‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 6 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlternarioza la tomate, castraveți și alte legume. Control

Alternarioza la tomate, castraveți și alte legume. Control

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Alternarioza este o boală fungică ce afectează o mare varietate de specii de plante și este una dintre principalele cauze ale pierderii culturilor.

Alternaria este un gen de ciuperci ce afectează cel mai frecvent culturile de cerealiere, dar atacă și culturile solanacee (tomate, vinete, cartof), curcubitacee (pepeni, dovlecei) crucifere, bacifere, liliacee (ceapă, usturoi, praz) etc.

Există mai multe specii de Alternaria ce pot provoca pagube importante:

Alternaria solani afectează grav membrii familiei solanacee, provocând pătarea frunzelor, afecatarea tulpinii, fructelor și semințelor la tomate, ardei și vinete.

‹ adv ›

Alternaria brassicae. După cum ați ghicit, afectează varza și alte plante crucifere. Se manifestă prin pătarea frunzelor la plantele adulte, dar poate provoca căderea plantuțelor la răsaduri.

Alternaria cucumerina atacă cu intensitate dovlecii, dovleceii, patissonii, pepenii și castraveții.

Alternaria dauci distruge frunzele morcovilor și poate infecta și rudele sale sălbatice, cum ar fi morcovul sălbatic.

‹ adv ›

Alternaria radicina provoacă putregaiul negru al culturilor de rădăcinoase, cum ar fi morcovii, păstârnacul, țelina, pătrunjelul, leușteanul etc.

Alternaria porri. Este una dintre cele mai grave și frecvente boli la ceapă. Primele simptome apar sub formă de pete mici cu țesut îngălbenit în jur, zona centrală cafenie. Acestea se extind.

Citiți mai multe despre Bolile la ceapă și usturoi – prevenire, combatere.

‹ adv ›

Cum se manifestă alternarioza?

Alternarioza se manifestă prin pătarea frunzelor, care apare sub forma unor desene maronii asemănătoare inelelor anuale ale unui copac pe care se formează o pulbere negricioasă.

În cazul multor culturi, acestea apar la câteva săptămâni după răsărirea răsadurilor și încep ca mici puncte negre sau maro pe frunzele inferioare (adesea cu halouri galbene).

Inelele se unesc apoi, interferând cu fotosinteza. Aceasta duce la necroza țesutului foliar. Pe măsură ce boala se răspândește, simptomele vor varia.

Simptomele sunt observate atât pe partea superioară, cât și pe cea inferioară a frunzelor, nu doar pe partea inferioară, ca în cazul altor ciuperci.

Frunzele infectate se curbează și se ofilesc în cele din urmă. În cazurile grave, planta poate muri.

Frunzele căzute sunt purtate de vânt și transportă cu ele sporii, infectând alte plante din zonă. Ciclul se repetă apoi.

Diagnosticul poate fi problematic, deoarece simptomele sunt confundate cu deficiențe nutritive. În special, alternarioza este adesea confundată cu deficiența de magneziu și cu un exces de mangan.

Condiții pentru dezvoltarea alternariozei

Amintiți-vă că există sute de specii diferite de Alternaria, iar preferințele lor pot varia. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele preferă condițiile răcoroase și umede.

Această boală prosperă atunci, când umiditatea fluctuează în jur de 85%. De exemplu, plantele sunt adesea afectate după o ploaie puternică care durează câteva zile.

Alternarioza preferă, de asemenea, să se „ascundă” în locurile umbroase de la periferia parcelei. Dacă aveți arbori, tufari denși, și iarbă înaltă în jurul marginilor grădinii, sunt șanse ca acolo să se cuibărească sporii în sol. Soarele o distruge, iar umbra este una dintre cele mai bune prietene ale ciupercii.

Frunzele inferioare ale plantelor colectează sporii din sol, dar aceștia pot proveni și din stropi de ploaie sau vânt. Alternanța de perioade umede și uscate favorizează ciclul de viață al alternariozei și încurajează germinarea sporilor.

Alternarioza – cum se previne și combate

Ca în cazul multor boli fungice, prevenirea este mai bună decât aplicarea tratamentelor după apariția simptomelor.

Nu plantați răsadurile până când solul nu s-a încălzit suficient. Utilizați apoi benzi de irigare prin picurare la nivelul solului și evitați irigarea prin aspersiune la înălțime.

În timpul perioadelor de umiditate ridicată, îndepărtați o parte din frunze la solanacee, pentru a permite circulația aerului.

Citiți mai multe despre Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură.

Dacă apare alternarioza, îndepărtați toate părțile infectate ale plantelor și ardeți-le. Tratați plantele din jur cu produse ce conțin cupru pentru a crea un mediu nefavorabil pentru ciupercă.

Ca analog, în grădină, utilizați fungicide pe bază de bacil de fân (Bacillus subtilis). Și, desigur, este necesar să se respecte rotația culturilor. Nu plantați culturi din aceeași familie pe aceste parcele timp de 3-5 ani.

Evitați să lucrați pe câmp atunci când plantele sunt umede.

Combaterea buruienilor și îndepărtarea plantelor gazdă alternative, cum ar fi zârna, sunt ambele importante în prevenirea apariției ciupercii. 

Îndepărtați resturile vegetale primăvara și toamna și îndepărtați frunzele căzute în jurul tulpinilor plantelor pe măsură ce acestea cresc.

Rotația regulată a culturilor și lucrarea solului pot preveni un număr semnificativ de agenți patogeni din sol.

După cum s-a menționat mai sus, asigurați-vă că faceți acest lucru în timpul perioadelor de arșiță. În caz contrar, riscați să răspândiți sporii în jur în loc să îi distrugeți.

Expunerea la ciupercă va fi redusă dacă plantele nu sunt stresate.

Buna îngrijire, evitarea culturilor îndesite, aplicarea de îngrășăminte în cantități optime, în special evitarea excesului de azot, și udarea la timp reduc riscurile de alternarioză.

Pentru realizarea tratamentelor puteți utiliza diferite produse omologate pentru controlul alternariozei, cum ar fi cele ce conțin cupru (Zeamă bordeleză, Alcupral 1,5-2,0 kg/h la tomate, Cuprofix Ultra la cartof 1,6-2,4 kg/ha, curcubitacee, rădăcinoase, solanacee1,4-1,8 kg/ha), (azoxistrobin (Ortiva Top 1 l/ha la ardei, tomate, țelină, usturoi, ceapă, morcov, vinete), difenoconazol (Score 250 EC 0,5 l/ha la tomate, Cidely Top 1,0 l/ha la ardei, castraveți, curcubitacee, tomate ), tebuconazol (Orius 25 EW 0,05% tomate), Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (Taegro la tomate spații protejate 0,37 kg/ha) și altele.

Lista completă a produselor omologate poate fi consultată pe codexul-fitosanitar.ro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›