‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii riscă să rămână în anul viitor fără subvenții

Agricultorii riscă să rămână în anul viitor fără subvenții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Despre aceasta s-a discutat astăzi în cadrul ședinței Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară. Potrivit reprezentanților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, cea mai mare parte din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020, va fi cheltuit pentru stingerea datoriei față de agricultori pentru acest an. Este vorba de 600 de milioane de lei, în timp ce fondul de subvenționare pentru 2020 va constitui aproximativ 950 de milioane de lei.

Reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură spun că, în acest an agricultorii au depus peste 7400 de cereri pentru acordarea subvențiilor. Dintre acestea, doar o treime au fost achitate. Restul dosarelor vor fi examinate și achitate anul viitor, din cauză că datoriile de anul trecut și numărul mare a cererilor din acest an au depășit bugetul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Potrivit directorului instituției, Vadim Curmei, datoria față de agricultori crește în fiecare an.

„Ca să fie acoperite acele datorii și ca să începem un an nou fără datorii, trebuie să majorăm fondul până la un miliard și jumătate”, a precizat Vadim Curmei.

Membrii Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară atenționează asupra riscurilor pe care le comportă creșterea datoriei față de agricultori.

„Suntem în prezența acestui fenomen când Fondul de subvenționare pentru anul 2019 nu este capabil sau nu este suficient pentru a acoperi întreaga sumă a datoriilor care s-au acumulat. Reieșind din ceea ce am văzut și în propunerile de buget pentru anul 2020, mărimea Fondului de subvenționare va fi una nemodificată. În condițiile în care vom avea această datorie, există riscul ca la anul viitor să nu putem acoperi volumele sau numărul de solicitări care vor veni din partea agenților economici”, a declarat Nicolae Ciubuc.

‹ adv ›

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, cere majorarea Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020.

„Am avut suma de 900 de milioane începând cu anul 2016 și trei ani el rămânea constat, dar măsurile tot se schimbau, procentele tot creșteau. Dacă nu va fi majorat substanțial Fondul de subvenționare, pe de altă parte, să nu fie îmbunătățit serios managementul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, agricultorii se vor confrunta cu lipsa mijloacelor financiare din partea statului și asta o să fie un dezastru”, a spus Alexandru Slusari.

Președintele Comisiei parlamentară Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac, a anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o ședință cu reprezentanții ministerului Agriculturii pentru a discuta situația creată în domeniu.

„O să avem o întâlnire cu reprezentanții ministerului Agriculturii, a Guvernului ca să vedem care ar fi o modalitate de suplinire sau de găsire a altor Fonduri pentru ca agricultura să se dezvolte”, a precizat Radu Mudreac.

Potrivit legislației, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie cel puțin 2% din bugetul de stat. Proiectul Bugetului de Stat a fost discutat la Guvern și urmează să fie aprobat de Parlament.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›