marți, 29 octombrie, 2024
6.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoMiere certificată eco produsă în Moldova - afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din...

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Recomandate

Acum aproape un deceniu, primii stupi de albine și-au făcut apariția în gospodăria lui Valeriu Ceancansciuc. De atunci, numărul acestora a crescut considerabil, concomitent crescând și dorința apicultorului de a dezvolta o afacere din hobby-ul pe care îl avea.

Cine a încercat cel puțin o dată să lucreze în stupină, nu se mai desparte de albine niciodată”, ne-a spus Valeriu Ceancansciuc.

Abia după 4 ani acesta a decis să dezvolte o stupină „în toată legea”, cumpărând pentru aceasta 60 de stupi.

„Inițial, citeam foarte multă informație, participam la toate conferințele care se organizau. Îmi doream să dezvolt o afacere corectă. Îmi place mult agricultura, iar albinele s-au dovedit a fi acel domeniu în care mă regăsesc. Pe lângă stupină, mai avem 11 hectare de livadă de nuc și încercăm să realizăm munca necesară în doi – eu și soția. Acum, avem deja circa 200 de stupi”, a menționat pentru Agrobiznes Valeriu Сeancansciuc.

Cerințele pieței, un preț mai bun de comercializare al mierii, dar și dorința de a oferi mai multă încredere consumatorilor, l-au făcut să devină unul dintre primii apicultori din Moldova ce produce miere certificată ecologic.

„Un apicultor adevărat oricum încearcă să ofere albinelor hrană cât mai bună și să le protejeze de pericole, iar consumatorilor să livreze un produs de calitate superioară. Astfel, certificarea eco ar fi o confirmare a faptului că ceea ce facem este corect. În plus, certificarea ne oferă posibilitatea de a comercializa mierea cu circa 15-20% mai scump. Deci, este o investiție care merită a fi făcută”.

Colaborează cu alte întreprinderi apicole din țară, împreună cu care, de altfel, a și obținut certificarea ecologică.

„Producând doar circa 4-5 tone de miere pe an, nu putem să asigurăm volumele necesare pentru export. Astfel, colaborăm cu alte companii specializate. Mă bucur mult că am reușit să obținem certificarea, de fapt, tot o întreprindere apicolă mi-a propus acest lucru. Acum suntem mai mulți, înseamnă că și mai puternici pentru a găsi cumpărători sau soluționa unele probleme”.

Mierea eco ar putea fi găsită și în magazinele din țară, însă, potrivit apicultorului, foarte puțini consumatori apreciază produsul. Astfel, acesta a fost nevoit să se orienteze spre export.

„Ar fi minunat dacă am vinde mierea pe piața locală. Însă, spre regret, foarte puțini consumă acest produs, chiar dacă are foarte multe beneficii pentru sănătate. De aceea, mierea produsă de noi ajunge pe piețele din România, Germania sau Franța. Totuși, noi sperăm că preferințele consumatorilor locali se vor schimba, iar mierea va fi unul dintre produsele pe care aceștia le consumă cel puțin o dată la câteva zile”.

Pentru a obține certificarea eco sunt necesare respectarea anumitor cerințe, iar una dintre cele mai importante este locul de amplasare al stupinei, care trebuie să fie la distanță mare de poluanți. Deci, câmpurile intensiv tratate cu substanțe chimice, uzinele sau fabricile constituie potențiale pericole.

„Stupina este amplasată în lunca râului Prut, unde nu sunt surse de poluare. Totodată, pentru o calitate superioară a mierii – stupii sunt produși din lemn, vopsiți cu vopsea eco, ramele au doar sârmă de inox, iar ceara pe care o utilizăm trebuie să fie din producție proprie. Totodată, și tratamentele necesare sunt realizate cu multă grijă. Inițial, ne-a fost greu, am schimbat o parte din stupi, am procurat rame noi. Am beneficiat și de un grant în cadrul Proiectului USAID/APM, datorită căruia am putut schimba 80 de stupi. Pentru a avea ceară proprie suficientă, am acumulat-o timp de doi ani, apoi am făcut fagurii. Cu timpul, te obișnuiești și apicultura eco devine un mod de viață”.

Planurile de viitor, evident, țin de dezvoltarea afacerii eco în apicultură. Însă, pentru aceasta tânărul trebuie să identifice o localitate unde nu există pericol de poluare.

„În ceea ce privește culesul pastoral, este puțin mai anevoios. Trebuie să solicităm acte de la producători, pentru a confirma faptul că nu utilizează substanțe chimice, semințe modificate genetic și altele. Suntem, probabil, norocoși, deoarece avem în regiune un fermier certificat eco cu care colaborăm. Ar fi minunat dacă am avea mai mulți agricultori ce produc cu grijă față de natură, astfel și albine am avea mai multe, însă cred că și conștientizarea acestui fapt va avea loc în viitorul apropiat”.

Spre finalul discuției, Valeriu Ceancansciuc a adăugat:

„Eu cred că nu există ceva mai minunat decât atunci când știi, că ceea ce faci constituie echilibrul perfect dintre natură, oameni și sănătate”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco