‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAna Enache - acum doi ani a decis să investească într-o afacere cu gâște....

Ana Enache – acum doi ani a decis să investească într-o afacere cu gâște. Vezi cum au evoluat lucrurile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De multe ori, o pauză în afaceri nu neapărat înseamnă și închiderea ulterioară, iar pauza este mai mult o analiză, adaptare, reinventare.

Aceasta este valabil și în cazul eroinei noastre, Ana Enache, o tânără din raionul Călărași care a decis să investească într-o fermă cu gâște de rasă pură, despre care am scris în anul 2020.

Contactată de Agrobiznes, tânăra a spus că realitățile au impus-o să stopeze afacerea pe care a pornit-o cu mult zel și speranțe. Multe din cele gândite nu pot fi transpuse imediat în realitate, iar o afacere durabilă necesită multe investiții, seriozitate și dedicare.

„Am decis să punem pauză pe afacerea noastră, deoarece nu tot ceea ce am inclus în planul de afaceri am putut realiza. Aveam o casă bătrânească în vecinătate unde inițial m-am gândit să fie viitoarea fermă. Am solicitat inspectorilor ANSA teritorială să-mi spună dacă se merită să investesc acolo.  Specialiștii mi-au zis că una dintre condiții este ca ferma să fie amplasată la cel puțin 500 de metri de la ultima casă. Așa că am fost nevoită să identific un alt loc pentru fermă”.

‹ adv ›

După ce a încheiat un contract de arendă a unui teren de circa 1 ha de pământ agricol, care corespundea cerințelor expuse de specialiștii de la ANSA, tânăra a început să calculeze banii necesari pentru construcția halelor pentru gâștele mature.

„Am studiat toate condițiile necesare pentru creștere și am înțeles că gâștele mature trebuie crescute aparte de pui. Astfel că, acolo unde este casa vecină pot să construiesc așa-zisa „maternitate” pentru pui”.

Totodată, producătoarea spune că ar trebui să dispună de un sistem de canalizare pentru dejecțiile păsărilor. 

„Atunci când m-am gândit la această afacere am planificat să creez un circuit închis și să comercializez produse cu valoare adăugată. Ideal ar fi fost să comercializez atât ouă, carne, pene. Respectiv, pentru a sacrifica păsările trebuie să dispun și de un mini abator, care la fel necesită a fi conectat la un bazin de acumulare, pentru a evita infectarea apelor subterane. La moment, am reușit să procurăm incubatoare, prin intermediul proiectului Femei în Afaceri (ODIMM) și le-am instalat, am conectat granulatorul pentru producerea hranei. Pot să spun că, în mare parte, creșterea păsărilor poate aduce venit, dar pentru a ajunge la o afacere care să producă cantitate este nevoie de investiții mult mai mari și care trebuie realizate încă de la început. Nu poți dezvolta o afacere investind câte puțin”.

Ana Enache susține că businessul pe care și-l dorește presupune un cerc închis și odată ce apar puii de gâscă, deja trebuie să fie pregătite și celelalte etape pentru creșterea lor. 

„Îmi doream inițial să cresc gâște în sistem extensiv, ca să obțin carne cu „gust de casă”. Dar pentru a corespunde planului de afaceri elaborat trebuie să am  maternitate pentru pui, voliere pentru tineret, hala pentru un mini abator”. 

‹ adv ›

Cea mai mare problemă este amenajarea terenului pentru păsările mature. Poate chiar o hală demontabilă, ce ar putea fi schimbată în alt loc. 

„Terenul pe care îl arendez are posibilitatea de a fi conectat la rețele de comunicație cum ar fi curent electric, apă. Am reușit să construim un iaz pe o suprafață de 5 ari. Cu toate acestea, încă, suntem la etapa de start-up. Cred că cea mai mare problemă a noastră, a moldovenilor, este faptul că noi ne dorim foarte multe și ne apucăm de toate odată, dar realitatea ne-a arătat că nu este corect așa. Ar fi bine să avem posibilitatea să fim instruiți cum să începem și care sunt pașii, unul după altul. Iată de ce am fost nevoiți să punem pe pauză afacerea, dar nu cedăm, sunt sigură că în următorul an vom progresa”.

