‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura de valoare înaltă din Moldova are un potenţial enorm care urmează să fie...

Agricultura de valoare înaltă din Moldova are un potenţial enorm care urmează să fie valorificat, afirmă experții

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura de valoare înaltă din Moldova, care ani la rândul a fost neglijată, are un potenţial enorm care urmează să fie valorificat. Aceasta este concluzia participanților la Conferinţa Internaţională „Agricultura de valoare înaltă în Republica Moldova: oportunităţi investiţionale şi de export”, desfăşurată astăzi la Chişinău de către Corporaţia Provocările Mileniului (SUA) şi Fondul Provocările Mileniului Moldova, relatează MOLDPRES.

„Anume acest sector ne poate da posibilitatea de a dezvolta ţara, a dezvolta spaţiul rural aşa cum ne-am propus prin Strategia de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural”, a declarat Ion Sula, ministru în exercițiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Politicile în domeniu se sprijină în continuare pe trei piloni de bază – modernizarea sectorului agricol, ridicarea competitivităţii produselor agroalimentare şi substituirea importurilor.

„Importăm produse pe care putem să le fabricăm acasă, totodată deseori exportăm materie primă şi ulterior importăm produse cu valoarea adăugată înaltă”, a mai spus ministrul. Potrivit acestuia, odată cu punerea în aplicare a Acordului de liber schimb cu UE producătorii moldoveni au obţinut o şansă bună pentru valorificarea potenţialului enorm pe care îl au.

„Programul Compact alături de alţi parteneri de dezvoltare au creat oportunităţi pentru tranziţia la practici avansate care generează creşterea veniturilor, modernizarea infrastructurii socio-economice a mediului rural. Investiţiile în afaceri profitabile în agricultură sînt în creştere rapidă”, a subliniat Lilia Palii, secretar de stat la Ministerul Economiei.

Potrivit datelor ministerului, în anul 2014 fluxul de investiţii străine directe în economie s-a cifrat la 207,4 milioane de dolari SUA, în creştere faţă de perioadele precedente. „Avem o creştere de 1,6 ori a acestui indicator în primul trimestru al anului 2015, în comparaţie cu anul precedent”, a informat Palii, care a adăugat că pe piaţa moldovenească activează 183 de companii cu capital din SUA.

Guvernul SUA a acordat un sprijin substanţial prin Programul Provocările Mileniului pentru ridicarea competitivităţii sectorului agrar din Republica Moldova şi va continua să sprijine performanţa în acest domeniu, a afirmat James D. Pettit, Ambasadorul SUA la Chișinău.

‹ adv ›

Directorul executiv al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova, Dona Școla, a informat investitorii prezenţi la conferinţă că Republica Moldova are cel mai competitiv regim fiscal din regiune. Există premise „pentru trecerea la agricultura de valoare înaltă”, a menționat sursa citată.

În cadrul Conferinţei Internaţionale au fost prezentate mai multe istorii de succes în afaceri, sprijinite inclusiv prin Fondul Provocările Mileniului Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›