‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApel de finanţare pentru plantarea a 26 de hectare de salcie energetică

Apel de finanţare pentru plantarea a 26 de hectare de salcie energetică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociaţia de Bioenergie din Republica Moldova lansează un apel de finanţare pentru plantarea a 26 de hectare de salcie energetică. Concursul va selecta antreprenorii ce vor beneficia de suport în crearea plantaţiilor de salcie energetică cu suprafeţe cuprinse între 5-8 hectare per fiecare lot. Asociaţia de Bioenergie a fost creată cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova şi reuneşte companiile producătoare de biocombustibil şi de furnizare a tehnologiilor din sectorul energiei din biomasă.

 „Ne așteptăm ca programul de finanțare să impulsioneze dezvoltarea sectorului de biocombustibili solizi în regiunea de sud unde se atestă în prezent un număr mai mic de producători de brichete şi pelete. Crearea suprafeţelor de plantaţii energetice va dezvolta noi afaceri de producere a biocombustibililor în regiune şi va spori accesul consumatorilor la biocombustibil sau tocătură lemnoasă la preţuri avantajoase”, spune Vladimir Brăgaru, preşedintele Asociaţiei de Bioenergie din Moldova.

Cele 26 de hectare de salcie energetică ce urmează a fi plantate vor acoperi necesarul pentru încălzirea unei suprafeţe totale de 9.000 m2 pe întreg sezonul de încălzire.

Agenţii economici eligibili pot aplica pentru un singur lot de plantaţie. Ei urmează să cofinanţeze lucrările de pregătire a terenului, precum şi să asigure lucrările de îngrijire a plantaţiei, costul total estimat al contribuţiei fiind de 1.100 USD/ha.

‹ adv ›

Cerinţe obligatorii:

  • Entitate juridică înregistrată în Republica Moldova;
  • Experienţă activă în sectorul producerii de biocombustibili sau agricultură;
  • Disponibilitatea de teren propriu sau luat în arendă pentru o perioadă de minim 25 ani;
  • Capacitate demonstrată de cofinanţare.

Terenul propus urmează să întrunească următoarele criterii:

  • să fie expus riscului de inundaţii confirmat prin documente oficiale;
  • să fie amplasat în lunca Prutului;
  • să aibă o suprafaţă de minim 5 ha şi să formeze un singur lot.

Dosarul de aplicare trebuie să conţină următoarele documente:

  • Copia certificatului de înregistrare a întreprinderii;
  • Copia certificatului cadastral ce demonstrează posesia terenului sau copia contractului de arendă;
  • Copia documentului ce atestă expunerea la inundaţii terenului;
  • Declaraţia privind capacitatea de cofinanţare a terenului prin lucrări de pregătire a acestuia şi de îngrijire a plantaţiei pe parcursul a minim doi ani. Declaraţia trebuie să fie ştampilată şi semnată de conducătorul întreprinderii.

Dosarul de aplicare urmează a fi expediat prin poşta electronică: [email protected] până pe 16 martie 2018, ora 14.00 (ora Moldovei).

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de participare apelaţi: 068770076 sau 069403204.

Salcia energetică este cel mai răspândit soi de plantă energetică.  Mai este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte 3 centimetri pe zi, în 2-3 ani, ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›