‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 4 octombrie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgrocereale: Costurile de cultivare a orzului au ajuns de două ori mai mari ca...

Agrocereale: Costurile de cultivare a orzului au ajuns de două ori mai mari ca veniturile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În pofida unei scăderi semnificative a costurilor de producţie, gospodăriile agricole ce au semănat grâu şi orz nu vor înregistra profit din cultivarea acestor culturi, în condiţiile actuale, susţine Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, transmite mold-street.com.

„Profitabilitatea fermierilor care se ocupă de culturile de grupa I, precum grâul, orzul și rapița, este influențată de multiple variabile economice și de piață.

În sezonul agricol 2024/2025, se remarcă o scădere semnificativă a costurilor de producție, însă prețurile de vânzare nu acoperă întotdeauna aceste costuri”, susţine expertul.

Preţurile la chimicate au scăzut cu 30%

Potrivit lui Iurie Rija, un factor important în reducerea costurilor de producție este scăderea prețurilor la îngrășăminte și pesticide cu 30% comparativ cu sezonul precedent.

„Acest lucru contribuie semnificativ la diminuarea cheltuielilor totale ale fermierilor.

Costurile de transport de la câmp la depozit au fost, de asemenea, reduse la 150-170 lei/tonă pentru o distanță de 30 km. Această reducere ajută fermierii să economisească și mai mult”, adaugă specialistul.

Potrivit calculelor efectuate de Iurie Rija costurile de întreținere per hectar în acest sezon la grâu sunt de aproximativ 10.900-11.000 lei/hectar, în scădere cu 13% față de sezonul trecut (12.600 lei/hectar).

‹ adv ›

În cazul rapiţei – costul mediu de întreținere este de 13.470 lei/hectar, cu 10-11% mai puțin comparativ cu sezonul precedent.

Şi în cazul orzului costurile sunt cu circa 10% mai mici şi constituie circa 10.740 lei/hectar.

Deși costurile de producție ale fermierilor sunt mai mici în acest sezon, prețurile actuale de vânzare pentru culturile din prima grupă, cu excepția rapiței, sunt în scădere dramativă şi nu acoperă cheltuielile acestora.

‹ adv ›

Pierderile au ajuns la 50% în cazul orzului

Astfel la o producție medie de două tone de orz pe hectar și un preț de realizare de 2.700 lei pe tonă, veniturile fermierilor acoperă doar 50% din costuri, ceea ce în final reprezintă o pierdere brută de 50% la o tonă de orz, sau peste 5.300 lei la hectar.

În cazul grâului, la un preț mediu de vânzare de 3.350 lei pe tonă și o recoltă de circa 2,8 tone pe hectar, marja brută este negativă, de -14%, sau aproximativ 1.500 lei la hectar.

„Este evident că prețurile actuale de piață nu acoperă costurile de producție.

Având în vedere că aproximativ 75% din grâul recoltat are parametrii alimentari, fermierii adoptă strategii de păstrare în așteptarea unei creșteri a cererii și, implicit, a prețurilor în perioada septembrie-octombrie, când activitatea morilor se intensifică”, susţine Iurie Rija.

Doar în cazul rapiţei, activitatea agricolă a adus în acest an profit.

‹ adv ›

Astfel la un preț mediu de vânzare de 8.800 lei pe tonă și o recoltă de circa 1,7 tone pe hectar, marja brută este pozitivă, de 11%, sau circa 1.500 lei la hectar.

În opinia expertului cheltuielile asociate elevatorului sunt un alt factor important de luat în considerare şi ele se ridică la aproximativ 300 lei/tonă.

Deşi fermierii încearcă să evite aceste cheltuieli livrând direct la depozit, însă traderii, care cumpără cerealele în masa utilă, vor deduce aceste costuri din prețul de achiziție oferit.

Iurie Rija mai susţine că deși realitățile economice cu care au început sezonul 2024/2025 nu sunt optimiste, fermierii confruntându-se cu prețuri de vânzare care nu acoperă costurile de producție pentru majoritatea culturilor din prima grupă, există motive pentru speranță.

Analizele pieței indică o dinamică pozitivă, cu așteptări de creștere a prețurilor începând cu toamna 2024, afirmă expertul.

De notat că anul trecut cercetătorul Andrei Zbancă, doctor, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică, constata într-o analiză publicată de Mold-Street.com, o scădere semnificavă a veniturilor agricultorilor de la cultivarea cerealelor şi oleaginoaselor.

Astfel estimările lui Zbancă erau că în condițiile din 2023, „la un kilogram de grâu de toamnă recoltat, agricultorii din Moldova vor avea profit cu 0,50 lei mai mic ca în 2021, la porumb – de 0,20 lei, la soia – de 1,20 lei, la rapiță – de 1,50 lei, iar la floarea soarelui – de 1,70 lei și doar la orzul de toamnă ar putea avea un plus de 10 bani per kg”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›