‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAmplasarea culturilor de primăvară în asolament. Vezi culturile ce nu sunt recomandate

Amplasarea culturilor de primăvară în asolament. Vezi culturile ce nu sunt recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Părerile cu privire la asolamentul culturilor au evoluat şi vor evolua în literatura de specialitate, în funcţie de dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii agricole.

În prezent, majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de acord că rotaţia culturilor reprezintă o pârghie importantă în sporirea fertilităţii solului, a umidităţii lui şi a producţiei agricole, care nu poate fi înlocuită prin alte mijloace.

Asolamentul „duşmanul” secetei şi nu numai, este cea mai ieftină investiţie. Culturile care pot fi înfiinţate în primăvară 2022, au o serie de cerințe faţă de planta premergătoare, astfel încât trebuie să fim atenţi în ce parcelă le amplasăm.  

‹ adv ›

În condiţiile economiei de criză, cererea pentru diferite produse variază de la o perioadă la alta, astfel încât clasicul asolament nu se mai poate respecta. Ca atare asolamentul trebuie să cuprindă parcele mai mici, iar rotaţia culturilor să fie mai elastică.

Află aici 10 Recomandări la întocmirea asolamentelor în condiţiile schimbărilor climatice.

În continuare, vom prezenta culturile care nu sunt indicate ca plante premergătoare.

‹ adv ›

Orzoaica de primavară nu este indicat să se cultive după orz, grâu, porumb şi nici după leguminoase, deoarece creşte conţinutul de substanţe proteice în bob, acestea fiind contraindicate în fabricarea berii. 

Rapiţa de primavară nu trebuie cultivată după plante care au boli comune: fasole, soia, floarea-soarelui – atacată de Sclerotinia.   

Floarea-soarelui nu se cultivă după porumbul care a fost atacat de Tanymecus sau care a fost erbicidat cu substanţe care au remanenţă, nici după sfecla pentru zahăr care este mare consumatoare de substanţe nutritive, în special de potasiu, nici după fasole, soia sau rapiţa care au boli comune (Sclerotinia), şi nici după tutun care poate fi atacat de Orobanche. 

‹ adv ›

Sfecla pentru zahăr nu se recomandă după floarea-soarelui deoarece au boli şi dăunători comuni, nici după porumbul care a fost tratat cu erbicide remanente sau atacat de Tanymecus. Nu este indicat a se cultiva după rapiţa şi alte crucifere sau chenopodiacee, deoarece sunt atacate de nematozi.

Cartoful. Nu sunt bune premergătoare plantele din familia Solanaceae care au boli şi dăunători comuni cu cartoful, culturile rădăcinoase, inul şi floarea soarelui.

Cartoful suportă, în general, bine monocultura, dar această practică nu este recomandată, deoarece în anul următor există pericolul apariţiei samulastrei, care produce amestecarea soiurilor şi măreşte presiunea de infecţie a solului cu boli şi dăunători specifici cartofului. 

Soia nu se recomandă dupa floarea-soarelui atacată de Sclerotinia, şi nici după sorg sau porumb care au fost tratate cu erbicide remanente (triazine).

Porumbul este mai puţin pretenţios, suportă şi monocultura, dar este contraindicat a se cultiva după sorg, iarba de Sudan şi mei. 

Fasolea nu se va cultiva după alte leguminoase sau după floarea-soarelui, pentru că acestea au boli comune. 

Rotaţia culturilor este absolut necesară deoarece fiecare cultură are sistemul radicular dezvoltat la adâncimi specifice în sol, folosind substanţele nutritive şi apa din diferite straturi; în caz contrar se intensifică atacul bolilor şi dăunătorilor şi se înmulţesc buruienile specifice.

Rotaţia culturilor îşi pune şi mai mult amprenta asupra dezvoltării plantelor şi implicit asupra producţiei în anii secetoşi.

Citește și despre Fertilizarea culturilor de toamnă la desprimăvărare.

Anul 2022 se așteaptă destul de secetos, de aceea este recomandată amplasarea porumbului după leguminoase în unele gospodării agricole, deoarece comparativ cu amplasarea după porumb, sfeclă pentru zahăr şi floarea-soarelui, a fost înregistrată o evoluţie bună a acestuia. În acest an deosebit, nevoia irigaţiei va fi prioritară.

Bibliografie:

  • Gumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Vol. I, Chişinău, 2021.
  • Gumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Vol. II, Chişinău, 2022.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›