‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 martie, 2025
3.9 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA a organizat un seminar cu genericul: Producerea materialului săditor viticol de valoare biologică...

ANSA a organizat un seminar cu genericul: Producerea materialului săditor viticol de valoare biologică înaltă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În scopul implementării Regulamentului privind producerea, controlul calității, certificarea și comercializarea materialului de înmulțire vegetativă a viței-de-vie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.432/2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în colaborare cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală subordonat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a organizat, la data de 31 ianuarie 2024, în incinta sediului ANSA, un seminar practic cu genericul: „Producerea materialului săditor viticol de valoare biologică înaltă”.

La seminar au participat specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și șefii adjuncți/șefii secțiilor pentru domeniul fitosanitar, inspectorii responsabili de controlul materialului săditor din cadrul aparatului central și al subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor.

Au fost invitați pepinieriștii – producători de material de înmulțire și săditor viticol din țară.

‹ adv ›

Cuvânt de deschidere în fața participanților i s-a acordat Directorului general al Agenției, Radu Musteața.

El s-a referit, în mare parte, la importanța producerii materialului săditor viticol de calitate, în contextul asigurării pieței interne, precum și la posibilitățile de export al materialului săditor viticol în UE.

La seminar a participat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digoltean.

‹ adv ›

El a menționat despre necesitatea stringentă de trecere la producerea materialului săditor viticol de categorii biologice superioare, în contextul politicii de subvenționare aplicate.

La seminar au fost discutate următoarele subiecte:

  • Experiența țărilor UE și a Republicii Moldova privind producerea şi certificarea materialului săditor viticol devirozat;
  • Prevederile cadrului normativ (HG nr. 432/2024) privind producerea şi certificarea materialului săditor viticol. Perspective de dezvoltare (Programul Strategic al Politicii agricole 2025-2030);
  • Aspecte privind modificările aplicate în Legea nr. 68/2013 despre semințe;
  • Procedura de control al calității, de certificare și comercializare a materialului de înmulțire vegetativa a viței-de-vie, conform Regulamentului bazat pe HG nr. 432/2024;
  • Recomandări practice privind producerea materialului săditor viticol de valoare biologică înaltă.

La ședință au fost puse în discuție majoritatea problemelor existente în domeniul producerii materialului săditor viticol, cu stabilirea căilor de soluționare a acestora.

Au fost discutate și alte subiecte ce țin de activitatea instituțiilor științifice din domeniu, privind producerea materialului săditor, protecția soiurilor protejate prin brevet și alte aspecte cu privire la activitatea inspectorilor teritoriali de profil.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›