Pentru unii pare incredibil, dar aricii sunt de mare ajutor în grădină, hrănindu-se cu diverși dăunători ai plantelor. Care este rolul lor, cum putem să-i atragem și să-i păstrăm printre culturile noastre, veți afla mai jos.
Mediul și modul de viață al ariciului
Aricii sunt mamifere clasificate anterior în ordinul insectivore, dar care, totuși, după modul de nutriție sunt omnivore, deoarece au în meniu atât hrană de origine animală, cât și vegetală.
Sunt cunoscute mai multe specii de arici, cel care populează zona noastră este ariciul comun (Erinaceus europaeus). Se întâlnește adesea în păduri, râpe, tufișuri, grădini și uneori pe terenuri cultivate.
O trăsătură distinctivă a acestor animale este că au un simț excelent al mirosului și al auzului, dar văd slab.
În zilele calde se ascund în tufișuri dese, iar seara devin mai activi și merg la vânătoare.
Aflați aici despre 7 specii de insecte utile în combaterea dăunătorilor.
Sarcina principală a ariciului pentru perioada caldă este acumularea unui strat gros de grăsime până la începutul hibernării. Pentru a face acest lucru, trebuie să consume cât mai mult.
Perioada de hibernare durează 100-120 de zile, începând din octombrie și până în aprilie. Primăvara, după hibernare aricii sunt foarte slăbiți, de aceea vânează și mănâncă aproape 24 de ore.
Durata medie de viață a unui arici este de aproximativ 6 ani. Se reproduc în sezonul cald, din mai până în august. De obicei, se nasc 2-9 pui, iar sarcina durează 35-55 zile.
Beneficiile și daunele aricilor în grădină
Avantajele aricilor în grădină
Datorită marii nevoi biologice a ariciului pentru hrană, aceștia ne pot proteja plantele din grădină, consumând un șir de dăunători: melci, limacși, viermi, șoareci, insecte dăunătoare (coropâșnițe, cărăbuși ș.a.) și larvele lor.
Dezavantajele prezenței aricilor în grădină sunt posibilitatea mușcăturilor sau a înțepăturilor, care pot provoca procese inflamatorii. Iar, dacă în gospodărie se întrețin păsări, ariciul poate mânca ouăle sau puii lor.
Cum atragem un arici în grădină
Dacă dorim să atragem un arici să se stabilească în grădina noastră, trebuie să-i creăm condiții de viață cât mai apropiate de cele naturale.
Deoarece aricii trăiesc cel mai adesea în desișuri sau păduri, arbuștii și gardurile vii din grădină, vor fi un loc atractiv pentru ei. Animalul se va stabili rapid în interiorul tufișurilor, unde se va putea ascunde de soare și de dușmani în timpul zilei.
Ei își construiesc cuiburi atunci când urmează să dea urmași și nu-l părăsesc până când ariceii nu cresc și devin independenți.
Aricii pot fi îmblânziți rapid, dacă îi ademenim cu mâncare și apă, deoarece vor înțelege că aici există mâncare și vor veni mai des. Cu timpul vor înceta să se teamă și chiar vor ieși la chemarea sau mirosul celui care îl îngrijește.
Dacă dorim ca ariciul să ne fie de ajutor în grădină nu trebuie să facem abuz cu hrănirea.
Se recomandă să se lase apă proaspătă pentru arici într-un vas din metal greu sau din sticlă pe care el nu îl va putea răsturna.
Ce mănâncă ariciul
Mâncarea principală a aricilor o constituie: insectele, melcii, broaștele, șerpii, ouăle de păsări, hoituri de animale, ciuperci, rădăcini ale unor ierburi și chiar fructe și legume.
Având un meniu atât de variat nu este dificil să găsești cu ce să hrănești ariciul din grădină.
Poate fi servit cu orice tip de carne, mâncare granulată pentru câini sau pisici. De asemenea, iubește ouă, fructe, legume, pește, brânză, nuci, cereale, paste și chiar pâine.
Citește și despre Care este rolul aricilor în agricultura ecologică.
Nu se recomandă hrănirea ariciului cu lapte, în special de vacă, deoarece îi poate dăuna sistemului digestiv și provoca dureri de dinți.
Foarte important este să-l asigurăm cu apă curată.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.