luni, 15 iulie, 2024
37.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoVIDEO. Agricultura ecologică poate contribui la reducerea schimbărilor climatice

VIDEO. Agricultura ecologică poate contribui la reducerea schimbărilor climatice

Recomandate

Sute de participanți, printre care experți importanți din sectorul agriculturii ecologice au participat la evenimentul dedicat agriculturii ecologice și efectului schimbărilor climatice, organizat online pe data de 27 aprilie de către Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED) în cadrul Proiectului InfOrganic Moldova 2020-2022, implementat cu suportul Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

Pe lângă specialiști naționali, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, ai MAIA, dar și producători certificați ecologic sau interesați de practicile agricole durabile, evenimentul a asigurat expertiza și consultanța unora dintre cei mai buni cercetători sau profesori internaționali, cum ar fi:

  • Ulrich Köpke – profesor în cadrul Institutului de Agricultură Organică din Bonn, Germania.
  • Mark Measures – expert IOTA din Marea Britanie.
  • Lefebvre Nicolas – Institutul de Cercetare al Agriculturii Ecologice din Elveția (FiBL).

La nivel mondial sunt cultivate în sistem ecologic aproape 75 de milioane de hectare, dintre care 35,7 milioane în Australia. Raportat la suprafața totală cultivată, vorbim de 1,6% dedicate agriculturii ecologice.

În UE, cele mai mari suprafețe le deține Franța – 2,55 milioane de ha, urmată de Spania – 2,44 milioane de ha și Italia – 2,1 milioane de ha.

Liechtenstein este țara cu cea mai mare suprafață din total cultivată ecologic – 41,6%.

Datele au fost prezentate de către Nicolas Lefebvre, care a realizat o sinteză asupra viitorului producției și pieței produselor ecologice în cadrul evenimentului. Detalii găsiți pe acest link.

Ulrich Köpke a relatat despre modul în care practicile agricole durabile, inclusiv agricultura ecologică, pot diminua efectele încălzirii globale.

„În agricultura ecologică, comparativ cu agricultura convențională, se consumă cu 58% mai puțină energie, emisiile de CO2 sunt cu 60% mai mici, în special datorită faptului că nu se consumă îngrășăminte minerale cu azot, iar cantitatea de furaje utilizate este mai mică”, a specificat Ulrich Köpke.

Prezentarea acestuia este disponibilă pe următorul link.

Care este diferența dintre agroecologie și agricultura ecologică a fost explicat de către expertul Mark Measures, specificând că agroecologia este o abordare sistemică care necesită realizarea mai multor practici incluse în diferite sisteme, cum ar fi biodinamica, managementul integrat al dăunătorilor utilizând cantități mai reduse de pesticide, agricultura conservativă, permacultura, agrosilvicultura sau agricultura ecologică și alte sisteme.

Agroecologia este un concept în curs de dezvoltare, care nu necesită certificare, nu este definită în mod unic și optează pentru transformarea sistemelor alimentare și agricole, axată pe aspectul social și pe oameni, pe co-crearea de cunoștințe la nivel local.

Prezentarea integrală a expertului este disponibilă pe acest link.

Mai multe detalii despre managementul durabil și reziliența solurilor din Republica Moldova în agricultura durabilă a prezentat Boris Boincean, director la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.

„Problema cheie în agricultura modernă este cantitatea insuficientă de materie organică introdusă în sol și dominarea proceselor de descompunere asupra celor de formare a acesteia. Acest lucru a fost favorizat în agricultură în special prin: cultivarea pe suprafețe prea mari a culturilor prășitoare, fără a ține cont de asolament, înlocuirea vegetației perene cu cea anuală, lipsa îngrășămintelor organice și folosirea excesivă a celor chimice. Pentru a proteja solul, este important să asigurăm prezența permanentă a rădăcinilor vii în sol, acoperirea acestuia cu resturi vegetale, reducerea lucrărilor mecanice ale solului și integrarea animalelor în agroecosisteme”, a menționat Boris Boincean.

Mai multe detalii despre managementul solului, disponibile pe acest link.

Video integral de la webinar mai jos.

Webinarul face parte din o serie de evenimente organizate în scopul diseminării noutăților și materialelor despre agricultura durabilă, inclusiv agricultura ecologică, elaborate în cadrul Proiectului InfOrganic Moldova 2020-2022, realizat de către Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco