Acest lucru este prevăzut de al doilea acord suplimentar cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind proiectul Agricultura competitivă a Moldovei, care a fost semnat pe 8 iulie 2016, la Chișinău și examinat miercuri la ședința comisiei parlamentare pentru economice, buget și finanțe.
Viceministrul Agriculturii Iurie Ușurelu a comunicat la ședința comisiei că banii suplimentari în cadrul proiectului vor fi folosiți pentru susținerea și dezvoltarea potențialului de export al două noi subsectoare: dezvoltarea apiculturii și a sectorului de colectare și prelucrare a laptelui.
”În prezent, mierea de albine este exportată în vrac, iar în sectorul lactatelor s-a creat o situație paradoxală – suntem expuși riscului din partea țării vecine. Aceste două domenii vor primi suport suplimentar pentru dezvoltarea competitivității”, a sus Ușurelu.
De asemenea, va fi intensificat suportul pentru componenta ”Consolidarea managementului siguranței produselor alimentare”. Acces la banii BM vor avea producătorii agricoli din Moldova pentru creșterea competitivității sectorului agroindustrial prin consolidarea managementului siguranței alimentelor, creșterea productivității terenurilor agricole datorită folosirii lor durabile (cofinanțare din partea GEF), o parte din bani va fi folosită pentru restabilirea fâșiilor forestiere (în jur de 1600 ha).
Fiind întrebat de deputați despre condițiile de acordare a creditului investițional, Iurie Ușurelu a spus că banii sunt oferiți la o rată de 1,25% anual, cu plata pentru angajamente de 0,5%, plata de deservire – 0,25%. Achitarea dobânzilor va începe din aprilie 2021 și va fi făcută până în aprilie 2031.
Șeful comisiei de profil, Ștefan Creangă, a cerut ca în nota informativă să fie precizați indicatorii financiari, pentru că aceștia nu corespund textului acordului. În același timp, comisia a probat acest proiect de lege și l-a transmis parlamentului pentru ratificare, care a făcut-o în ședința de vineri, 23 septembrie.
Comentarii