Tot mai multe studii arată că, cei mai mulți agricultori sunt de vârsta a treia, iar sectorul are nevoie de forțe tinere care să reanimeze agricultura. Potrivit sondajelor, tinerii întâmpină dificultăți în a închiria sau cumpăra terenuri. În plus, ei au nevoie de mai mult sprijin financiar și de acces la credite, dar și găsesc cu greu brațe de muncă calificate.
Reușesc doar cei ambițioși, care contrar tuturor regulilor dezvoltă afaceri prospere, ba mai mult pun umărul și sunt gata să contribuie la dezvoltarea economiei. Așa l-am găsit și pe Alexandru Chițovan, un tânăr de 30 de ani, care pe lângă faptul că își dezvoltă propria afacere, mai este și consilier local FARM în raionul Râșcani. Astfel spus, este persoana care oferă suport și recomandări pentru fermierii din regiune, care se confruntă cu anumite probleme sau au nevoie de îndrumări în afacerea pe care o au.
„Totul a început în anul 2013 cu cultivarea cerealelor: floarea soarelui, grâu, porumb, soia. Am studii economice, dar urmez magistratura la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Au fost mai mulți factori care mi-au influențat alegerea de a dezvolta un business în sectorul agricol. În primul rând, mi-am dorit să revin în orașul de baștină, după ce mai mulți ani am lucrat inspector în cadru unei bănci comerciale din Chișinău. La un moment dat, am decis să-mi schimb cardinal viața și sectorul în care activez. Așa am ajuns să arendez un sector de 17 hectare de pământ de la un prieten. Atunci când mi-am început afacerea nu aveam absolut nimic, nici tehnică, nici încăpere pentru a păstra cerealele, nici cunoștințe mari în domeniu. Dar îmi era interesant să descoper ceva nou”, a povestit tânărul.
Deși nu are studii în domeniul agricol, totuși eroul nostru este de părere că studiile superioare îți oferă posibilitatea nu doar de a studia un obiect sau o specialitate anumită, dar îți oferă posibilitatea de a te autodezvolta pe parcursul întregii vieți.
„Așa am decis să mă autodezvolt în sectorul agricol. Cunoșteam câțiva agronomi, oameni de la care încercam să aflu mai multe lucruri despre ce înseamnă un business agricol, dar în mare parte citeam foarte mult. Încetul cu încetul, mă dezvoltam”.
Și în primul an a avut norocul să obțină o recoltă destul de bună și aceasta l-a motivat să meargă mai departe, altfel, spune Alexandru Chițovan, nu mai avea un bsiness în agricutură.
„Prima recoltă a fost una foarte bună, în general acel an a fost unul favorabil. Banii pe care i-am investit în afacere au fost din credite, aproximativ 70%. Dacă nu era un an favorabil, probabil că nu mai continuam această afacere. Am decis atunci că trebuie să fac ceva ca să optimizez cheltuielile și pentru aceasta aveam nevoie de propria tehnică. O altă problemă era și faptul că, erau deja oameni care arendau terenuri, pe care locuitorii deja îi cunoșteau, iar eu eram tânăr și aveam nevoie de argumente destul de convingătoare ca aceștia să-mi dea mie în arendă terenurile și astfel să-mi majorez suprafețele. În general, oamenii au nevoie de stabilitate, iar eu eram o persoană nouă și trebuia să le propun condiții cu totul deoasebite ca să-i conving”.
Aceastea au fost primele probleme cu care s-a confruntat fermierul, însă nu a cedat și nu a căutat căi ușoare, dar a crezut în forțele proprii și a reușit.
„Am înțeles atunci că nu este deloc ușor acest business, era nevoie de anumite detalii de marketing, deși foarte neînsemnate, dar care au dat rezultate. Astfel, încetul cu încetul am majorat suprafețele. Și pentru anul viitor planificăm să mai cumpărăm sau să arendăm terenuri. Atunci când am început afacerea mi-am pus ca scop ca până în anul 2020 să prelucrez nu mai puțin de 100 de hectare, dar planul s-a realizat mult mai repede, așa că deja planificăm să majorăm cu 100% suprafața pe care o prelucrez. La moment, avem 150 de hectare de pământ”.
Dar, tânărul crede că nu doar recoltele bogate sunt importante pentru un fermier, dar și cum să păstreze pământul fertil și pentru următoarele generații. Alexandru Chițovan planifică să prelucreze terenurile după tehnologia No-Till sau Mini-Till.
