‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnTiM - recomandări importante la gestionarea afacerilor mici

AnTiM – recomandări importante la gestionarea afacerilor mici

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Menținerea evidenței contabile în cadrul micilor Gospodării Țărănești presupune cunoașterea unor aspecte și particularități importante.

Cu scopul de a îmbunătăți performanța micilor întreprinderi deținute de femei, Asociația Națională a Tinerilor Manageri (ANTiM), cu suportul UCIP IFAD, a organizat o serie de instruiri dedicate acestora, în cadrul proiectelor finanțate de IFAD.

În cadrul seminarului, Ruslan Harea și Anatol Graur, reprezentanți ANTiM, pe lângă prezentarea particularităților menținerii evidenței contabile în cadrul micilor Gospodării Țărănești, au oferit detalii esențiale despre strategiile de succes în mediul de afaceri.

Printre acestea s-au numărat analiza minuțioasă a pieței înainte de inițierea unei afaceri, importanța deținerii de cunoștințe de bază în domeniul ales și capacitatea de a coopera pentru comercializarea eficientă a produselor.

„Fără o analiză corectă a pieței, este foarte greu să menții o afacere sau să ai certitudinea că aceasta va fi una de succes,” a spus Ruslan Harea.

El a subliniat importanța aprofundării în domeniul în care viitorii antreprenori doresc să investească.

„Atunci când produsul dorit de antreprenori întâmpină dificultăți la comercializare, expertul recomandă identificarea unei alternative. Pentru micii fermieri, acesta sugerează că cooperarea este cea mai bună strategie, oferindu-le posibilitatea de a furniza cantități mai mari de produse, lucru solicitat frecvent de către potențialii clienți”.

Pentru afacerile deja active, crearea unui fond de rezervă este esențială. Acesta poate ajuta la acoperirea pagubelor sau a pierderilor neprevăzute care pot apărea în activitatea de antreprenoriat.

„O componentă importantă este necesitatea de a avea resurse proprii, o condiție de multe ori obligatorie pentru accesarea finanțării. Totodată, este importantă accesarea subvențiilor de către micii fermieri, care de multe ori se tem că nu sunt eligibili, deși realitatea este că aceștia au de cele mai multe ori prioritate”.

‹ adv ›

Expertul a discutat și despre posibilitatea obținerii unui grant, o sumă de bani oferită, de obicei, de o instituție guvernamentală sau privată pentru a finanța anumite programe, activități sau proiecte.

El a îndemnat participanții la seminar să fie în căutare constantă de proiecte care le-ar putea susține dezvoltarea afacerilor. (Credite cu porțiune de GRANT destinate pentru finanțarea femeilor micro antreprenoare în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală, IFAD VII și Credite cu porțiune de GRANT destinate tinerilor și femeilor  în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale, IFAD VIII).

O problemă frecvent întâlnită este tendința fermierilor de a evita plata taxelor. Totuși, expertul menționează că respectarea reglementărilor fiscale poate duce la restituirea unei părți din taxele și impozitele plătite.

„Dacă te-ai conformat regulilor și achiți taxele și impozitele, poți primi o parte din sumele plătite înapoi. Dacă o afacere are multe achiziții, iar antreprenorul plătește prin intermediul acestor achiziții TVA furnizorului, de ce să nu le întoarcă înapoi? Ulterior, făcând vânzări, își restituie banii”.

‹ adv ›

Un alt aspect care a generat multe întrebări din partea participanților la seminar a fost legat de modul de calculare a costurilor.

„Costurile afectează nemijlocit profitul pe care vrei să-l obții. Dacă ai costuri mari, profitul, evident, va fi mic. Înainte de a iniția o afacere, este esențială realizarea unei analize și estimări a costurilor. Costurile mereu trebuie incluse în valoarea produselor, astfel, conform regulilor contabilității, acestea vor fi recuperate. Participanții au înțeles astfel că pot să gestioneze afacerea în așa formă încât rezultatele să fie favorabile”.

Experții au oferit și un exemplu: Apicultorii într-un an recoltează mierea, însă nu o vând în același an, ci anul viitor, ceea ce înseamnă că costurile vor afecta rezultatul din anul acesta, însă dacă toate costurile făcute la obținerea mierii le atribui acestui produs, le vei recupera la anul vânzând produsul.

În caz contrar, într-un an avem doar costuri, iar în următorul profitul obținut va fi foarte mare, deoarece nu vor fi costuri pentru producere, acestea fiind incluse în rezultatele anului precedent. Respectiv, rezultatele vor genera un profit mare, ceea ce înseamnă că și impozitul va fi mare. Costurile trebuie incluse în valoarea produselor, astfel, conform regulilor contabilității, acestea vor fi recuperate.

În concluzie, prin instruirile organizate de ANTiM, micile întreprinderi gestionate de femei au avut posibilitatea să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile necesare pentru a conduce o afacere de succes.

Pentru mai multe detalii despre programele IFAD ce oferă suport antreprenoarelor, accesați acest link. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›