‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 28 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAndrei Leontiev, legumicultor: Timp de zece ani nu mi-am permis să-mi cumpăr nimic din...

Andrei Leontiev, legumicultor: Timp de zece ani nu mi-am permis să-mi cumpăr nimic din banii din legumicultură. Îi investeam

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ideea de a lansa o afacere în domeniul agricol a venit întâmplător, dintr-o experiență mai puțin plăcută din adolescență.

Pasionat de agricultură încă din copilărie, Andrei obișnuia să lucreze la alți fermieri pentru a face bani și a învăța mai multe despre activitatea agricolă.

Într-o seară, muncind pe câmp până târziu, n-a reușit să ajungă la timp acasă. Părinții lui, fiind la muncă peste hotare, nu puteau lua legătura cu el, ceea ce i-a îngrijorat și stresat.

‹ adv ›

Dar, când s-au convins că tânărul este bine, au decis să-i dea o lecție de viață. Crezând că-l pedepsesc, i-au asigurat 2 ha de pământ și, cu fraza „Vrei de lucru? Ia și lucrează!”, i-au dat de înțeles că trebuie să-și asume gestionarea unei grădini.

În clasa a IX-a, Andrei Leontiev din Hăsnășenii Noi și-a început călătoria în lumea businessului agricol. Și, spre mirarea părinților, pasiunea pentru agricultură nu i-a scăzut, nici la 12 ani distanță de la primele roșii și ardei crescuți de el.

Chiar dacă relația cu agricultura a fost una specială încă din copilărie, a fost o perioadă în care se dezgustase de ea. După mai multe nereușite și decizii incorecte, sub formă de protest, și-a ales chiar și un alt domeniu pentru a studia.

‹ adv ›

A absolvit mai întâi Colegiul Feroviar din Bălți, apoi și-a continuat studiile în România, la Facultatea de Inginerie Energetică, urmată de un master în energetică industrială.

Suprafețele de terenuri cultivate de Andrei au crescut semnificativ. În prezent, deține 97 de hectare, dintre care 90 cu cereale și 7 hectare cu legume, dintre care 1,42 hectare în câmp protejat.

Legumicultorul este convins că succesul se datorează pasiunii pentru ceea ce face, subliniind:

„Este o mare diferență dintre a face afaceri doar pentru profit și a lucra cu pasiune. Dacă lucrezi doar pentru bani, te stingi repede!”

‹ adv ›

Primii zece ani din afacere au fost plini de încercări, greșeli, reușite și rezultate, unele mai bune, altele mai puțin, dar cert este că tot ceea ce câștiga, reinvestea:

„Timp de zece ani nu mi-am permis să-mi cumpăr nimic din banii pe care-i obțineam din legumicultură”, spune Andrei.

Deși nu a urmat cursuri de business, s-a ghidat după lecțiile învățate de la părinți, care i-au insuflat că banii sunt doar un instrument pentru realizarea scopurilor:

„Trebuie să știi să conduci banul, nu el pe tine”, o lecție valoroasă care l-a ajutat să își gestioneze resursele eficient.

În toți acești ani, afacerea a fost și un catalizator al familiei, așa cum el muncește împreună cu mama și tatăl său. Iar forma de funcționare s-a închegat cel mai bine în perioada în care făcea studii în România.

Andrei făcea naveta frecvent și s-a învățat să gestioneze afacerea de la distanță. Împreună cu părinții, au delimitat clar responsabilitățile: el se ocupa de documente, tatăl de tehnică, iar mama de managementul resurselor umane.

Partea comercială și relațiile cu piața au fost exclusiv responsabilitatea lui, având un dar înnăscut de a comunica cu oamenii.

Recent, și-a renovat sera, investind într-o structură performantă, iar după calculele făcute, estimează că va recupera investiția în 4-5 ani.

Pentru viitor, își propune să mute toată activitatea în câmp protejat, asigurând astfel o eficiență economică și o utilizare optimă a resurselor umane.

Legumele produse de familia Leontiev se vând prin rețele de supermarketuri, dar și pe piață.

Deși mulți legumicultori se plâng de dificultăți în colaborarea cu supermarketurile, Andrei a reușit să stabilească relații solide cu acestea, oferindu-le cantitatea și calitatea necesare.

El este convins că, pentru a produce suficient pentru export și a asigura cantitățile necesare atât pentru piața internă, cât și pentru cele externe, este nevoie de asociere între producători.

Andrei este cel mai tânăr membru al consiliului de administrare APEL și un promotor al asocierii. El este și gazda primului eveniment public organizat de APEL.

Andrei încurajează tinerii să se implice în agricultură, dar respectând o singură condiție:

„Agricultura trebuie să fie și un hobby. Dacă nu-ți place să comunici cu plantele și să intri în contact cu pământul, atunci locul tău nu este aici”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›