Nicolai Schițco, manager pe produse al companiei Saaten Union România în Republica Moldova, a finalizat studiile de licență în anul 2009, apoi a urmat masteratul, iar în prezent face studii de doctorat și toate la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.
De ce ați ales să studiați o specialitate în domeniul agricol?
„Pasiune, entuziasm față de cultura plantelor”.
Ce vă doreați în copilărie să deveniți?
„Cred că bucătar, dar am ajuns să profesez o specialitate agricolă”.
Cât de greu a fost să vă angajați după absolvire și la cât timp ați reușit să vă angajați?
„Cu jumătate de an până la obținerea diplomei de licență, am fost invitat să lucrez în cadrul unei instituții de stat, acolo unde ulterior am activat timp de 5 ani”.
Cum ați găsit jobul actual?
„Anunțul l-am văzut pe site-ul oficial al companiei, dar accesam și alte site-uri cu profil agricol”.
Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să vă adaptați?
„Eram foarte entuziasmat, cu ambiții mari. Nu cred că adaptarea a trecut greu, nici nu-mi amintesc detalii”.
Cum credeți, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?
„Tinerii cred că nu este prestigios să fii specialist în agricultură. Totodată, este o muncă dificilă care presupune multă mișcare în diferite condiții de mediu. Tinerii își doresc să locuiască în orașe, pe când lucrul legat de agricultură presupune să te afli mai mult timp în mediu rural. Și nu în ultimul rând, plata pentru munca depusă, nu este cea potrivită așteptărilor, mai ales în primii ani de după facultate”.
Cine și ce ar trebui să întreprindă pentru ca specialitățile agricole să fie mai solicitate, cum ajutăm tinerii să înțeleagă că un specialist în agricultură va fi la mare căutare?
„Informațiile despre specialitățile agricole, oportunitățile de lucru, prestigiul ar trebui mediatizate mai intensiv, și nu doar pe platformele media de profil”.
Dacă ați avea posibilitatea să reveniți în anii de după liceu, ați face aceeași alegere?
„Cred că da. Apreciez mult că nu am fost forțat de părinți sa urmez anumite studii, am avut libertatea alegerii și am căutat ceva ce îmi este aproape inimii”.
Ați dori ca copii dumneavoastră să îmbrățișeze o profesie în agricultură?
„Da”.
Ce părere aveți despre agricultura din Moldova?
„În activă dezvoltare. Într-o perioadă de tranziție, unde întâlnim atât fermieri ce utilizează utilaje învechite și aplică tehnologiile practicate de bunei, dar și în contrast avem fermieri care folosesc cele mai moderne și inovative tehnologii agricole”.
Ce oportunități v-a oferit locul actual de muncă?
„Cred că posibiliatea de a cunoaște oameni din alte țări. Totodată, am posibilitatea de a duce un trai decent în Republica Moldova, fără nevoia de a căuta de lucru în afara țării”.
Credeți că în agricultură sunt salarii atractive?
„Da, sunt mult mai atractive ca în multe alte domenii cum ar fi pedagogie, medicină. Important este ca fiecare tânăr să înțeleagă că bine plătit este doar un specialist bun. Cea mai dificilă este prima perioada, adică primii ani de după facultate, până se obțin cunoștințele practice”.
Planuri de viitor?
„Agricultură”.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii de succes ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ori Guvernului SUA.
Comentarii