‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgrodirecta 2017: Perspectivele sectorului de producere a cerealelor

Agrodirecta 2017: Perspectivele sectorului de producere a cerealelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mulți fermieri din țară au fost familiarizați în cadrul Conferinței Naționale a Producătorilor și Companiilor Prelucrătoare de Cereale „Agrodirecta 2017” cu starea și perspectivele sectorului de producere a cerealelor. Evenimentul a avut loc la începutul acestei săptămâni la Chișinău.

Dumitru Lefter, directorul Centrului de Mediere a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a remarcat în cadrul evenimentului creșterea continuă a potențialului tehnologic de cultivare a cerealelor, precum și înzestrarea tehnică a producătorilor contribuie la majorarea producției globale de cereale.

„Conform datelor Biroului Național de Statistică se estimează o creștere a producției globale de cereale până la 4 mln tone, în anii următori. Culturile cerealiere cel mai des cultivate sunt grâul și porumbul, iar dintre cele oleaginoase – floarea-soarelui. Aproximativ 50 la sută din recolta totală obținută de cereale este consumată intern, iar 50 la sută este exportată din țară. Astfel, în anul 2014-2015 exportul de cereale a constituit 1 mln 497 mii tone. Cel mai mare exportator ale culturilor cerealiere este TransOil, cu o cotă de 35,37 la sută din volumul total exportat, fiind urmat de Rusagro Prim cu 14,26 la sută cereale exportate. Cele mai importante destinații ale exporturilor de cereale sunt Turcia, România și Italia”.

Colaborarea directă dintre producătorii de cereale și întreprinderile de prelucrare de pe teritoriul Republicii Moldova ar asigura eficientizarea activității ambelor verigi din lanțul de producere-procesare, asigurând fermierii cu piață de desfacere eficace pe de o parte și materie primă calitativă pentru prelucrători, pe de altă parte.

‹ adv ›

În acest sens, fabrica de prelucrare a cerealelor „ZERNOFF” propune o colaborare directă cu producătorii de culturi cerealiere cu un conținut ridicat de amidon. În prezent, capacitatea de procesare a fabricii constitituie 100 de mii de tone, dar în viitor ar putea crește până la 150 de mii de tone.

La fel, în cadrul conferinței au fost prezentate tehnologiile și beneficiile cultivării hibrizilor cu conținut înalt de amidon, tehnologiile de monitorizare la distanță și automatizare a întreprinderilor agricole, precum și tehnici pentru determinarea calității cerealelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›