joi, 9 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAndrei Covali, agronom: Cu ajutorul stațiilor meteo iMetos putem reduce costurile pentru tratamente cu...

Andrei Covali, agronom: Cu ajutorul stațiilor meteo iMetos putem reduce costurile pentru tratamente cu până la 50%

Recomandate

În lumea agriculturii moderne, unde necesitatea reducerii costurilor de producție și eficiența planificării lucrărilor și tratamentelor devine esențială, stațiile meteo joacă un rol crucial.

Instrumente precise ce oferă date în timp real, precum stațiile meteo, contribuie la optimizarea operațiunilor agricole și la sporirea producției.

Andrei Covali, agronom-șef la Vinăria din Vale, este un exemplu viu în acest sens. Experiența sa de utilizare a datelor stațiilor meteo performante a început acum aproximativ cinci ani, datorită unui proiect pilot.

„În cadrul ONVV, a fost dat startul unui proiect pilot la care am decis să participăm pentru a ne convinge de utilitatea a astfel de instrumente. La început, ni se părea mai puțin importantă utilizarea acestora. A fost destul de greu să ne încadrăm ținând cont de mentalitate și practicile pe care le făceam până atunci. Cu toate acestea, acum o pot spune cu siguranță, anume prognozele de boli exacte oferite de stațiile meteo sunt viitorul. Deja de trei ani, stațiile iMetos sunt instrumentul nostru de bază în planificarea tratamentelor sau altor lucrări”, relatează Andrei Covali.

În cadrul proiectului pilot, de la bun început au participat șase viticultori, iar acum numărul acestora a ajuns la 14. Ce avantaje au adus acestora stațiile? Principalul beneficiu a fost reducerea semnificativă a costurilor.

„Utilizând recomandările precise oferite de stațiile meteo, consumul de insecticide și fungicide a fost redus considerabil. Prognozele meteo oferite sunt net superioare celor oferite de instituțiile statului. Acestea monitorizează umiditatea în sol până la adâncimea de 30 cm, bolile, dăunătorii și chiar momentul în care va avea loc depunerea ouălor unor dăunători sau eclozarea”.

Acum, folosește activ trei stații meteo în satele Vulcănești, Alexandru Ioan Cuza și Doina care asigură monitorizarea a circa 900 de hectare de podgorie.

Pe lângă planificarea lucrărilor și tratamentelor, instrumentele moderne oferă performanță majoră, fiind capabile să asigure până și planificarea recoltei, mai multe detalii pe acest link.

La nivel de grup, viticultorii participanți în cadrul proiectului se reunesc săptămânal pentru a discuta despre datele oferite de stații, analizând riscurile și planificând măsurile necesare.

„Dacă riscul de dezvoltare a unei boli este redus, putem evita un tratament, bazându-ne pe datele precise ale stației. Spre exemplu, dacă durata de acțiune a produsului anterior aplicat în controlul manei la vița-de-vie a trecut, iar stațiile meteo ne indică faptul că riscul de dezvoltare a acestei boli este redus, noi avem posibilitate să evităm un tratament. Sau, înlocuim un produs sistemic cu unul de contact, dacă datele oferite de stație ne indică risc redus”.

Un alt aspect crucial este legat de schimbările climatice și secetele tot mai frecvente. În plus, precum menționează Andrei Covali, stațiile meteo ajută la adaptarea strategiilor de tratament, astfel încât să se reducă consumul de pesticide.

„Pentru suprafețele pe care am implementat recomandările consumul de insecticide și fungicide s-a redus cu până la 50%. În plantațiile unde avem instalate stațiile meteo, au căzut diferite precipitații, microclima a fost diferită, însă o monitorizare strictă ne-a permis să reducem atât de mult costurile. În special, monitorizăm umiditatea în sol până la adâncimea de 30 cm, bolile și dăunătorii, dar și prognoza meteo”.

Ce ține de utilizarea stațiilor meteo pentru realizarea strategiilor de control pentru toate cele 900 de hectare de teren, agronomul-șef menționează că acestea sunt obiectivele pentru viitor, necesitând o și mai bună studiere a tuturor particularităților.

Pe lângă datele oferite de stațiile iMetos, Pessl Instruments a lansat recent o nouă categorie de stații meteo – nano METOS. Acestea oferă cei mai importanți parametri de mediu, pentru a preveni bolile plantelor și infestarea cu insecte, ajutând la gestionarea timpului (planificarea forței de muncă, tratamente, irigare).

Mai multe detalii găsiți pe acest link.

Totodată, amintim că o parte din informațiile relevante privind prognoza meteo și date privind riscul dezvoltării bolilor și dăunătorilor sunt disponibile pe agmeteo.md

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale