față de primărie pe doi ani. În rest, spun că a fost un risc asumat de noi. Noi nu am cumpărat casă, mașină și nu am mers în vacanțe, am decis toți banii care-i adunăm să-i investim în agricultură și, spre regret, ne-am ars”.

‹ adv ›

Cu toate acestea, familia Guci a decis să solicite credite de la bănci pentru a continua activitatea în agricultură.

„Eu, totuși, văd livada noastră și-mi este drag ceea ce am început, de aceea am decis cu soțul să continuăm, mai bine spus, să începem de la 0. De data asta – altfel. Am început prin contractarea creditelor tehnice, pentru lucrarea și semănarea câmpurilor pe anul viitor, din contul roadei viitoare și un credit tehnic pentru material săditor. Dorim să instalăm și sistem de irigare prin picurare, astfel, dacă vom reuși sa obținem subvenții, le vom direcționa imediat pentru aceasta. Toamna ne dă speranță, precipitațiile vor compensa insuficiența de umiditate, iar noi vom face ceea ce am început”.

În acest an, o bună parte din producătorii pomicoli au suportat pierderi provocate de înghețuri, grindină, dar și secetă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›