‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAmbrozia - buruiana periculoasă pentru culturile agricole şi sănătatea oamenilor

Ambrozia – buruiana periculoasă pentru culturile agricole şi sănătatea oamenilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Despre pericolul cauzat de buruiana invazivă Ambrosia artemisiifolia se vorbește de mai mult timp, însă în majoritatea localităților din republică nu se întreprind măsuri fitosanitare de combatere.

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august – septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze şi este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30 de mii de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

‹ adv ›

La depistarea buruienei este necesară suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei, prin:

  • Smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului; E
  • Eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic;
  • Ambrozia poate fi controlată cu succes folosind erbicide.

Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, o soluţie ar fi erbicidarea totală, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariţia polenului provocator de alergii.

Substanţele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

FOTO: familiacool.ro

Amintim că, conform prevederilor art. 35 alin.(1) lit.a) şi b) a Legii nr. 228 din 23.09.2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectuieze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării organismelor dăunătoare.

‹ adv ›

Conform art.189 alin. 2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›