‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnaliză: Evoluția prețului la grâu în 2018 și care sunt așteptările pentru 2019

Analiză: Evoluția prețului la grâu în 2018 și care sunt așteptările pentru 2019

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul trecut a fost unul de-a dreptul spectaculos în ceea ce privește prețul grâului. Acesta a urcat foarte puternic în timpul verii, în perioada recoltării și imediat după (în luna Iulie prețul a crescut cu peste 100 de roni (20 euro) /tonă), se arartă într-o analiză AgroGo.

Am ajuns astfel în acest sezon să avem unul dintre cele mai mari prețuri la grâu din ultimii ani, prețul grâului de panificație la bursa MATIF Paris fiind de 954 roni (203 euro) /tonă (în 15 Ian 2019) iar prețul CPT Constanța oferit de către unii traderi în această săptămână fiind de 922 roni (197 euro) /tonă.

Pentru a vedea cum se raportează prețul din acest sezon față de cele precedente, prezentăm în graficul de mai jos o comparație a prețului grâului pe aceeași perioadă din an pentru ultimele 3 sezoane.

‹ adv ›

(În grafic prețurile sunt prezentate în roni).

Se poate observa o diferență (pozitivă) de peste 200 roni (43 euro) /tonă față de sezonul precedent.

‹ adv ›

Ce se preconizează pe mai departe? Prețul grâului pentru noul sezon, care va fi recoltat la vară, se tranzacționează acum pe burse prin contracte futures (cu livrare în viitor) la o valoare mai mică decât cel actual. Astfel prețul curent pentru grâu cu livrare în luna Septembrie 2019 la bursa MATIF este de 877 roni (187) /tonă, în scădere cu aproximativ 100 de roni (20 euro) /tonă față de prețul curent.

Graficul curba futures de mai jos prezintă prețul actual pentru contractele futures, pe diferite perioade de livrare, listate la bursa MATIF Paris:

‹ adv ›

Aceste prețuri se modifică în fiecare zi, însă de regulă, trendul se schimbă doar atunci când apar informații cu schimbări semnificative legate de producție sau stocuri, care să miște semnificativ piața.

Pentru cei cu stocuri curente de grâu, rămane întrebarea, ce se va întâmpla cu prețul până la valorificarea producției din noul sezon? Dacă ar fi să ne uitam la ce s-a întâmplat în sezoanele trecute în această perioadă (lunile Februarie și Martie sunt vizibile în primul grafic), vedem că de regulă prețul a fost destul de stabil, atât la burse cât și în piața fizică.

Însă anul acesta e puțin atipic, atât pentru că avem un sezon cu preț peste media ultimilor ani, ajuns la nivelul acesta printr-o creștere bruscă și neanticipată pe burse cât și pentru că în domeniul informațiilor la nivel global (referitor la stocuri, producție și consum) ne lovim de lipsa faimoaselor rapoarte USDA, datorate suspendării activității guvernului american și implicit a instituțiilor din subordine.

În acest context, piața bursieră e destul de amorțită (în special cea americană). Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla în continuare, pe măsură ce ne apropiem de maturitatea contractelor cu următoarele date de livrare, când traderii vor fi forțați să ia decizii de tranzacționare…

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›