Piața europeană
Joi, 19 martie, a fost o zi cu o revenire accentuată a prețurilor, în special pentru cereale, care s-a diferențiat de tendințele generale de pe piață. Livrările către fabrici încă sunt realizate cu mari dificultăți, iar procesatorii se străduie să obțină produsele cât mai repede posibil. Având în vedere lipsa forței de muncă, capacitățile logistice nu sunt suficiente pentru a asigura un flux optim de bunuri.
În acest context, potrivit analizei Agritel, piețele au înregistrat o creștere esențială a prețurilor la cereale, cu excepția orzului pentru bere, unde sectorul este afectat de scăderea consumului.
Un alt element de sprijin pe piețele europene a fost scăderea cursului euro – sub 1,07 (raport euro/dolar). În același timp, pe piața petrolului a fost înregistrată o creștere pozitivă – la 26,80 dolari pe baril pentru marca WTI. Această creștere pare a fi mai mult tehnică, ci nu un indiciu a schimbării tendințelor sau sfârșitul crizei.
Pe scena internațională, China a cumpărat 120 de mii de tone de grâu și 120 de mii de tone de soia din Statele Unite. Situația produsă de pandemie pare să se stabilizeze în China, în timp ce în Europa progresează și se află în stadiile incipiente pe continentul american.
Coreea de Sud a achiziționat 60 de mii de tone de porumb și 136 de mii de tone de grâu din Statele Unite. Arabia Saudită a anunțat o licitație pentru achiziționarea a 720 de mii de tone de orz, inclusiv 480 de mii de tone din regiunea Mării Negre.
Pe arena internațională există o cerere mare care susține prețurile: China caută noi oferte de grâu, iar Franța poate acoperi această cerere.
Prețurile pentru rapiță au crescut pe 19 martie, grație unei recuperări a prețurilor pentru soia și petrol. Prețurile pentru acestea din urmă rămân în „zona verde”.
Piața SUA
Ieri, la Chicago, a fost înregistrată o revenire a prețurilor pentru toate mărfurile. Cotațiile pentru grâu au crescut cu 26 de cenți per bushel, porumb + 9 cenți și soia + 15 cenți. Motivul principal este revenirea pe piață a Chinei, precum și achizițiile tot mai mari provocate de panică.
Prețul pentru grâu a înregistrat o creștere semnificativă datorită consumului sporit al alimentelor de bază. Situația prețurilor pe piața porumbului rămâne instabilă. Prețul pentru soia este în creștere datorită revenirii Chinei pe piață, chiar dacă pe 19 martie achizițiile s-au ridicat la doar 120 de mii de tone.
Ieri, fondurile au fost cumpărători ai 21 de mii de loturi de porumb, 13 mii de soia și 14 mii de loturi de grâu.
Piața Mării Negre
Devalorizarea rublei rusești și a grivnei ucrainene cu -30% și, respectiv, -15%, de la începutul anului contribuie semnificativ la limitarea scăderii prețurilor produselor agricole pe piețele interne ale acestor două țări.
Prețul grâului rusesc cu livrare la Novorossiisk a atins cel mai înalt nivel de la începutul sezonului – 13.600 de ruble/tonă. În Ucraina, prețul local per tonă pentru porumb a atins cel mai înalt nivel în acest an de comercializare și se situează la 4.500 grivne/t în regiunea centrală.
Astfel, actuala devalorizare oferă un anumit interes pentru vânzările producătorilor din Marea Neagră, în ciuda scăderii prețurilor la materiile prime pe arena internațională.
FOTO: shutterstock.com; imagine simbol.
Comentarii