‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAla Moroi: Legumele aduc o valoare adăugată mai mare decât cerealele

Ala Moroi: Legumele aduc o valoare adăugată mai mare decât cerealele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ala Moroi din Șipoteni, Hîncești este profesoară de clase primare, dar acum 14 ani a descoperit că, pe lângă abilitatea de a comunica cu cei mici, are și o afinitate pentru agricultură.

Totul a început când a participat la un program național unde a învățat elementele de bază pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri.

Acolo și-a descoperit talentul și dorința de a se dedica acestui domeniu.

‹ adv ›

Inițial, a visat să se implice direct în agricultură, dar mentorii au sfătuit-o să fie precaută, avertizând-o de riscurile și instabilitatea acestui sector.

Ascultându-le sfatul, Ala s-a orientat către o mică afacere de ambalare a crupelor, însă, simțind că această activitate nu i se potrivește, a renunțat rapid.

Inspirată de fratele ei, care avea deja o experiență în agricultură, a decis să planteze o livadă de meri.

‹ adv ›

Și-a dorit inițial să achiziționeze 3 hectare de pământ, dar fratele ei i-a sugerat să înceapă cu mai puțin, pentru a acumula experiență.

Astfel, a plantat o mică livadă pe o suprafață de 30 de ari, unde a învățat pas cu pas ce presupune întreținerea unei livezi și munca pomicolă.

Între timp, Ala s-a apucat de legumicultură și de creșterea florilor.

‹ adv ›

Prima ei cultură a fost ardeiul, iar succesul obținut i-a oferit încrederea că se află pe drumul cel bun.

A început cu cultivarea în câmp deschis, însă schimbările climatice au determinat-o să investească în sere.

Astăzi, familia Moroi lucrează 15 ari de seră, unde produc roșii, castraveți, ardei, conopidă și vinete.

Vând produsele direct din seră sătenilor, iar când producția este mai mare, le duc la piața din Lăpușna. Toată munca este realizată în familie, soțul și cei trei fii mai mari ajutând la întreținerea culturilor, în timp ce fiica este încă prea mică pentru a se implica.

Ala este una dintre participantele la Școala de Business din cadrul proiectului „Hîncești Comunități Prospere”, unde s-a remarcat ca o elevă disciplinată, participând activ la toate sesiunile de instruire.

Vizita recentă în România, la cooperativa din Colibași, a avut un impact major asupra sa, inspirând-o să dezvolte mai departe afacerea.

Întoarsă acasă, se gândește cum ar putea aplica ideile văzute peste Prut la nivel local.

„E păcat să nu facem nimic din ce am învățat acolo. Dacă nu aplicăm ceea ce am văzut, eforturile și fondurile donatorilor au fost irosite,” spune Ala.

Vizita a adus și alte beneficii: Ala a reușit să întâlnească legumicultori din alte regiuni și a aflat că în Republica Moldova există inițiative de colaborare între fermieri și supermarketuri.

„Pentru mine, cu suprafețe mici, accesul în supermarketuri e aproape imposibil. Dar, dacă ne-am uni forțele, am avea șanse mai mari.”

Ala consideră că Hînceștiul are un potențial uriaș pentru cooperare și este convinsă că o asemenea inițiativă ar putea să îi motiveze și pe alți fermieri să investească în legumicultură.

Deplasarea la Indagra i-a oferit și o oportunitate de afaceri, reușind să găsească un furnizor avantajos de răsaduri de flori, atât din punct de vedere al prețului, cât și al diversității.

Ala își împarte acum timpul între școală și agricultură, ambele ocupații fiind dragi sufletului ei, dar recunoaște că în agricultură găsește mai mult spațiu pentru creativitate.

Pentru a-i inspira și pe elevii săi, Ala organizează lecții practice în seră, unde copiii pot vedea cum o sămânță se transformă într-o plantă.

„E responsabilitatea noastră, a profesorilor și părinților, să îi învățăm pe copii despre agricultură și să le arătăm importanța practicilor sustenabile,” consideră Ala.

Deși agricultura este principalul sector al Republicii Moldova, ea subliniază că producem prea puțin pentru a satisface cererea internă.

„Ne plângem de produsele importate, dar noi nu producem cantitățile necesare și nu putem asigura continuitatea.”

Ca sfat pentru alți fermieri, Ala îi încurajează să se orienteze spre legumicultură, explicând că „legumele aduc o valoare adăugată mai mare decât cerealele. E nevoie de dorință și inițiativă, dar beneficiile merită.”

Ala Moroi este un exemplu de dăruire și inspirație pentru tinerii care visează să dezvolte afaceri agricole și să contribuie la sustenabilitatea locală și națională.

Proiectul „Hîncești Comunități Prospere”, finanțat de Dorcas Aid International și Kom Over en Help și implementat de Fundația Dorcas Moldova, în colaborare cu Federația Agricultorilor din Moldova, oferă sprijin și formare pentru agricultori, ajutându-i să prospere în propria țară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›