‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultori: „Prețul mierii este sub costul de producție”. Când s-ar putea îmbunătăți situația?

Apicultori: „Prețul mierii este sub costul de producție”. Când s-ar putea îmbunătăți situația?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul curent, prețurile de comercializare pentru diferite produse agricole sunt, conform producătorilor, sub costul de producere, ceea ce îi descurajează pe fermieri.

Aceeași situație este valabilă și în cazul prețului mierii de albine, care, după cum menționează apicultorii, începe de la 25 de lei moldovenești per kg. 

În grupul Agrobiznes Apicultură, producătorii au menționat că:„… chiar și cu așa preț exportatorii nu colectează miere”.  

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, a remarcat că există mai mulți factori care au dus la formarea prețurilor actuale. 

„Prețul de export cu livrare în UE (Germania, Franța, Italia) variază de la 1,9 – 2,3 euro/kg. Dacă din acești 2,3 euro scădem costurile de livrare (transport, taxe UE, butoaie, testare/omogenizare) rămânem 1,8 euro (35 lei) pe care putem să-i oferim apicultorilor, în cel mai bun caz. Din acești 35 de lei se mai rețin 6% taxa la stat, respectiv, prețul final este de aproximativ 32 de lei. În alte cazuri, prețul ajunge și la 28 de lei pentru apicultori”. 

Vitalie Popa a menționat că, chiar și în asemenea condiții, apicultorii trebuie să rămână uniți și să producă miere de calitate. 

„Motivul care a dus la micșorarea prețului este faptul că, începând cu anul curent, Ucraina, cu mierea pe care o produce, ajunge pe piața europeană fără cotă și taxe vamale. Respectiv, circa 50-60 de mii de tone de miere sunt livrate pe piața UE la un preț preferențial. Avantajul nostru era faptul că livram 3-4 mii de tone de miere de calitate și ne se oferea un preț mai bun și așa ne diferențiam de Ucraina.

Acum, însă, traderii au posibilitatea de a alege de la cine și la ce preț cumpără mierea și noi am fost marginalizați.
Totodată, cei care ambalează mierea și o distribuie, înțeleg: calitatea produsului oferit de traderi nu este tocmai cea mai bună, cu toate că prețul mierii este mai mic. Sunt și din cei care refuză mierea din Ucraina, sau o acceptă în volume mai mici. Aceasta este valabil și pentru partenerul cu care lucrăm noi”. 

Un alt factor subiectiv care a influențat prețurile ține de politica UE de a lupta contra falsurilor de miere. Vitalie Popa amintește despre mierea falsificată (ce conținea și alte componente decât miere), care se comercializează în rețelele de supermarketuri, iar pe etichete se specifică doar dacă e miere din UE sau nu. 

„Pe lângă siropuri, există multă miere care este importată din China și care este de fapt un tip de sirop ce se comercializează ca și miere. Multe lanțuri de supermarketuri și-au creat propriile branduri. Toate studiile care au fost realizate și au arătat că pe piața supermarketurilor circa 40% este miere falsă au dus în mod direct la scăderea încrederii din partea consumatorilor și a consumului. Respectiv, cei care ambalează și distribuie mierea în supermarketuri au stocuri mari de miere, iar vânzările sunt foarte mici”.

‹ adv ›

Președintele Asociației a mai adăugat că, la moment, suntem afectați nu doar noi, dar și producătorii europeni, care sunt nevoiți să vândă mierea la preț mai mic decât costul de producere.

„Cred că, anul curent și poate încă 2-3 ani, vor fi ani de cotitură, de rezistență ca să putem să ne dezvoltăm. Dacă vom fi uniți și vom menține calitatea producției ne vom plasa la un alt nivel. Până atunci, trebuie să rezistăm. Țin aici să remarc faptul că, Asociația a prezentat Ministerului Agriculturii mai multe propuneri de susținere a apicultorilor, inclusiv achitarea subvențiilor pentru cei care exportă mierea. Din păcate, nu am fost auziți. Da, avem un produs bun, ne dorim să-l promovăm pe piața internă și ar fi minunat ca măcar jumătate din cantitatea totală să fie consumată local”. 

Vasile Dolghieru, director Vastdial & Co SRL ne-a comunicat că, negocierile au eșuat din cauza prețurilor. 

„La moment, nu avem niște prețuri concrete, pentru că întreprinderea noastră nu are semnate contracte de export. În anul 2022 s-au menținut prețurile oferite în anul 2021, dar cheltuielile de export au crescut. În anul curent, prețul de export propus este chiar mai mic decât în anul 2022. Pentru mierea polifloră se propune prețul de 2,20 – 2,60 euro/kg. Unele companii au încheiat deja contracte de export și achiziționează mierea de la producători cu 25 – 30 lei/kg. Dar la acest preț vând mierea doar apicultorii care au necesitate strictă de bani. Cred că, în anul curent, vom avea o reducere a exporturilor”. 

Vasile Dolghieru a amintit că, atunci când a început pandemia (2020) a crescut consumul de miere atât în Moldova, cât și în Europa. Atunci când a început războiul, consumul s-a micșorat drastic. 

„La moment, prețul la consumabile este încă foarte mare, respectiv, nu știm dacă consumul de miere va crește sau nu. Procesatorii au în depozite cantități mari de miere din anii precedenți și așteptăm ca să fie consumată mierea din depozite. Sperăm totuși că prețurile vor crește, dar nu putem spune sigur peste cât timp. Fiecare apicultor trebuie să decidă cum procedează în continuare, dacă are accesate credite înseamnă că o să vândă mierea în condițiile anului curent, dacă nu, trebuie să se gândească la condițiile de păstrare a mierii, astfel ca să nu influențeze caracteristicile acesteia”. 

‹ adv ›

Vladimir Miron, apicultor din raionul Nisporeni a menționat că, înțelege foarte bine care sunt factorii ce au determinat asemenea prețuri și crede că această situație va duce la filtrarea apicultorilor. 

„Dacă e să analizăm situația fără emoții, există mai mulți factori care duc la crearea acestui preț. În primul rând, războiul din Ucraina și criza din Europa a scăzut consumul de miere. În Europa se importă multă miere din China. În plus, exportul mierii din Ucraina fără cote și taxe vamale. Respectiv, avem prețuri de 25-28 de lei/kg. Problema cea mai mare este că nici nu prea se cumpără, ceea ce se cumpără la moment este mai mult pentru piața locală.

Aceasta este o realitate pe care trebuie să o depășim, nu avem cu cine să ne luptăm. Cred că, acum se vede clar activitatea exportatorilor din ultimii ani, înțelegem că nu prea s-a lucrat și nu s-au identificat piețe de desfacere. Știm cu toții că, China este cel mai mare exportator de miere, dar și cel mai mare importator, probabil era loc de a identifica parteneri ca să putem vinde pe acea piață. Este destul de incertă situația, dar va fi un filtru pentru apicultori, cei mai mici vor dispărea, iar cei mai mari vor căuta soluții”. 

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova, sunt circa 7000 de apicultori.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Mierea trebuie depozitată și nu plasată pe piață. Până la vremuri mai bune. Statul nu are grijă de fermierii săi doar vecinii contează și așa rămânem noi de capul nostru cu ale moastre probleme.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›