‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgrivoltaicele devin tot mai populare. Vezi ce presupune integrarea conceptului în ferme

Agrivoltaicele devin tot mai populare. Vezi ce presupune integrarea conceptului în ferme

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agrivoltaicele reprezintă un nou concept, menit să asigure o mai bună utilizare a terenurilor agricole pentru producerea hranei cu producerea concomitentă a energiei.

La baza dezvoltării acestora, se află ideea că agricultura și producerea de energie solară pot coexista, generând mai multe avantaje.

Ideea combinării celor două nu este nouă, ci apărută încă în 1981, datorită fizicienilor germani Adolf Goetzberger și Armin Zastrow.

‹ adv ›

Cu toate acestea, tehnologia a început a prinde mai mult teren de aproximativ un deceniu, odată cu preocuparea tot mai mare a omenirii de schimbările climatice.

Care e diferența dintre panourile fotovoltaice și agrivoltaice?

În varianta clasică de instalare a panourilor fotovoltaice cu scopul obținerii energiei, terenurile pe care sunt instalate acestea nu pot fi valorificate în scopuri agricole. Aici, vin să soluționeze problema agrivoltaicele, care se instalează deasupra culturilor, fără a afecta dezvoltarea acestora.

Suplimentar, agrivoltaicele astfel instalate protejează plantele umbrindu-le în zilele prea însorite, în care soarele poate produce arsuri pe culturi afectând dezvoltarea acestora, reducând și consumul de apă al acestora.

‹ adv ›

Pe de altă parte, specialiștii menționează că se creează o simbioză destul de relevantă, în care la încălzirea excesivă a agrivoltaicelor, plantele pot juca rolul de reducere a temperaturii.

Înălțimea la care se instalează agrivoltaicele diferă, astfel, în unele cazuri, se optează pentru varianta în care nu este stingherită până și deplasarea utilajelor agricole pentru realizarea lucrărilor tradiționale.

Evident, instalarea agrivoltaicelor necesită o abordare profesionistă, altfel greșelile făcute inițial pot să coste scump, reducând din eficiența agrivoltaicelor și productivitatea plantelor.

‹ adv ›

Marcel Ionescu, CEO şi fondator al Agricloud, soluţii IoT pentru agricultură, compania fiind una dintre promotoarele agrivoltaicelor în România, a oferit răspunsuri pentru principalele întrebări pe care le-am obținut de la agricultorii ce analizează o astfel de investiție.

Pentru care producători agrivoltaicele ar fi o soluție?

Agrivoltaicele pot fi adaptate cerințelor culturilor, astfel pot fi instalate peste orice cultură agricolă. 

Ce condiții ar trebui să întrunească terenul pe care ar putea fi instalate agrivoltaicele, în ce condiții se asigură avantaje economice maxime?

Terenul are nevoie doar de un studiu geo, pentru a înțelege cum proiectăm sistemul agrivoltaic. 

Care ar fi principalele aspecte pe care ar trebui să le ia în calcul un producător atunci când planifică o astfel de investiție?

În primul rând, vorbim de consumul propriu de energie. Estimarea de consum propriu se face din facturile existente și din planurile de viitor ale fermierului. Surplusul se poate livra către terți beneficiari, folosind sistemul energetic național. 

Totuși, fiind o investiție pentru minimum 15 ani, este necesar să se analizeze și posibilitatea finanțării din fonduri locale sau fonduri europene. 

Cum se dezvoltă piața agrivoltaicelor la nivel mondial?

Astăzi, vedem agrivoltaics intrând pe piețele din multe regiuni ale lumii cu sisteme și abordări de mare diversitate. În unele regiuni, agrivoltaics este deja o tehnologie bine stabilită, în timp ce, în majoritatea țărilor precum Statele Unite, conceptul este încă necunoscut pe scară largă, cu foarte puține aplicații.

Puținele legături sunt intersecția dintre hrană, energie și apă, trei componente interdependente care, împreună, sunt sângele vieții Pământului. Până în 2025, vor exista nouă miliarde de oameni pe Pământ. Dacă nu suntem capabili să înțelegem pe deplin legătura dintre toate cele trei, eforturile globale de a satisface nevoile oamenilor de pe pământ vor eșua.

De fapt, agrivoltaics vă va permite să continuați să faceți ceea ce vă place cel mai mult, stimulându-vă, în același timp, contul bancar din venituri pasive consistente – atâta timp cât soarele strălucește, a explicat Marcel Ionescu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›