luni, 29 aprilie, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAnaliza solului - pilonul agriculturii productive. Când și cum se face

Analiza solului – pilonul agriculturii productive. Când și cum se face

Recomandate

Agricultura Moldovei necesită integrarea de noi soluții și abordări pentru o mai bună înțelegere a acestei activități care se află la o răscruce de drumuri, între provocări naturale precum schimbările climatice și necesitatea unei bune chibzuințe de investiții financiare la început de an agricol.

În acest context, preluând bunele practici, analiza solului devine un instrument esențial pentru agricultorii moldoveni, oferindu-le date cruciale pentru optimizarea cheltuielilor agricole înaintea perioadei de semănat.

Firul de aur, se ascunde între examinarea atentă și implementarea unor decizii potrivite individual de fiecare fermier pentru fiecare parcelă și cultură în parte.

Analiza solului – cum ne ajută să reducem costurile?

Cu datele analizei solului în față, agricultorii înțeleg compoziția chimică, fizică și biologică a solului, având informații vitale despre nivelurile de nutrienți, pH, structura solului, conținutul de materie organică și alți factori esențiali.

Această înțelegere, facilitează alegerea celor mai adecvate culturi, ajustarea dozelor de îngrășăminte și amendamente, precum și implementarea celor mai eficiente practici agricole pentru a maximiza randamentele și a minimiza impactul asupra mediului.

Totodată, prin cunoașterea exactă a necesităților solului, agricultorii pot reduce risipa de resurse și costuri, aplicând doar tipurile și cantitățile de îngrășăminte de care culturile au nevoie, pentru că odată identificate deficiențele și corectarea lor înainte de semănat, sunt asigurate condiții optime pentru dezvoltarea plantelor și obținerea unor randamente bune de producție.

Schimbările climatice sunt iminente, iar informațiile detaliate și dinamice despre sol ajută ramura agricolă să selecteze varietăți de culturi mai rezistente la condiții meteorologice extreme, promovând reziliența și adaptabilitatea fermei la aceste provocări climatice.

Vezi mai multe despre Testarea solului în seră și solar – cum ne ajută să reducem costurile, bolile și dăunătorii.

Recoltarea probelor de sol pentru analiză

analiza solului

Pentru a beneficia la maximum de rezultatele analizelor de sol, fermierii sau specialiștii laboratorului trebuie să colecteze probe de sol reprezentative din diferite zone ale terenului lor, urmând protocoale de eșantionare pentru adâncimea solului:

  • 0-30 cm pentru culturi anuale
  • adâncimi duble (0-30 cm și 30-60 cm) pentru culturi multianuale.

Este recomandat ca aceste analize să fie efectuate cu regularitate, cel puțin o dată la 4-5 ani, pentru monitorizarea continuă a stării solului și ajustarea practicilor agricole conform nevoilor acestuia.

În Republica Moldova, conform normelor legale, efectuarea analizelor de sol este obligatorie înainte de aplicarea fertilizanților, pentru a asigura o gestionare eficientă, corectă și sustenabilă a solurilor.

Din lipsă de resurse, această normă este omisă de majoritatea fermierilor.

Astfel, devine necesară integrarea acestor analize în măsurile de subvenționare, pentru a facilita și spori accesul producătorilor agricoli din Republica Moldova la aceste practici internaționale.

Unde putem face analiza solului?

testarea solului

Laboratorul de testări agrochimice Biolab Test, promotorul agriculturii durabile, invită la colaborare și inovare fermierii, oferind servicii profesionale de analize de sol, deschizând calea către o abordare productivă și sănătoasă pentru agricultura Moldovei.

Laboratorul Biolab Test SRL: mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 – Clădirea FPC Bioprotect. 

Pentru mai multe detalii și consultanță despre testarea solului– apelați acum la 067777997 sau 022 600 700.

V-ar putea plăcea și articolul despre SA „Cricova” – ce a realizat testarea solului pe 340 de hectare: Suntem orientați spre producerea sustenabilă.

Biolab
Biolabhttps://biolab.md
Laboratorul Biolab Test efectuează teste agrochimice pentru sol și apă de irigație.

Citește și ›

Advertoriale