‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnatol Petică: Într-o săptămână vom comercializa sparanghel moldovenesc

Anatol Petică: Într-o săptămână vom comercializa sparanghel moldovenesc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Familia Petică, care după mai mulți ani de muncă peste hotare a revenit acasă și a investit în propria afacere, deja se bucură de rezultatele muncii lor. Astfel că, într-o săptămână vor recolta și vor comercializa sparanghelul crescut cu multă dragoste de către membrii familiei.

Afacerea lor a început în primăvara anului 2019, când au plantat pentru prima data sparanghel. Pe parcursul anului doar l-au întreținut, adică l-au udat și protejat de buruieni. 

„De fapt, în primul an nici nu se recoltează sparanghelul. În anul 2020, am reușit să adunăm și ceva roadă, deși a fost un an destul de complicat, cu secetă. În anul curent, vom recolta o perioadă mai îndelungată de timp lăstarii de sparanghel”, ne-a povestit Anatol Petică.

Dacă inițial aveau plantat doar un hectar de sparanghel, în anul curent s-au extins și au diversificat soiurile. 

„Ne-am extins puțin în acest an și am mai plantat circa 0,80 ha și am cumpărat 15 mii de plante din Olanda. Creștem 3 soiuri de sparanghel: 2 soiuri verzi și un soi alb. Pe piața noastră, cel mai solicitat este sparanghelul verde, deși dacă e să analizăm, pe piața din Germania, Olanda, Austria cel mai solicitat este cel alb. Sparanghelul, atât timp cât crește în bilon este alb, după care, odată ce crește deasupra solului devine de culoare violetă, iar mai apoi treptat, până ajunge la 18-20 de cm, devine verde. Sparanghelul alb este cu totul și cu totul diferit, inclusiv tehnologia și recoltarea. În primul rând, acesta crește în biloane cu mult mai mari decât cel verde și crește doar în sol, după care se sapă la rădăcină și se taie cu un cuțit special. Respectiv, rămâne alb și trebuie păstrat doar în boxe speciale. Sparanghelul verde poate să crească până la 35-40 de cm și mugurii rămân închiși, pe când cel alb are o creștere diferită”. 

‹ adv ›

Prețul pentru sparanghelul verde este de 150 de lei/kg, iar cel alb 200 de lei. 

„Posibil că, mulți cred că este scump, dar avem cheltuielile destul de mari până ajungem să-l comercializăm”. 

Muncește alături de soție, dar mai apelează la 1-2 persoane, desigur că depinde foarte mult de cantitatea pe care o are de recoltat, sau de munca pe care trebuie să o realizeze.

„În anul curent, am încercat tehnologia de cultivare cu tuneluri, respectiv este un pic mai mult de muncă, pentru că de fiecare dată când recoltăm sau realizăm anumite lucrări trebuie să ridicăm folia și neapărat să o închidem, mai ales că pe parcursul nopții avem temperaturi destul de scăzute. Tunelurile ne permit să protejăm sparanghelul. Am procurat câteva suluri de folie de la o companie locală, dar care o importă din Grecia, în rest totul a fost importat din Germania, inclusiv arcurile oțelate, pe care nu le-am găsit la noi”. 

Familia Petică își așteaptă cumpărătorii, iar cei care doresc să procure sparanghel moldovenesc o pot face apelând la numărul 069849853, sau pot accesa această  pagină.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›