‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAna Pancrat: Fermierii duc în masă vacile la abator, nu au hrană. Vom...

Ana Pancrat: Fermierii duc în masă vacile la abator, nu au hrană. Vom avea cu 50% mai puțin lapte pe țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, sectorul zootehnic a înregistrat un declin serios, practic, pentru toate categoriile de animale. În special, a fost afectat sectorul de producere a laptelui, efectivul de vaci scăzând considerabil.

Previziunile pentru anul 2020 sunt și mai rele. Potrivit asociațiilor de profil, producătorii de lapte au început a duce vacile la abator, în condițiile în care nu au cu ce hrăni animalele.

Recent, a fost permis importul de furaje din Ucraina, cu toate acestea producătorii nu mai au bani pentru a le cumpăra.

„Până acum, nu era permis importul de furaje, așteptăm subvenții per cap de animal pentru a-l putea realiza. Noi deja am pierdut speranța. Animalele se abatorizează în masă. Producătorii au recoltat cu peste 90% mai puțin, dacă e să vorbim de lucernă. În plus, aceasta nu a fost subvenționată drept cultură compromisă de secetă. Este foarte grav, în 2019 producătorii de lapte au înregistrat pagube din cauza grindinei, iar acum din cauza secetei. N-au avut rezerve de furaje și nici bani nu mai au”, a menționat pentru Agrobiznes Ana Pancrat, președinta Asociației Fermierilor-Producători de Lapte.

‹ adv ›

În aceste circumstanțe, producția de lapte ar putea scădea cu circa 50%. Producătorii care mai au ceva furaje, nu pot asigura calitatea necesară a acestora, respectiv nu putem vorbi de cantitățile de lapte obținute tradițional. Totodată, numărul de animale va scădea cu circa 40%.

„Prețurile au crescut esențial, de circa 2-3 ori. Costul laptelui crește, dar procesatorii nu ne oferă prețuri mai mari. Aceștia cer autorităților să majoreze cota de import a materiei prime pentru produse lactate. Aici nu vorbim de lapte, ci de grăsimi vegetale. Unica sursă de venit în fermă este laptele, pe care nu-l putem vinde. În țările UE producătorii nu au majorat prețul la lapte, deoarece fermierilor le sunt compensate cheltuielile pentru motorină, prețul la lumină este mult mai mic. Noi însă nu avem facilități. În aceste condiții, la sigur vom pierde 40% din vaci și vom produce cu 50% mai puțin lapte”.

Potrivit Anei Pancrat, chiar dacă producătorii de lapte au solicitat să fie subvenționate tractoarele, acest lucru nu a fost realizat.

„În mod normal, tractoarele trebuie să fie subvenționate în raport de 50%, deoarece noi lucrăm cu acestea practic 24 de ore pe zi, tot anul. Noi nu avem perioade când acestea nu sunt utilizate. MADRM însă a considerat că acestea, în general, trebuie scoase de la subvenționare, ceea ce nu este corect”, a conchis Ana Pancrat.

Amintim că, în ultimii 20 de ani efectivul de bovine a scăzut cu aproape 70% în Moldova, în 2019 având doar 144,8 de mii de capete. Dacă e să analizăm prognozele făcută de asociație, la finele sezonului am putea avea cu mult sub 100 de mii de capete.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›