‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlbinele hrănite cu zahăr devin mai puţin rezistente la pesticide – studiu

Albinele hrănite cu zahăr devin mai puţin rezistente la pesticide – studiu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Modul în care sunt hrănite albinele – cu miere sau cu zaharoză, respectiv sirop de fructoză – influenţează capacitatea acestora de a face faţă efectelor negative ale pesticidelor, sugerează un nou studiu.

Constatările acestei cercetări, conduse de entomologul May Berenbaum de la Universitatea din Illinois, au fost publicate recent în Procedurile Academiei Naţionale de Ştiinţe.

În timp ce albinele sălbatice se hrănesc din mierea stocată în stup, albinele din stupurile comerciale sunt hrănite cu o soluţie obţinută din zahăr, adăugată după ce mierea a fost recoltată. Acest lucru ar putea anula capacitatea albinelor de a rezista la efectele dăunătoare ale pesticidelor utilizate în agricultură, pe suprafeţe tot mai extinse de culturi.

‹ adv ›

„Ceea ce am descoperit este că răspunsul genetic al albinelor la pesticide diferă în funcţie de hrana pe care o primesc – miere, zaharoză sau sirop de fructoză, obţinut din porumb”, a spus Berenbaum.

„Acest lucru ne-a făcut să ne întrebăm dacă ceea ce se regăseşte în miere îmbunătăţeşte sistemul de detoxifiere al albinelor. Există în mod cert componente în miere care, la albine, determină activarea mecanismelor naturale de eliminare a pesticidelor”, a adăugat Berenbaum.

Cercetătorii au identificat în miere substanţe specifice care determină activarea genelor de apărare ale albinelor. Cel mai activ este acidul chimic P-cumaric, care se regăseşte între pereţii granulelor de polen.

‹ adv ›

„Precum albinele, noi oamenii folosim enzime pentru a distruge otrăvurile cu ajutorul ficatului nostru. Albinele au nevoie de un semnal pentru a fi activat mecanismul de apărare, astfel încât mierea este cea care furnizează acest semnal enzimelor, care încep apoi să acţioneze”.

„Aşadar, albinele care se hrănesc cu propria miere sunt mult mai bune în a face faţă efectelor negative ale pesticidelor, decât cele care se hrănesc cu zahăr. Marea surpriză nu este doar faptul că intră în funcţiune genele de detoxifiere, ci că ele pot activa, de asemenea, unele dintre genele responsabile de imunitate”, a adăugat Berenbaum.

S-a constatat că pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi răspunzători de scăderea numărului de albine. Printre ceilalţi factori se numără paraziţii, alţi agenţi patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuzivă a acestora, managementul apicol şi factorii de mediu, precum lipsa hranei şi a habitatelor şi schimbările climatice.

‹ adv ›

O dietă care împiedică abilitatea unei albine de a descompune substanţele chimice toxice ar putea avea un efect grav asupra sănătăţii stupului de albine, potrivit lui Berenbaum.

„Una dintre întrebările cu care ne confruntăm de mult timp, cu privire la sănătatea albinelor şi declinul lor, este cea referitoare la alimentaţia albinelor, în special pe timpul iernii, mai exact ne întrebăm care este impactul acestor înlocuitori ai zahărului cu care sunt hrănite albinele”, a mai spus Berenbaum.

„Rezultatele noastre arată că nu este o idee atât de bună să hrănim albinele cu aceşti înlocuitori de zahăr, deoarece niciunul dintre aceşti înlocuitori nu conţin componenţii specifici pe care îi întâlnim la miere”, a concluzionat Berenbaum.

Sursa: financiarul.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›