„Inițial, am procurat primul tractor, desigur fără a cunoaște prea multe detalii despre cum ar trebui să fie un tractor mai ieftin și care să prelucreze bine solul. Am procurat unul simplu, Belarus. Faptul că, am activat mai mult ani în sectorul bancar m-a ajutat și astfel cunoșteam că există mai multe Programe/Proiecte de finanțara pentru tineri așa cum IFAD sau AIPA. Am decis să apelez și eu la aceste instituții. Cu ajutorul granturilor mi-am procurat tractorului. După care am achiziționat utilajele necesare plugul, cultivatorul și semănătoarea. Rând pe rând, am reușit să achiziționez o parte din tehnica și utilajele necesare, inclusiv pentu a practica tehnologia No-Till. Pornind de la faptul că, condițiile climaterice sunt în permanentă schimbare, iar cantitatea de precipitații este tot mai mică, adică seceta este mai accentuată, am ajuns la concluzia că trebuie să trecem la tehnologia de prelucrare a solului Mini-Till sau No-Till, astfel ca să reușim să conservăm umiditatea și să păstrăm structura solului. În ceea ce privește aplicarea tehnologiei Mini-Till, există anumite rezerve din cauza că fermierilor, și în general oamenilor, nu le place să iasă din zona de confort, pentru a obține rezultate, indiferent de domeniu, dar inlusiv în domeniul agro-businessului. Împreună cu mai mulți colegi tineri fermieri am decis să testăm fiecare pe câmpurile proprii această tehnologie. Astfel că, avem rezultate obținute pe diferite câmpuri, analizăm, discutăm despre acestea. Și pe noi toți ne unește dragostea față de agricultură, noi nu pur și simplu câștigăm bani, nouă ne place ceea ce facem”, a mai spus fermierul.
Este de părere că fermierii trebuie să investești în tehnică de calitate, modernă care să ofere confortul necesar mecanizatorului.
”În afacerea pe care o am activează 3 persoane, împreună cu mine. Adică în trei reușim să prelucrăm suprafața pe care o avem, dar și mai important optimizăm cheltuielile. După calculele pe care le-am făcut cu ajutorul optimizării și organizării corecte a muncii, putem să prelucrăm până la 300 de hectare. Astfel, trebuie create condiții de muncă, ca persoana angajată să fie motivată corect. Dacă o să fie motivat corect și o să dispună de condiții de muncă favorabile, atunci și rezultatele o să fie pe potrivă”.
Întrebat despre avantajele pe care le are de la faptul că este consilier local FARM, Alexandru Chițovan a spus că oamenii de la noi nu conștientizează cât de valoroasă este informația corectă și aceasta apreciază el cel mai mult la Asociația Agricultorilor din Moldova.
„Faptul că sunt membru FARM m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea afacerii. Cel mai important este că, am acces la multă informație, pentru că cu bani poți cumpăra foarte multe, dar informația corectă, necesară pentru dezvoltare costă mult mai mult. Cu ajutorul informației poți câștiga mulți bani și te poți dezvolta. Informația este o resursă foarte importantă, care te ajută să economisești timp. FARM mi-a oferit posibilitatea de a avea acces la cea mai importantă și de calitate informație. Totodată, particip la conferințe, ședințe cu experți naționali și internaționali, care la fel ne oferă cele mai bune și corecte recomandări referitor la tehnologii, dar și alte aspecte importante pentru business. Dar și dezbatem informații referitor la subvenții, granturi și alte oportunități de finanțare, ceea ce ne ajută foarte mult. Sunt și consilier local, adică ofer suport informațional tuturor fermierilor care se confruntă cu anumite probleme, cum ar fi condiții de a obține subvenții, granturi. Totul a început atunci când am fost menționat cu diplomă pentru cel mai tânăr fermier din raion. Eu cu mare drag îi ajut pentru că am trecut și eu prin astfel de momente, când nu cunoșteam, eram la început de cale. Eu cred că la moment, Republica Moldova are nevoie de schimbări, de agricultori tineri și tehnologii moderne. Doar tinerii agricultori sunt gata să aplice tehnologiile moderne”.
Și-ar dori să vină cât mai mulți tineri în agricultură care să-și dezvolte de la 0 propriile afaceri, pentru că ei au o altă abordare și gândire față de ceea ce înseamnă agricultură.
„Eu cred că agricultura este o ramură de perspectivă, iată de ce planific în viitorul apropiat să sădesc și o livadă superintensivă, de mere cel mai probabil, dar analizez și la alte culturi”.
Întrebat care este cheia succesului, Alexandru Chițovan a spus ferm că, susținerea și încrederea din partea persoanelor apropiate.
„Am reușit să-mi dezvolt business-ul datorită suportului și încrederii pe care le-am avut din partea familiei și în special a soției, care m-a încurajat și îmi spunea mereu că vom reuși, pentru că noi avem un scop. Aceasta a fost determinant pentru reușită. Echipa pornește dintr-o familie sănătoasă, unde și copilul este parte a echipei. Și dacă atunci când va crește va dori să-mi urmeze calea, eu doar voi fi fericit să-i împărtășesc din secretele afacerii, dar dacă nu își va dori, eu la fel îl voi susține, dar îi voi spune neapărat să fie cel mai bun în domeniul pe care îl alege”.
Comentarii