‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 mai, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura moldovenească pierde principala bogăție naturală - solurile

Agricultura moldovenească pierde principala bogăție naturală – solurile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Solul constituie principala şi unica bogăţie naturală a Republicii Moldova. În ultimii 15-20 ani s-au intensificat însă toate procesele şi formele de degradare. Statul are o strategie de stopare a acestui fenomen, dar problema este că nu găsește și bani pentru a finanța implementarea acesteia. 

În prezent, în republică sunt scoase din circuitul agricol şi necesită a fi defrişate circa 65 mii ha de plantaţii multianuale (vii, livezi). Aceste terenuri ani în şir stau pârloagă, aducând pagube semnificative atât proprietarilor, care nu dispun de tehnică specială şi nici de mijloace financiare pentru defrişare, cât şi statului, arată un studiu al Ministerului Agriculturii.

De asemenea, în republică mai sunt şi 60 mii ha de terenuri supraumede cauzate de înnămolirea canalelor de desecare. Aceste terenuri au fost repartizate ca și, cote de teren echivalente, proprietarii cărora, de asemenea, nu pot de sinestătător efectua lucrări de desecare.

Cele mai grave forme, care duc la micşorarea capacităţii de producţie sau la deteriorarea învelişului de sol sunt: eroziunea prin apă, suprafaţa afectată – 40 % din suprafaţa terenurilor agricole; dehumificarea, secătuirea solurilor de elemente nutritive, compactarea secundară extinse pe întreaga suprafaţă arabilă; sărăturarea – pe 220 mii ha; alunecările active de teren pe 25 mii ha, ravene 12 mii ha. Alte terenuri deteriorate 50 mii ha. 

Starea actuală a învelişului de sol este nesatisfăcătoare pe 50%, iar pe circa 10 la sută – critică. Nota medie ponderată de bonitate a solurilor agricole constituie 63 puncte, iar 178 mii ha sunt foarte puternic degradate sau deteriorate cu o notă de bonitate mai mică de 20 puncte. Prejudiciul anual adus economiei de procesele de degradare a solurilor sunt enorme.

Pentru a stopa fenomenul, autoritățile au elaborat un plan de acțiuni care este prevăzut pentru anii 2011-2020. Problema este că în mare parte nu sunt întreprinse măsuri concrete, care să aibă rezultate vizibile. Asta deoarece statul spune că nu sunt bani pentru a finanța implementarea acestui program. 

‹ adv ›

 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›