În perioada 2020 – iunie 2024, Republica Moldova a exportat 7.702 tone de semințe de in, în valoare de 104.944.545 lei.
Prețul mediu de export pentru semințele de in în această perioadă a fost de 15.158 lei pe tonă.
Analizând exportul de semințe de in, se observă că agenții economici comercializează semințele de in destul de uniform.
Totuși, au fost înregistrate creșteri ale vânzărilor în anii 2021 și 2023, iar anul curent promite să devină unul record în ceea ce privește exportul de semințe de in, potrivit datelor furnizate de către Asociația AgroCereale.
Exportul de semințe de in din Moldova:
Analizând țările în care se exportă semințe de in, se poate observa că numărul acestor țări nu este foarte mare. Dintre ele, se remarcă Polonia, România și Republica Cehă, către care a fost exportat peste 70% din totalul semințelor de in.
În această perioadă, 18 companii moldovenești au exportat semințe de in, dar UNICAPS SRL s-a distins, exportând 58% din totalul exporturilor.
Principalele companii exportatoare de in din Moldova:
În ceea ce privește importul, Moldova a adus în țară 957 tone de semințe de in, în valoare de 14.063.914 lei.
Analizând importurile, se poate observa că vârful importului de semințe de in în Moldova a avut loc în 2020 și 2021, apoi importurile în țară au început să scadă, dar în acest an importurile au început să crească.
În această perioadă, 55 de companii au importat semințe de in în țară, lideri fiind trei companii ucrainene: EPCF SIAIVO LLC, TOV LYST-RUCHKY și FACTORIA-AGRO LTD, care reprezintă aproximativ 60% din semințele de in importate.
V-ar putea plăcea și articolul Prognoze privind evoluția pieței cerealelor și oleaginoaselor.
Comentarii