‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultorii bat alarma: Cu 80% mai puțină miere de salcâm. Vezi cu cât au...

Apicultorii bat alarma: Cu 80% mai puțină miere de salcâm. Vezi cu cât au crescut prețurile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși, în ultimii ani, Republica Moldova s-a lăudat cu posibilitatea de a exporta cantități însemnate de miere către UE, recolta din acest an care vizează, în special, mierea de salcâm este una extrem de proastă. Cauzele deficitului producției de miere este datorat condițiilor climaterice, explică pentru Agrobiznes Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

„Având o iarnă foarte blândă, familiile de albini au fost mai active. În primăvară am început să le dezvoltăm mai intensiv pentru a ajunge la culesul principal, care este cel de miere de salcâm, dar până la aceasta mai avem și mierea de rapiță în unele zone. Factorul care a dus, în realitate, la imposibilitatea de a culege a fost vremea. Noaptea am avut temperaturi de 4-5 grade, iar ziua în jur de 18. Plus, la aceasta a fost și o perioadă de ploi. Totodată, noi cunoaștem ca orice floare ca să elimine nectarul pentru a fi cules de albini trebuie noaptea să fie nu mai puțin de 12 grade și ziua 25- 30, ceea ce nu s-a întâmplat în luna mai și sfârșitul lunii aprilie”.

Tot potrivit lui Ion Maxim, situația cu care s-au ciocnit apicultorii din Moldova în acest an a fost una fără precedent.

„Cunosc foarte mulți apicultori care nu au extras deloc miere de salcâm și au lăsat ceea au cules pentru hrana albinelor, pentru a le întări. Plus la aceasta, noi, apicultorii nu am oprit procesul de adăugare a hranei (administrare de sirop), căci albinele au început să se dezvolte, a apărut mult puiet, dar mâncarea nu au avut de unde culege. Cei mai în vârstă apicultori susțin că nu țin minte în experiența lor să vadă salcâmul în floare și să continue să administreze sirop, iar procedura asta a continuat și-n luna iunie”.

Factorii climaterici sus menționați au dus la reducerea cantitativă a mierii de salcâm cu circa 80%, comparativ cu recolta din anul precedent, susține liderul ANARM.

„Sperăm să avem un cules bun la tei și la floarea-soarelui, aici e speranța, însă noi știm că prețul de achiziție a mierii de floarea-soarelui sau a mierii poliflore este unul derizoriu. Din ceea ce am văzut, prețul de achiziție a mierii de salcâm care, ca atare, e miere de mai, a crescut cu 10- 20 %”.

‹ adv ›

Situația descrisă de liderul ANARM o confirmă și Andrei Haruța, apicultor din Basarabeasca.

„Anul acesta practic n-a fost recoltă de miere de salcâm. Acum sperăm să recompensăm o parte din recolta de miere de salcâm prin cea de tei, însă fiecare pierdere aduce prejudiciul său și nu poți recompensa cu altceva. În acest an recolta de miere de salcâm a fost mai puțină decât anul trecut cu 80-90 %. Dacă noi am scurs 2-3 kilograme la stup, alții nu au avut nici atât”.

Odată ce recolta de miere de salcâm a fost minimă în acest an, acest lucru va atrage o creștere semnificativă a prețurilor.

„Dacă noi anul trecut am dat mierea de salcâm angro cu 68 de lei, anul ăsta am cerut 100 și cred că ei sunt de acord să ofere prețul dat. Prețul de pe piață e mult mai mare, de la 150 de lei în sus pentru 1 kilogram de miere de salcâm”.

La etapa actuală, în țară avem circa 8 mii de apicultori, iar Uniunea Europeană este principala piață de desfacere a producției de miere, către care sunt direcționate circa 90% din volumul de miere exportat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›