În anul curent, prețurile de comercializare pentru diferite produse agricole sunt, conform producătorilor, sub costul de producere, ceea ce îi descurajează pe fermieri.
Aceeași situație este valabilă și în cazul prețului mierii de albine, care, după cum menționează apicultorii, începe de la 25 de lei moldovenești per kg.
În grupul Agrobiznes Apicultură, producătorii au menționat că:„… chiar și cu așa preț exportatorii nu colectează miere”.
‹ adv ›
Solicitat de Agrobiznes, Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, a remarcat că există mai mulți factori care au dus la formarea prețurilor actuale.
Vitalie Popa a menționat că, chiar și în asemenea condiții, apicultorii trebuie să rămână uniți și să producă miere de calitate.
Un alt factor subiectiv care a influențat prețurile ține de politica UE de a lupta contra falsurilor de miere. Vitalie Popa amintește despre mierea falsificată (ce conținea și alte componente decât miere), care se comercializează în rețelele de supermarketuri, iar pe etichete se specifică doar dacă e miere din UE sau nu.
Președintele Asociației a mai adăugat că, la moment, suntem afectați nu doar noi, dar și producătorii europeni, care sunt nevoiți să vândă mierea la preț mai mic decât costul de producere.
Vasile Dolghieru, director Vastdial & Co SRL ne-a comunicat că, negocierile au eșuat din cauza prețurilor.
Vasile Dolghieru a amintit că, atunci când a început pandemia (2020) a crescut consumul de miere atât în Moldova, cât și în Europa. Atunci când a început războiul, consumul s-a micșorat drastic.
Vladimir Miron, apicultor din raionul Nisporeni a menționat că, înțelege foarte bine care sunt factorii ce au determinat asemenea prețuri și crede că această situație va duce la filtrarea apicultorilor.
Amintim că, în prezent, în Republica Moldova, sunt circa 7000 de apicultori.
Mierea trebuie depozitată și nu plasată pe piață. Până la vremuri mai bune. Statul nu are grijă de fermierii săi doar vecinii contează și așa rămânem noi de capul nostru cu ale moastre probleme.
Mierea trebuie depozitată și nu plasată pe piață. Până la vremuri mai bune. Statul nu are grijă de fermierii săi doar vecinii contează și așa rămânem noi de capul nostru cu ale moastre probleme.