Specialiştii din Ucraina susţin că soiurile noastre sunt mai rezistente şi au un grad mare de productivitate. Cea mai mare parte a puieților pentru export în Ucraina provin de la Rediul de Sus, raionul Fălești. Pepiniera lui Nicolae Chictenco este una dintre cele mai performante şi din spaţiul post-sovietic, iar puieţii lui sunt cunoscuţi în toată lumea, transmite Canal2.
În perioada sovietică, agricultorul a activat în calitate de preşedinte de colhoz, iar după destrămare, şi-a iniţiat o afacere cu puieţi de nuc. În aproape trei decenii, bărbatul a reuşit să-şi creeze una dintre cele mai mari pepiniere de nuci din ţară.
„Noi suntem o ţară, care putem să ne bucurăm că putem practic să creştem pretutindeni nuci. În Moldova nu-s diamante, cărbune, fier, zăcăminte naturale. Noi numim nuca ca izvorul de aur al Moldovei”, a spus agricultorul, Nicolae Chictenco.
Agricultorul în vârstă de 78 de ani, care este şi savant, a reuşit să obţină material săditor rezistent la dăunători şi temperaturi extreme şi care dă roade deja în al doilea an de la plantare. De aproape cinci ani, Nicolae Chictenco îşi vinde nucii şi peste hotarele ţării.
„Ucraina ştie cine este Nicolae Chictenco. Îl cunosc nu doar pentru faptul că are pepinieră de nuc, dar şi pentru faptul că este un selecţioner, este savant, un învăţat practic şi inovator”, a afirmat vicepreşedintele Asociaţiei Nucifierilor din Ucraina, Ghenadie Iudin.
Pe lângă exportul de puieţi, Nicolae Chictenco prestează şi servicii de consultanţă pentru agricultorii străini care doresc să planteze livezi moldoveneşti de nuc.
„Livezile noastre care sunt în realitate, sunt în Crimeea, 96 de hectare s-au prins foarte bine. În Rusia, Rostov Don, 50 de hectare, acestea sunt livezi care deja cresc”, a menţionat agricultorul, Nicolae Chictenco.
În septembrie, Nicolae Chictenco va planta alte două livezi moldoveneşti în Armenia şi Osetia de Nord, ambele cu suprafaţa de câte aproximativ 150 de hectare. În câteva luni, materialul săditor va fi transportat în ţările unde urmează a fi plantat. Iar aproape 40 de mii de puieţi vor ajunge, până la sfârşitul acestei luni, în Kazahstan.
Comentarii