Schița proiectului a început de la dorința Anei de a produce perne din pene, croșetate manual. Acesta era visul cel mare, dar ulterior dorința a luat alte întorsături și crede Ana că ar putea să ajungă și până la un loc pentru turiști, care să vină să vadă cum cresc păsările și cum se fac pernele. 

„Tot ceea ce am început să facem împreună cu familia va urma, poate că și pandemia a influențat realizarea activităților. Eu nu văd altă perspectivă și posibilitate de a rămâne în țară, dacă nu dezvolți o afacere cât de mică. Am 3 băieți și sper că măcar unul dintre ei să rămână și să continue tot ce am început noi. Pe viitor planificăm să diversificăm tipurile de păsări pe care le vom crește”.

Ana spune că va crește gâște de rasă albă indiană. Totodată, a discutat cu reprezentantul unei rețele de marketuri din țară, care este gata să încheie un contract de realizare a cărnii.

„Am fost la ANSA pentru a obține certificatul de calitate a cărnii și cu rezultatele obținute am purtat mai multe discuții cu reprezentantul unei rețele comerciale de la noi, care a confirmat intenția de a realiza carnea crescută de noi cu condiția că, am putea să asigurăm pe parcursul întregului an o cantitate anumită de carne. Respectiv, pot spune că există interes și posibilitate, dar trebuie să ai un business bine pus la punct”.  

‹ adv ›

Eroina noastră înțelege că carnea de gâscă nu este una dintre cele mai solicitate, precum carnea de pui sau curcan, dar totuși există un segment al populației care preferă acest tip de carne. 

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. situatie „clasica” in Moldova – atata timp cat sunt resurse (bani) de la Proiecte (cu P mare fiindca sunt din Occident si ne ajuta, nu? ), orice start-up functioneaza…. cum se termina finantare de la Proiect – se inchide si startup-ul…. si se deschide altul….

    Toate aceste Proiecte nu au alt scop decat sa culeaga informatii (idei ) si sa faca experimente , sa testeze pe moldoveni ideile si apoi sa le aplice in tarile lor de baza cu ajustarile de rigoare…..

    USAID, Suedia,Elvetia, Lichtenshtein si tot asa mai departe…..

    In plus, la toate aceste Proiecte sunt angajati atat „experti” autohtoni, cat si straini – care au niste „onorarii” exorbitante pentru nivelul din RM si acesti experti nu au alt interes dacat sa „manance, sa pape” tot bugetul alocat pentru anul curent, pentru a putea cere un buget si mai mare pentru anul viitor….

    Iata de ce pe nimeni nu-l doare ‘n cot de startupuri -principalul sa aplici la Proiect si mai depare fac ei totul….

    Bunaoara cu doamna cu gastile – cred ca si o biata gasca pe care o creste Dumneaei, isi da seama ce inseamna o ferma (fie si mini) de pasari si ce inseamna un „cotet” pe langa casa….

    Dar, nu-i nimic grav, acum aceasta doamna va participala un alt Proiect si va primi finantare pentru instruire si mai apoi va putea sa mai deschida un startup, dupa cese termina finantarea, iar instruire si apoi alt startup s.a.m.d…. iar in toti acesti ani „expertii” isi incaseaza onorariile si „papa” bugetul alocat prin chirii de oficii confortabile, masini scumpe, apartamente si case de locuit, deplasari si multe alte cheltuieli inutile….

    Succes tuturor , mai ales „expertilor” !!!!!!

    PS: agrobizness va sterge aceasta postare, caci ei tot din Proiecte traiesc. :) Ia sa vedem .

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›