‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnanie Peșteanu: Curând va începe recoltarea caiselor. Unele soiuri au fost afectate

Ananie Peșteanu: Curând va începe recoltarea caiselor. Unele soiuri au fost afectate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După cum menționează experții, recoltarea soiurilor timpurii de caise va începe în cel mult 2 săptămâni, dar recolta va fi una mai mică din cauza condițiilor meteo care s-au înregistrat în primăvara curentă. 

Ananie Peșteanu, doctor conferențiar universitar, susține că în dependență de soiuri, recolta va fi diferită, cert însă este faptul că soiurile tardive practic au fost compromise.

Expertul a menționat că cel mai bine au legat soiurile autofertile.

„La fel ca și cireșele, caisele din anul curent vor fi foarte puține, mai ales dacă vorbim despre soiurile tardive cum ar fi Nadejda. Ce ține de soiurile Kyoto, Faralia, Tsunami și Krasnosciokii au legat foarte puternic și necesită rărire. Dar suprafețe cu soiul Faralia avem foarte puține. Unele soiuri au legat foarte bine, altele mai puțin. În ceea ce ține de soiurile extratardive cum ar fi Spring Blush, Pinkcot au avut o legare destul de slabă. Altfel spus, caise de soiuri tardive vor fi foarte puține”.

Ananie Peșteanu a mai spus că recoltarea va începe, cel mai probabil, la data de 20 – 22 iunie cu soiul Spring Blush, după care la sfârșitul lunii iunie așteptăm recoltarea soiului Pinkcot care arată roade bune. 

„Cele mai multe caise vor fi la sfârșitul lunii iunie începutul lunii iulie. Din cauza temperaturilor destul de scăzute, care s-au înregistrat în perioada de polenizare a caisului, recolta a fost afectată”.

Menționăm că, potrivit datelor oficiale, suprafața livezilor de cais au crescut în perioada anilor 2016-2020 cu 500 de hectare, de la 3200 de ha la 3700.

Fermierii autohtoni plantează activ livezi de cais cu soiuri solicitate pe piața externă, cum ar fi Kyoto, Lady Cot, Pinkcot sau Delice Cot.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›