În luna decembrie 2019, în cadrul unei reuniuni a SCOPAFF (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed), reprezentanții statelor membre UE au votat împotriva reînnoirii autorizației pentru două pesticide, inclusiv clorpirifos, care urma să expire la 31 ianuarie 2020.
În acest fel, mai multe țări producătoare de rapiță ar putea să nu-și mai poată comercializa o parte din producție pe această piață, dacă nu se vor adapta cerințelor. Printre care se numără și Ucraina, în condițiile în care circa 90% din recolta ce urmează a fi obținută este prognozat să fie vândută pe piața UE.
Potrivit Agroportal, în anul agricol 2020/21, Ucraina se va confrunta cu o reducere a recoltelor de rapiță la 3 milioane de tone, iar exporturile sunt estimate la 2,5-2,6 milioane de tone. Cu toate acestea, pot apărea probleme cu livrarea producției pe piața UE.
Astfel, exportul a aproximativ 40% din recolta obținută de pe suprafața semănată, adică 1-1,5 milioane tone, ar putea să nu mai fie posibil de realizat. Cu toate acestea, analiștii ucraineni sunt optimiști și îndeamnă producătorii să opteze pentru procesare sau să se adapteze condițiilor:
„Ucraina se va putea adapta la aceste condiții noi. Europa va avea nevoie urgentă de rapiță ucraineană din cauza producției interne mai scăzute. Totodată, o piață de desfacere pentru uleiul de rapiță este China, astfel, producătorii s-ar putea orienta spre procesare”, susține Iulia Garcavenco, reprezentantul UkrAgroConsult.
Amintim că, la moment, prețurile stabilite pentru recolta de rapiță ce urmează a fi obținută sunt în creștere, iar jucătorii pieței au început a stabili mai activ contracte futures pentru această cultură.
Comentarii