‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
25.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii beneficiază de credite avantajoase din Programul Compact

Agricultorii beneficiază de credite avantajoase din Programul Compact

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Accesul limitat la finanțe în zonele rurale, dar și rata înaltă a dobânzii la creditele agricole reprezintă probleme actuale pentru producătorii din Republica Moldova. Aceasta a dus la diminuarea capacității fermierilor şi agenţilor economici de a dezvolta afaceri profitabile şi de a valorifica toate opţiunile privind exportul producţiei agroalimentare. 

Fondul Provocările Mileniului Moldova vine să încurajeze agricultorii (producătorii mici și femeile) să acceseze credite din Programul Compact.

Zilele trecute, FPM Moldova a organizat două seminare de informare pentru producătorii agricoli din raioanele Ungheni și Nisporeni. La ședințe au participat circa 100 de agricultori, 30 la sută dintre care au fost femei.

‹ adv ›

Agricultorii au fost interesați să cunoască care sunt condițiile pentru accesarea resurselor financiare și au menționat că ar dori să investească în construcția frigiderelor, liniilor de calibrare, sortare și ambalare a producției agricole, dar și în procurarea terenurilor agricole.

„Noi nu primim subvenții mari cum primesc producătorii din alte țări, este binevenit că putem beneficia de credite la condiții mai avantajoase. Agricultura nu este o activitate ușoară, necesită muncă, dar și investiții”, a spus Vladislav Glodeanu, tânăr producător agricol de la Ungheni.

Vitalie Bumacov, reprezentant al FPM Moldova, a precizat că activitatea privind accesul la resurse financiare în cadrul Programului Compact a prezentat avantajele programului de creditare: „Deseori, este dificil să accesezi credite pe termen lung. În acest context, Fondul Provocările Mileniului Moldova facilitează accesul la finanțe prin oferirea creditelor avantajoase pe un termen de până la 7 ani, cu perioada de grație de până la un an”, a menționat specialistul.

‹ adv ›

Vitalie Bumacov a comunicat că seminare informative vor fi organizate pe parcursul următoarelor săptămâni în toate raioanele care fac parte din aria programului de credite Compact, pentru a oferi posibilitate tuturor producătorilor agricoli să se informeze despre specificul creditelor pentru investiți în infrastructura post-recoltare.

Creditele Compact sunt destinate gospodăriilor ţărăneşti, micilor operatori agro, întreprinderilor micro, mici și medii, agenţilor economici din domeniul agro-alimentar, cooperativelor sau altor forme de asociere a producătorilor agricoli, create și gestionate atât de femei, cât și de bărbați, amplasate în municipiul Chişinău (cu excepţia oraşului), UTA Găgăuzia şi raioanele Ungheni, Nisporeni, Leova, Cahul, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Teleneşti, Călăraşi, Străşeni, Hânceşti şi Cantemir.

Un avantaj evident al Programului de credite este faptul că procurarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor din mijloacele creditelor acordate în cadrul Programului de creditare sunt eliberate de TVA şi taxele vamale, iar rata dobânzii la credite poate fi subvenționată de către stat prin programul de subvenționare.

‹ adv ›

Suma împrumuturilor acordate variază de la 20 000 USD până la 600 000 USD. Ele pot fi contractate în lei, USD sau Euro, în funcție de preferințele beneficiarului. Împrumuturile sunt acordate pentru procurarea sau construcția depozitelor frigorifice si procurarea terenului aferent, procurarea echipamentului pentru prelucrarea și sortarea fructelor, legumelor si strugurilor, procurarea echipamentului de laborator pentru controlul calităţii, procurarea camioanelor si/sau remorcilor pentru transportarea produselor agro-alimentare pe piețele locale sau externe etc.

Creditele sunt acordate prin intermediul băncilor Moldova Agroindbank, Moldindconbank, Mobiasbanca-Groupe Societe Generale, Victoriabank, Energbank, Banca Socială și Comerțbank.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›