‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAnaliză: Preţul cerealelor pe piaţa Moldovei a crescut, dar este mai mic cu 50%...

Analiză: Preţul cerealelor pe piaţa Moldovei a crescut, dar este mai mic cu 50% faţă de cel din 2022

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ieșirea Rusiei din Acordul cerealelor care permitea exporturile de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră, cât şi atacurile ruseşti cu drone care au lovit în depozite cerealiere în porturi ucrainenene, inclusiv de pe Dunăre, a generat o creştere cu circa 5% a preţurilor la grâne în regiune şi la bursele internaţionale, scrie mold-street.com.

Menţionăm că Dunărea este văzută drept următoarea opţiune pentru ca navele să exporte cereale ucrainene, dar Moscova speră ca imaginea depozitelor şi silozurilor în flăcări să facă această variantă mai puţin atrăgătoare.

Preţurile au crescut în regiune

Efectul este că în regiune au loc fluctuaţii majore ale preţului cerealelor, dar tendinţa este o creştere lentă a preţurilor. Specialiştii FMI chiar avertizau că preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, din cauza întreruperii acordului dintre Rusia şi Ucraina privind rutele de transport de la Marea Neagră.

Oferta mare de cereale din Ucraina şi din Rusia, dar şi stocurile mari din alte state nu au dus deocamdată la un salt speculativ.

Care sunt preţurile pe piaţa locală

Astfel, datele publicate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) arată că dacă pe 17 iulie, ziua când Rusia a anunţat că a ieşit din acordul privind cerealele de la Marea Neagră, preţul mediu de achiziţie a unei tone de grâu alimentar pe piaţa moldovenească era de 2.500-3.000 de lei, apoi pe 25 iulie – de 2.600-3.000 lei. Adică se atestă o mică creştere – cu circa 4% – a pragului de jos.

În schimb, la orz, dacă pe 17 iulie preţul afişat de MAIA era de 2.200-2.800 lei pentru o tonă, apoi pe 25 iulie – de 2.200-2.700 lei pentru o tonă (o scădere cu 3% a pragului de sus), iar la porumb a rămas neschimbat – de 2.800-3.500 lei pentru o tonă.

‹ adv ›

La începutul lunii august, preţurile estimative pe piaţa Moldovei la cereale au mai crescut puţin şi pe 3 august oferta pentru o tonă de grâu alimentar era între 2.700 şi 3.500 lei, iar la cel furajer – între 2.600 şi 3.250 lei.

În cazul orzului preţurile practic se menţin neschimbate şi se află între 2.200 şi 2.850 lei pentru o tonă.

Preţurile la porumb au crescut cu aproximativ 5% şi erau pe 3 august 3.100-3.600 lei pentru o tonă, în timp ce pe 25 iulie – 2.800-3.500 lei, iar la seminţele de floarea soarelui – 7.200-8.050 lei, comparativ cu 6.800-7.450 lei pentru o tonă.

‹ adv ›

Grupul Trans-Oil, cel mai mare jucător pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor, menţine de aproape două săptămâni aceleaşi preţuri indicative de achiziție a griului si orzului (roada 2023).

Condiții de livrare – DAP Portul Internaţional Liber Giurgiulești: grâu alimentar – 175 de dolari pentru o tonă, grâu furajer – 170 de dolari pentru o tonă şi orz – 150 de dolari pentru o tonă. Prețurile nu includ TVA (TVA la cota zero).

În cazul livării DAP Ungheni (Cereale Prut SA), preţurile oferite sunt mai mici: grâu alimentar – 165 de dolari pentru o tonă, grâu furajer – 155 de dolari pentru o tonă şi orz – 140 de dolari pentru o tonă. Prețurile nu includ TVA (TVA la cota zero).

De notat că, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, preţurile la cereale pe piaţa Republicii Moldova sunt cu circa 50% mai mici, ceea ce îi nemulţumeşte pe agricultori, care susţin că acestea nu acoperă toate costurile. Autorităţile au promis oferirea unor subvenţii, dar pentru agricultorii mici şi mijlocii.

În ce condiţii agricultorii vor obține profit

O analiză a cercetătorului Andrei Zbancă, doctor, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică, arată că chiar și în condițiile actuale, agricultorii vor obține profit, fie și în scădere comparativ cu anul 2021, când am avut o recoltă bogată.

Astfel, în acest an, la un kilogram de grâu de toamnă recoltat, agricultorii din Moldova vor avea profit cu 0,50 lei mai mic ca în 2021, la porumb – de 0,20 lei, la soia – de 1,20 lei, la rapiță – de 1,50 lei, iar la floarea soarelui – de 1,70 lei și doar la orzul de toamnă ar putea avea un plus de 10 bani per kg.

„Concluzia generală este că producătorii agricoli pot înregistra profituri și pentru anul 2023 la cultivarea culturilor agricole, dar aceasta necesită o disciplină tehnologică impecabilă, analiza corectă a situațiilor câmpurilor (în caz că sunt abateri de la norme, mai bine se reduce din ambiții și se merge pe o variantă simplistă a tehnologiei) și adoptarea deciziilor în baza unor argumente economice (calcule concrete, cu estimarea corectă a veniturilor și costurilor)”, susține Andrei Zbancă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›