‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAroma căpșunelor rare de la Puhoi

Aroma căpșunelor rare de la Puhoi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O familie tânără nu a renunțat la visul de a avea o afacere profitabilă din creșterea căpșunelor de un soi rar întâlnit, chiar dacă a fost la un pas de a pierde tot ce a investit

Cu o pasiune aparte pentru grădinărit, Vasile și Olesea Potereanu din satul Puhoi, raionul Ialoveni, spun că și-au dorit să aibă o afacere profitabilă, frumoasă și „gustoasă” acasă. Vasile și nașul său au descoperit acum patru ani soiul remontat californian „Aromas” în Ucraina și atunci a apărut ideea pentru a iniția o afacere agricolă. Totuși, speranțele le-au fost spulberate chiar după primul an de la cultivare. „A fost un an greu. Nu cunoșteam încă multe despre tehnologia creșterii căpșunilor și a fost un an foarte secetos. Era vorba de investiții pentru un hectar de căpșuni. Numai firele de răsad au costat vreo 500 de mii de lei. Nașul a spus că renunță, iar noi nu știam cum să procedăm. Ne doream să continuăm, dar ne era frică de un nou eșec”, își amintește agricultorul.

Au făcut cea mai bună alegere

‹ adv ›

Disperarea nu i-a învins pe soții Potereanu care au decis că cea mai bună alegere este să meargă mai departe. Au selectat stolonii care au mai rămas și au acum zece ari de pe care vând și căpșune, dar și răsad. Astfel, în grădina tinerilor agricultori găsești o plantație de căpșuni sădiți pe biloane acoperite cu peliculă și folie neagră pentru a proteja plantele de insectele dăunătoare. Stolonii sunt plantați la distanța de 30-35 cm și este instalat un sistem de irigare prin picurare. Printre biloane a fost distribuit rumeguș pentru a stopa creșterea buruienilor. „Datorită acestei tehnologii de plantare, căpșunele sunt mereu curate și lucesc de sănătate. Fructul de căpșun este la mare căutare, însă noi facem față acesteia și pentru că aducem un soi rar întâlnit în R. Moldova”, a precizat Vasile Potereanu.

Aroma rară a căpșunelor, anul întreg

Soiul californian „Aromas” este un soi remontat, ceea ce permite obținerea roadei începând cu luna mai și până toamna târziu. Fructul este de mărimi medii și mari, foarte gustos și aromat, ușor transportabil și care își menține mai mult timp prospețimea. „Aromas” este originar din SUA și materialul săditor este, de asemenea, la mare căutare. Stolonii sunt crescuți și înmulțiți de la planta-mamă, însă această activitate necesită mai mult efort și muncă asiduă. Vindem firul cu cinci lei, indiferent de cantitate, prețul la care l-am cumpărat din Ucraina. Este un soi deosebit, foarte roditor, practic o noutate pe piața din R. Moldova, de aceea nu ne plângem de cerere”, susține căpșunarul de la Puhoi.

‹ adv ›

Profit „gustos”, direct din curte

Familia Potereanu consideră că recoltarea căpșunelor este o activitate profitabilă, având în vedere că le comercializează pe parcursul a trei sezoane, iar prețurile sunt destul de avantajoase. Căpșunele sunt comercializate rapid și ușor, iar veniturile sunt la fel de frumoase ca și mireasma fructelor. Productivitatea căpșunilor este de 25-30 de tone/hectar. „Din vânzarea răsadurilor, avem venituri de circa 50 de mii de lei de pe cinci ari, însă este greu de calculat cantitatea de căpșune obținută anual, deoarece o culegem practic în permanență, cu pauză de vreo două zile. Prețurile variază de la 35 la 65 de lei pentru un kilogram”, a mai spus Vasile Potereanu.

Soții Potereanu afirmă că succesul acestei activități, dar și plăcerea deosebită pe care o au atunci când văd rodul muncii lor reprezintă un imbold pentru ca deliciile din grădină să ajungă mai departe.

‹ adv ›

Planuri mari pentru mica afacere

Astfel, agricultorii vor procura un teren mai mare în afara satului, care este situat în apropierea sursei de apă. „Despre beneficiile căpșunelor putem vorbi la nesfârșit. Sunt un remediu extraordinar pentru cei care își doresc o viață sănătoasă. Avem o fetiță și ne dorim o familie numeroasă, iar copiii trebuie crescuți sănătos și înconjurați de lucruri plăcute. Această cultură s-a dovedit a fi foarte avantajoasă, de aceea anul acesta avem planuri mari pentru mica noastră afacere”, a declarat Olesea Potereanu.

Cei doi fermieri din Puhoi spun că această afacere i-a îmbogățit mai mult sufletește, fiindcă au învățat că, prin muncă și insistență, pot realiza lucruri frumoase acasă și trebuie să prețuiască acest dar. Fetița familiei Potereanu, deși încă nu-și poate ajuta părinții la muncile câmpului, este mereu în preajmă, savurând din mireasma floricelelor albe, dar și din aroma inconfundabilă a fructelor.

Sursa: Ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›