Schimbările apărute pe piață în acest an vor influența cererea și oferta pentru mai multe produse, inclusiv, consumul unor fructe și legume s-ar putea reduce, iar prețurile – modifica. Mai multe detalii la acest capitol, într-un interviu acordat pentru Agrobiznes, a oferit Andriy Yarmak, economist la Departamentul de Investiții în Alimentație și Agricultură, Organizația Națiunilor Unite(FAO).
„Pentru fiecare produs în parte, situația este diferită. Evident, piața mondială a fost puternic bulversată de pandemie, astfel și cerințele consumatorilor s-au modificat. Plus, în multe țări producătoare de fructe au fost înregistrate pierderi esențiale din cauza înghețurilor și altor fenomene naturale”, susține Andriy Yarmak.
Potrivit expertului, pentru nuci cererea și prețurile vor scădea, deoarece acestea sunt considerate a fi un produs opțional, iar veniturile oamenilor sunt în scădere. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la o situație destul de problematică la capitolul export și prețuri.
Ceea ce ține de cireși, la moment, cererea este destul de redusă, însă prețurile sunt bune, drept rezultat al afectării esențiale a recoltelor de înghețuri. În Ucraina, de exemplu, sunt pierderi de circa 60-70%, în Rusia – de până la 70%, în Polonia – 50-60%, în Italia – până la 60%, menționează Andriy Yarmak.
Piața merelor va fi și ea afectată, în condițiile în care Rusia va reduce importurile de mere, iar cele mai solicitate vor fi soiurile mai ieftine. Însă, ținând cont de faptul că o parte din recoltă a fost afectată și producătorii vor obține cantități mai mici, prețurile nu ar trebui să se reducă esențial.
Pentru producătorii de prune sezonul ar putea fi cât se poate de favorabil.
„Ne așteptăm la un sezon foarte bun, pentru că deficitul de prune din UE (provocat de înghețuri) este destul de înalt”, susține Andriy Yarmak.
Struguri de masă – prețurile, cel mai probabil, vor fi mai mici decât de obicei, deoarece puterea de cumpărare de pe piața principală – Federația Rusă este afectată de prețul redus al petrolului, șomaj și scăderea veniturilor populației. Totodată, strugurii din Moldova sunt cei mai accesibili după preț. Prin urmare, este posibil ca cererea pentru strugurii din Moldova să rămână destul de bună. Pentru soiuri mai scumpe vor fi întâmpinate dificultăți.
Pentru a interacționa cu alți producători horticoli din țară și afla ultimele noutăți din sector, puteți accesa grupul nostru pe Viber Agrobiznes – Horticultura.
Comentarii