‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura este cool! Petru Danilov, agronom: „Îmi doresc foarte mult să contribui la dezvoltarea...

Agricultura este cool! Petru Danilov, agronom: „Îmi doresc foarte mult să contribui la dezvoltarea sectorului agricol din țară”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Petru Danilov este un tânăr de 25 ani, care de 3 ani activează în calitate de agronom (șef de sector) în cadrul unei companii din țară, care dispune de circa 650 ha, dintre care 340 de hectare culturi cerealiere și 310 ha culturi multianuale.

Tânărul a menționat că dragostea față de pamânt a venit odată cu practica, iar dacă ar întoarce timpul înapoi ar face aceeași alegere. Recunoaște că, datorită profesorilor a reușit să devină un specialist bun, iar cunoștințele acumulate pe parcusrul anilor i-au fost de mare folos.

De ce ați ales să studiați o specialitate în domeniul agricol?

„Odată ce am conștientizat că Moldova este o țară agricolă, iar pământul este resursa ce trebuie valorificată, am decis să studiez o specialitate în acest domeniu. Am ales să studiez horticultura pentru că am constatat că culturile multianuale sunt interesante, ele necesită îngrijire an de an pentru de a obține rezultate frumoase și fructe de cea mai înaltă calitate”.

Părinții ți-au susținut alegerea?

„Părinții au susținut în totalitate alegerea de a studia în acest domeniu, ei, la rândul lor, dețin o gospodărie țărănească și se ocupă de mai mult timp cu creșterea culturilor cerealiere și celor multianuale”.

Dacă te-ai întoarce în trecut, ai opta pentru altă profesie?

„Ași face aceeași alegere, pentru că m-am regăsit în specialitatea și munca pe care o fac zi de zi în agricultură, și îmi doresc foarte mult să contribui și să-mi aduc aportul în dezvoltarea acestui sector”.

Ce îți doreai să devii în copilărie?

„În copilărie aveam mai multe vise, agricultura pe atunci nu făcea parte din ele”.

Cât de greu a fost să te angajezi după absolvire?

Angajarea în câmpul muncii nu a fost dificilă pentru mine. Fiind încă student am primit mai multe oferte de lucru, de la companii atât naționale cât și internaționale din domeniul agricol. Alegerea a fost în favoarea unei companii care actiează în zona localității mele de baștină”.

Care competențe ți-au fost cele mai utile?

„Datorită profesorilor de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, în special domnului Sergiu Popa, care începând cu anul 2 de facultate ne organiza excursii în diferite livezi pentru a ne demonstra tăierile corecte ale pomilor fructiferi, am însușit toate informațiile necesare începând cu primul an de plantare. Odată ce am început să activez în calitate de agronom, această competență mi-a fost foarte utilă”.

Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să te adaptezi?

„Prima zi de muncă am început-o cu plantarea unei livezi de vișin, cu suprafața de 14 ha. Mi-a fost ușor să mă adaptez pentru că cunoșteam oamenii cu care urma să activez și procesul de lucru din cadrul companiei, în același timp, știam că am susținerea profesorilor, care în diferite situații veneau cu sfaturi și recomandări”.

Cum crezi, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?

„Consider că tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură pentru că prestigiul acestor profesii a rămas în secolul precedent, spre regret. Pe de altă parte, tinerii nu sunt gata să activeze cu un program instabil de muncă, care solicită multă implicare și muncă. În plus, cred că nu sunt pregătiți să-și asume riscurile cu care se confruntă acest sector”.

Cine și ce ar trebui să întreprindă pentru ca specialitățile agricole să fie mai solicitate, cum ajutăm tinerii să înțeleagă că un specialist în agricultură va fi la mare căutare?

„Instituțiile preuniversitare și universitare, mass-media împreună cu societatea civilă pot să schimbe acest lucru, prin promovarea profesiei din domeniul agricol și a rezultatelor acestora. În timpul studiilor, tinerii au posibilitatea să participe la diverse programe și au posibilitatea de a merge peste hotarele țării. În al doilea rând, cred că ar fi suficient ca tinerii să fie informați despre beneficiile financiare și satisfacția morală ce urmează să le simtă pentru munca bine realizată și cu siguranță alegerea ar fi pentru o specialitate în domeniul agricol”.

Ai dori ca copii tăi să îmbrățișeze o profesie în agricultură?

„Mi-ar plăcea ca copiii mei să îmbrățișeze o profesie în agricultură, pentru că Moldova este și va rămâne o țară agrară”.

Ce părere ai despre agricultura din Moldova?

„Agricultura din Moldova deja a ajuns la un nivel destul de dezvoltat. Datorită diferitor proiecte lansate, agricultorii noștri au posibilitatea de a cunoaște experiențele și noutățile europene din domeniul agricol”.

Ce oportunități ți-a oferit locul actual de muncă?

„Datorită activității pe care o desfășor zi de zi, am reușit să cunosc mulți specialiști în domeniul agricol, am participat la multe seminare de dezvoltare profesională”.

Crezi că în agricultură sunt salarii atractive?

„În agricultură sunt salarii motivante, dar desigur că depind de rezultatele obținute în timpul activității”.

Planuri de viitor?

„Îmi doresc să plantăm cât mai multe livezi superintensive, utilizând tehnologii de ultimă generație”.

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„În cazul în care nu ați ales o specialitate, analizați și oportunitatea de a studia în domeniul agricol. Vă îndemn să discutați cu un antreprenor din domeniul sau cu un agronom. Iar dacă doriți să fiți un specialist bun nu este necesar doar să învățați la universitate, ci să combinați studiile cu practica în domeniul real”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›