‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAnatol Rusu: Exportăm în Canada miere autohtonă ambalată

Anatol Rusu: Exportăm în Canada miere autohtonă ambalată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anatol Rusu a lansat o afacere de procesare a mierii în 2016. Investind timp și bani împreună cu familia, au reușit să dezvolte parteneriate cu sute de apicultori din țară, iar mierea să fie livrată către piețe cu cerințe înalte față de produs.

Sub brandul Apifera, aceasta poate fi găsită în magazinele din Canada, SUA sau țările Uniunii Europene, exporturile de miere ambalată și în vrac însumând 400-460 de tone anual.

„Este o afacere de familie în care am investit multe resurse pentru a o dezvolta. În primii 2 ani, mierea era exportată în vrac doar în țările Uniunii Europene, cum ar fi Spania și Franța. Cu timpul, am reușit să ne extindem și să modernizăm producerea, astfel că anual colectăm miere de la 400-500 de apicultori și o exportăm în mai multe țări ale lumii, atât ambalată, cât și în vrac”, povestește Anatol Rusu.

A ales să investească în afacere și utilaje performante pentru a exporta miere ambalată. Este abia la început de cale, cu toate acestea deja a înregistrat mai multe succese.

‹ adv ›

Dacă anul trecut compania exporta aproximativ 90% din miere în vrac, acum a majorat cantitățile ambalate cu 10%.

„Un criteriu de bază pentru exportul mierii ambalate este acela ca mierea să nu fie cristalizată. De aceea, până acum exportam ambalată doar mierea de tei și salcâm. În acest an, datorită suportului USAID APM am achiziționat un echipament performant ce întârzie cristalizarea mierii cu până la 6 luni.

Astfel, vom putea exporta și miere polifloră ambalată. Acest lucru va oferi avantaje și apicultorilor, le vom putea oferi prețuri mai mari de cumpărare a mierii, prețul de comercializare a mierii ambalate, pasteurizate, fiind cu aproximativ 20% mai mare”.

Mierea procesată și ambalată de către antreprenor ajunge în SUA, Germania, Canada și Irlanda. Consumatorii pot opta pentru volume de 300, 500 și 1000 de grame.

Ce ține de complexitatea exporturilor, antreprenorul spune că în Germania sunt cerințe mai stricte față de calitatea mierii decât, spre exemplu, comparativ cu cerințele din Canada.

„În 2019, participând cu suportul APM la expoziția Apimondia organizată în Montreal, Canada am reușit să identific clienți. La moment, cerințele de export pentru miere în Germania sunt mai dure decât în Canada”.

‹ adv ›

În Canada sunt realizate 4-5 exporturi pe an, livrând câteva zeci de mii de borcane per export.

„Pentru a realiza cu succes exportul, probele de miere pentru analiză sunt livrate unui laborator de la București. Dacă analizele sunt bune, achiziționăm mierea, o decristalizăm, filtrăm și o omogenizăm. Mierea ce este ambalată în borcane este pasteurizată, apoi, peste 24 de ore, este turnată în ambalaje mici”.

În ciuda mai multor păreri rulate despre calitatea mierii pasteurizate, Anatol Rusu spune că aceasta nu pierde din proprietăți.

„Timp de 2 minute mierea este încălzită până la temperatura de 62 de grade Celsius, iar apoi este răcită la 38 de grade. Prin acest proces se distrug toate cristalele, iar mierea poate sta 5-6 luni la raft fără a se cristaliza”.

Ce ține de relația cu apicultorii, Anatol Rusu spune că în sectorul apicol autohton au avut loc în ultimii ani mai multe schimbări demne de apreciat.

„Faza bună este că o bună parte din apicultori au înțeles că trebuie să producă calitativ, astfel în țară găsim foarte multă miere calitativă. Aceștia realizează tratamentele cu mai multe produse naturale. În fiecare an crește ponderea mierii calitative produse, mă bucur mult pentru această realizare a apicultorilor. Asigurând constant acest lucru, ne vom putea afirma peste hotare drept o țară ce produce miere de calitate, astfel livrările realizate în ambalaj vor fi mai mari, respectiv prețul mai mare, inclusiv pentru apicultor”.

‹ adv ›

Drept obiectiv, în următorii 2-3 ani antreprenorul își propune să exporte miere ambalată în proporție de 50%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›